Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας

Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας
Νέα δεδομένα από την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας…
Στις 26 Δεκεμβρίου 2022, η Κίνα δημοσίευσε νέα μέτρα και κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση τε και τον έλεγχο της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το κομμουνιστικό κόμμα προτίθεται να χαλαρώσει σημαντικά τα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας, με τις νέες ρυθμίσεις να τίθενται σε ισχύ από τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
i) την άρση της καραντίνας για τα κρούσματα Covid,
ii) την εγκατάλειψη του συστήματος ταξινόμησης περιοχών κινδύνου,
και iii) τη μετάβαση σε ένα de facto καθεστώς «0+0» για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες.

Σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs για την Κίνα, αναφέρεται πως οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν σημαντικό βήμα προς την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο «οι προκλήσεις σε σχέση με το σύστημα υγείας αυξάνονται και πληθύνονται».
Όπως υποστηρίζει ο οίκος, το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των κινεζικών επιχειρήσεων ενισχύει την πεποίθηση πως η αύξηση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο θα είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες (+1,7% σε ετήσια βάση), αλλά πάνω από την πρόβλεψη για το 2023 (+5,2% σε ετήσια βάση).

1 Βασικά στοιχεία από τις νέες κατευθυντήριες γραμμές

Το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για να χαλαρώσει σημαντικά την πολιτική ελέγχου του Covid για τις εγχώριες λοιμώξεις και τους εισερχόμενους ταξιδιώτες (Σχήμα 1). 

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν ως εξής:

Σχετικά με τη διαχείριση της Covid: Η Κίνα θα μετονομάσει αμέσως τον όρο «Πνευμονία του νέου κορωνοϊού» (新冠肺炎) σε «Νέα μόλυνση από κορωνοϊό» (新型冠状 病毒感染).
Θα υποβαθμίσει τη διαχείριση της νόσου από το τρέχον ανώτατο επίπεδο Κατηγορία Α σε λιγότερο αυστηρή Κατηγορία Β, με ισχύ από τις 8 Ιανουαρίου 2023, μετά την οποία η Κίνα δεν θα επιβάλλει πλέον μέτρα καραντίνας για κρούσματα Covid, δεν θα εντοπίζει τις στενές επαφές τους και θα δεν προσδιορίζει τις περιοχές υψηλού/χαμηλού κινδύνου του Covid.
Σχετικά με τις πολιτικές για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες: Η Κίνα θα εγκαταλείψει το μέτρο των συχνών τεστ για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες (αν και εξακολουθεί να απαιτείται αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR 48 ωρών πριν από την αναχώρηση για την Κίνα). Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην κοινότητα αμέσως μετά τη δήλωση υγείας. Παράλληλα θα αρθούν διάφοροι περιορισμοί στα διεθνή δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών.
Η Κίνα δεσμεύτηκε επίσης να διευκολύνει τους αλλοδαπούς να λάβουν εισερχόμενες ταξιδιωτικές βίζες και να ομαλοποιήσει σταδιακά τα εξερχόμενα ταξίδια των κατοίκων εσωτερικού.
Σχετικά με τα ιατρικά σκευάσματα: Η Κίνα δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις ιατρικές της προετοιμασίες για να αντιμετωπίσει την επαναλειτουργία, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης του ποσοστού εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους, της βελτίωσης της προσφοράς φαρμάκων και κιτ δοκιμών που σχετίζονται με τον Covid, της επέκτασης των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

2 Άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη επαναλειτουργία

Η Κίνα έχει χαλαρώσει τις πολιτικές της για την Covid από τον Νοέμβριο.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες de facto θα ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα και θα οδηγήσουν σε εγκατάλειψη της καραντίνας, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη επαναλειτουργία (ή, τη λειτουργία «ζωή με τον Covid»).
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η πιο σημαντική αλλαγή στις κατευθυντήριες γραμμές αφορά τις διασυνοριακές πολιτικές, οι οποίες συνεπάγονται ένα de facto καθεστώς «0+0» για επιλέξιμους εισερχόμενους ταξιδιώτες από τις 8 Ιανουαρίου 2023 (έναντι του τρέχοντος «5+3»).
Τούτου λεχθέντος, στο εσωτερικό μέτωπο, η υποβάθμιση της διαχείρισης του Covid και η άρση των απαιτήσεων καραντίνας φαίνονται να είναι μια «εκ των υστέρων» προσαρμογή, καθώς στην πράξη πολλά άτομα που βρέθηκαν θετικά έχουν επιτραπεί να πάνε στη δουλειά και να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους στο τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, εν μέσω της επαναλειτουργίας, η πρόκληση για το ιατρικό σύστημα της Κίνας μπορεί να έχει κλιμακωθεί σημαντικά, ειδικά για τις λιγότερο ανεπτυγμένες εσωτερικές και αγροτικές περιοχές εν μέσω των επερχόμενων διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους.
Αυτό υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα περισσότερων και ταχύτερων προσπαθειών πολιτικής για την ενίσχυση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και άλλων ιατρικών πόρων (π.χ. κρεβάτια ΜΕΘ, χάπια από το στόμα και ιατρικό προσωπικό).

3 Επιπτώσεις για την ανάπτυξη και τις αγορές

Τα δεδομένα κινητικότητας υψηλής συχνότητας (Έκθεση 2) και ο δείκτης Emerging Industries PMI (EPMI) έδειξαν ασθενέστερη δυναμική ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του εμπροσθοβαρούς "κύματος εξόδου", λόγω των αυξανόμενων λοιμώξεων, της προσωρινής έλλειψης εργατικού δυναμικού και των αυξημένων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Αν και το κινεζικό σύστημα υγείας σταμάτησε τη δημοσιοποίηση δεδομένων για τα κρούσματα Covid, η εμπειρία από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν υποδηλώνει ότι τα καθημερινά νέα κρούσματα ενδέχεται να κορυφωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο στην ηπειρωτική Κίνα (Έκθεση 3).
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, όπως προειπώθηκε, αυτό ενισχύει τις προβλέψεις της τράπεζας

Επιπλέον, η αμερικανική τράπεζα διατηρεί την άποψη ότι το άνοιγμα της Κίνας είναι θετικό για το γιουάν και ότι οι βελτιωμένες προσδοκίες ανάπτυξης το 2023 ενδέχεται να αντισταθμίσουν δυσμενείς παράγοντες όπως η επιδείνωση των εμπορικών ισοζυγίων αγαθών και υπηρεσιών.
Στην αγορά συναλλάγματος η τράπεζα αναμένει μικρή ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος τους επόμενους 12 μήνες στα 6,90 γιουάν ανά δολάριο.
Σχετικά με τις δευτερογενείς συνέπειες της επαναλειτουργίας της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊλάνδη ενδέχεται να επωφεληθούν από το διεθνές τουριστικό κανάλι εάν η Κίνα καταργήσει τους περιορισμούς της έκδοσης βίζας και τα εξερχόμενα ταξίδια ομαλοποιηθούν σταδιακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης