Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκτίμηση - σοκ από Societe Generale: Ο S&P 500 θα διολισθήσει στις 2.525 μον. ή -35% - Οι καταλύτες της πιθανής κατάρρευσης

Εκτίμηση - σοκ από Societe Generale: Ο S&P 500 θα διολισθήσει στις 2.525 μον. ή -35% - Οι καταλύτες της πιθανής κατάρρευσης
Mεγάλη πτώση στη Wall Street εκτιμά στο κακό σενάριο η Societe Generale...
Εκτίμηση σοκ διατυπώνει σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του 2023 για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 η τράπεζα Societe Generale, σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα.
Όπως αναφέρει, στο πολύ κακό σενάριο, η πτώση θα αγγίξει περίπου το -35% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα (3.800 μον.), δηλαδή τις 2.500 μονάδες… ως το τέλος του 2023. 
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο γαλλικός οίκος, το σημείο εκκίνησης για τον S&P 500 είναι πολύ καλύτερο το 2023, καθώς οι αποτιμήσεις του δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) έχουν υποχωρήσει από τα πολύ υψηλά επίπεδα.
Βέβαια, η αλήθεια είναι πως πλήρης εξομάλυνση δεν υπάρχει, αλλά και πάλι διαπιστώνεται υποχώρηση 22x σε 17,7x σε ό,τι αφορά το τρέχον P/E και από 23,5 x σε 18,5x στο forward P/E.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Societe Generale προβαίνει σε μια σειρά από υποθέσεις, καλύπτοντας το βασικό, το καλό, το κακό και το πολύ κακό σενάριο…

Στο βασικό σενάριο, αναμένεται μηδενική αύξηση στα EPS, δηλαδή τα EPS για το 2023 θα διαμορφωθούν πέριξ της «επικράτειας» των 217 δολαρίων, γεγονός το οποίο θα «τοποθετούσε» τον δείκτη S&P 500 στις 3.800 μον.

Στο θετικό σενάριο, η οικονομία των ΗΠΑ θα τύχει ομαλής προσγείωσης (soft landing), γεγονός το οποίο προϋποθέτει αύξηση στα EPS περίπου 10%.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο S&P 500 το 2023 θα αγγίξει τις 4.200 μον., με τον πληθωρισμό να προσγειώνεται σε επίπεδα κάτω του 2%, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ στο 2,5%.

Στο αρνητικό σενάριο, τα EPS θα καταγράψουν μείωση 10%, με την ύφεση να επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία και τη Fed να πραγματοποιεί αλλαγή πολιτικής, δηλαδή να «χαλαρώνει» τη νομισματική πολιτική, νωρίτερα από ό,τι περιμένουμε, με το 2024 να αποτελεί έτος επιστροφής στην ανάπτυξη.
Σε αυτό το σενάριο, η αγορά εργασίας είναι πιο σφιχτή από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 50 χρόνια.

Στο πολύ κακό σενάριο (εφιαλτικό το κατονομάζει η Societe Generale) μιας επιθετικής Fed τύπου της δεκαετίας του 1970, ήτοι πολύ υψηλά πραγματικά επιτόκια, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει τα πολλαπλάσια στο 12x, ο S&P 500 θα κατρακυλήσει στην επικράτεια των 2.500 μον., ήτοι πτώση -35% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι τα ονομαστικά EPS μετά βίας υποχώρησαν κατά τη δεκαετία του 1970.
PE.JPG
Το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών υποστηρίζει τα ομόλογα έναντι των μετοχών

Με βάση το ERP, τα αμερικανικά ομόλογα και τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας καθιστούν πιο ελκυστικές τις αμερικανικές μετοχές σήμερα.
«Επί του παρόντος, το ασφάλιστρο κινδύνου για τις αμερικανικές μετοχές είναι κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 400 μονάδων βάσης, αλλά με την αποδυνάμωση της ανάπτυξης, τον υψηλό πληθωρισμό, τη μείωση της ρευστότητας και την πιστωτική αβεβαιότητα, θα περιμέναμε ότι το ασφάλιστρο κινδύνου θα ήταν πολύ μεγαλύτερο».
3_9.JPG
Πετρέλαιο και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Μία από τις πιο θετικές εκπλήξεις για τους καταναλωτές θα ήταν εάν οι τιμές του πετρελαίου επέστρεφαν στα 60-70 δολ./βαρέλι.
Οι αναλυτές εμπορευμάτων της SG πιστεύουν ότι το πετρέλαιο θα υποχωρήσει στα 70 USD/βαρέλι σε περίπτωση ύφεσης.
Μια σημαντική πτώση στις τιμές του πετρελαίου αντιπροσωπεύει ένα προκαταρκτικό μήνυμα ανόδου στον παγκόσμιο κύκλο.

Απασχόληση στις ΗΠΑ: Το δεύτερο πιο θετικό μήνυμα για τις αγορές θα ήταν ένα σαφές σημάδι ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αντιδρά στην επιβράδυνση.
Ουσιαστικά, η Fed θα δεχόταν τεράστια πίεση να πραγματοποιήσει… pivot εάν η αγορά εργασίας έδειχνε υποχώρησης.
Σε κάθε περίπτωση, οι τρέχουσες ανισορροπίες στην αγορά εργασίας πρέπει να διορθωθούν για να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών, δεδομένου ότι οι μισθοί είναι ακόμα ισχυροί και η ανεργία είναι χαμηλή.
Για αυτό, σύμφωνα με τη Societe General, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας, με προαπαιτούμενο αυτές να ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες – κάτι το οποίο υποδηλώνει ενεργοποίηση μιας ύφεσης στις ΗΠΑ.
πετρέλαιο.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης