Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιδείνωση στις πιστωτικές συνθήκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το 2023

Fitch: Επιδείνωση στις πιστωτικές συνθήκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το 2023
Σχόλιο της Fitch για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Η πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως θα αντιμετωπίσει επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών το 2023, καθώς η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, το υψηλότερο κόστος διαβίωσης και η αυξανόμενη ανεργία, θα ασκήσουν πίεση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, τραπεζικοί, μη τραπεζικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν ουδέτερες προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) στα μέσα του 2022, παρουσιάζουν επιδεινούμενες πιστωτικές συνθήκες το 2023, αντανακλώντας το ασθενέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον. Οι προοπτικές αξιολόγησης εξακολουθούν να είναι κατά κύριο λόγο σταθερές στους περισσότερους τομείς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να διαβρωθεί εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν πέρα από τις προσδοκίες του οίκου αξιολόγησης.
Οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα είναι ως επί το πλείστον «επιδεινούμενες», εκτός από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Πολλές τράπεζες επωφελήθηκαν από τη διεύρυνση των επιτοκιακών περιθωρίων το 2022, ενώ τα προβληματικά δάνεια παρέμειναν κοντά στα ιστορικά χαμηλά. Ωστόσο, αναμένεται το επίκεντρο να είναι η ποιότητα του ενεργητικού το 2023, καθώς η πίεση στους δανειολήπτες αρχίζει να μεταφράζεται σε υψηλότερες πιστωτικές απώλειες. Εάν η οικονομική ύφεση γίνει πιο σοβαρή, οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες οικονομίες. Παράλληλα, η πρόσβαση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χρηματοδότηση θα είναι πιο δαπανηρή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιορισμένη.
«Το ήμισυ των outlook του κλάδου παρουσιάζεται ως «επιδεινούμενο», μια σημαντική αύξηση από τα μέσα του 2022.
Ο βασικός κίνδυνος για τις προοπτικές του κλάδου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι η επιδείνωση των παγκόσμιων μακροοικονομικών συνθηκών που ξεπερνούν σημαντικά τις προσδοκίες μας. Ειδικότερα, τα υψηλότερα επιτόκια για την καταπολέμηση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσαν να εμποδίσουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσουν την ανεργία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιστωτικές απώλειες που υπερβαίνουν τις βασικές προβλέψεις μας», σχολιάζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης