Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε τρικυμία οι αναλυτές της Wall για τις τιμές στόχους στον S&P 500 το 2023 – Σενάριο για κραχ ως -40%, στις 2.500 μον.

Σε τρικυμία οι αναλυτές της Wall για τις τιμές στόχους στον S&P 500 το 2023 – Σενάριο για κραχ ως -40%, στις 2.500 μον.
Σε διαρκή σύγχυση οι αναλυτές της Wall για τις τιμές στόχους στον S&P 500… το 2023
Σχετικά Άρθρα
Η Wall Street συχνά σφάλλει σε ό,τι αφορά το εύρος διαπραγμάτευσης των μετοχών…
Ωστόσο, το 2022 είναι αξιομνημόνευτο, καθώς οι αναλυτές έπεσαν έξω περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 15 έτη.
Σύμφωνα με τον αναλυτή κερδών της FactSet, John Butters, οι επενδυτικοί οίκοι υπερεκτίμησαν την απόδοση του S&P 500 το 2022 κατά 40%...
Αυτή είναι η μεγαλύτερη αστοχία εκτίμησης στόχου από το 2008, όταν οι αναλυτές έπεσαν έξω από τον στόχο κατά 92%.
Ειδικότερα, πριν από ένα χρόνο, η τιμή στόχος για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου ήταν οι 5.264,51 μονάδες – που αποδείχθηκε εντέλει όνειρο θερινής νυχτός… δεδομένου του πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματευόταν πέριξ της ζώνης των 3.800 μονάδων.
Φέτος, ωστόσο, οι κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street ήταν πιο προσεκτικοί, μειώνοντας τους χρηματιστηριακούς στόχους τους, καθώς η Federal Reserve αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, προκαλώντας αστάθεια σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των ομολόγων.
Η ζημιά που έγινε αισθητή στις αγορές έχει οδηγήσει τον S&P 500 σε υποχώρηση περίπου 20%, πρόσω ολοταχώς για τη χειρότερη χρονιά του από το 2008, όταν τότε ο δείκτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones, υποχώρησε κατά 40%.

Εκτιμήσεις για τον S&P 500

Μια πρόσφατη έρευνα από τους κορυφαίους αναλυτές της Wall Street έθεσε τη μέση εκτίμηση του S&P 500 για το τέλος του 2023 στις 4.031 - αύξηση μόλις περίπου 6% από το κλείσιμο της Τρίτης, στις 3.821,62 μονάδες.
Για να φτάσει σε αυτόν τον μέσο όρο (βλ. διάγραμμα), το MarketWatch συνέλεξε εκτιμήσεις από 18 επενδυτικές τράπεζες και brokers.
1_8.JPG
Μερικές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κορυφαίων επενδυτών και μακροοικονομικών αναλυτών σε Barclays PLC, Morgan Stanley, Citigroup Inc., και UBS Group AG UBS, αναμένουν ότι ο S&P 500 θα τελειώσει το επόμενο έτος χαμηλότερα από τις 4.000 μονάδες.
Οι προβλέψεις, ωστόσο, κατανεμήθηκαν σε ένα ασυνήθιστα ευρύ φάσμα, είπαν οι αναλυτές στο MarketWatch.
Για παράδειγμα, ο Greg Boutle της BNP Paribas αναμένει συνεχή πτώση στις μετοχές το επόμενο έτος, με τον S&P 500 να ολοκληρώνει το 2023 στις 3.400 μονάδες.
Ο Binky Chadha της Deutsche Bank, ο οποίος είχε τον υψηλότερο στόχο για το τέλος του έτους, αναμένει ότι ο δείκτης θα τελειώσει το επόμενο έτος στις 4.500 μον.
Επιπλέον, μια έρευνα του FactSet σε αναλυτές μετοχών παρήγαγε μια πρόβλεψη από κάτω προς τα πάνω για τον S&P 500 στις 4.500 μον. έως το τέλος του 2023.
Αυτό θα αντιπροσώπευε μια άνοδο περίπου 18% με βάση το επίπεδο κλεισίματος του δείκτη την περασμένη Τρίτη.

Τι γίνεται με την ύφεση;

Πολλοί μακρο-αναλυτές δήλωσαν στις προοπτικές τους για το 2023 ότι αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα διολισθήσει σε ύφεση μέχρι τα μέσα του έτους, υπονομεύοντας τις αποτιμήσεις των μετοχών καθώς τα εταιρικά κέρδη μειώνονται και η ανεργία αυξάνεται.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί, αλλά θα αποφύγει την ύφεση.
Ένας από τους βασικούς πυλώνες που στηρίζουν τις αποτιμήσεις των μετοχών ήταν η προσδοκία ότι οι μετοχές θα φτάσουν στο κάτω μέρος το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους, πριν ανακάμψουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ανεργία αυξάνεται, επιτρέποντας στη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Παρότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το πού θα πάει η νομισματική πολιτική, οι μακροχρόνιες προσδοκίες είναι πως η Fed θα «χαλαρώσει» τα λουριά και την επιθετική της στάση κάποια στιγμή το επόμενο έτος, κάτι το οποίο αναμένεται να βοηθήσει τις μετοχές
Οι κινήσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Fed-funds, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές για σκοπούς αντιστάθμισης κινδύνου και κερδοσκοπίας, φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτήν την άποψη, σύμφωνα με στοιχεία από το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.
Ωστόσο, το τελευταίο "dot plot" της Fed, που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υποδηλώνει ότι οι ανώτεροι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα μειώσουν τα επιτόκια μέχρι το 2024.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα έχουν τον αντίκτυπό τους στην οικονομία.
Ο Marko Kolanovic της JPMorgan Chase & Co., ο οποίος ήταν ένας από τους πιο bullish αναλυτές στη Wall Street για το 2022, έχει αυτή την άποψη.
Από την άλλη, ο Michael Wilson της Morgan Stanley, ένας από τους λίγους αναλυτές μετοχών της Wall Street που περίμεναν το κραχ του τρέχοντος έτους, υποστήριξε μια παρόμοια άποψη όταν περιέγραψε το 2023 ως μια «ιστορία δύο μισών» σε ενημερωτικό του σημείωμα με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου.
Ο Wilson πιστεύει ότι ο S&P 500 θα «δει» τον πάτο το α’ τρίμηνο του 2023, φέρνοντας στην επιφάνεια εξαιρετικές ευκαιρίες για αγορά.

«Ταύροι» και «αρκούδες»: πολύ διαφορετικές απόψεις

Πέρα από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι «ταύροι» και οι «αρκούδες» έχουν δραματικά διαφορετικά οράματα για το πώς αναμένουν να παίξουν το επόμενο έτος.
Ο Tom Lee, επικεφαλής έρευνας στο Fundstrat Global Advisors, βλέπει τον S&P 500 στις 4.750 μον. το επόμενο έτος, με βάση την προσδοκία του ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί.
Σε πρόσφατη αναφορά για τις προοπτικές το 2023, ο Lee σημείωσε ότι οι περιπτώσεις που οι αμερικανικές μετοχές πέφτουν για δύο συνεχόμενα χρόνια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξής ήταν σπάνιες.
Επιπλέον, τα διψήφια pullbacks, που φαίνονται πιθανά φέτος, συχνά ακολουθήθηκαν από ιδιαίτερα τρομερά ριμπάουντ, όπως δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία.
Επισημαίνεται πως ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 13,5%, κατά μέσο όρο, τα χρόνια που ακολουθούν έπειτα από μια πτώση, σύμφωνα με την ανάλυση ιστορικών δεδομένων του Lee, που χρονολογούνται από το 1946.
im-688882.jpg
Από την άλλη πλευρά, «αρκούδες» του χρηματιστηρίου όπως ο Chris Senyek, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Wolfe Research, αναμένουν ότι οι μετοχές θα υποφέρουν και το επόμενο έτος.
Σε πρόσφατη έκθεση, ο Senyek εξήγησε γιατί πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να κατρακυλά, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει πεισματικά υψηλός, οδηγώντας σε «στασιμοπληθωρισμό».

Πτώση -35%

Ως αποτέλεσμα, ο Senyek αναμένει ότι ο S&P 500 μπορεί να πέσει έως και -40% το επόμενο έτος.
Μια πτώση αυτού του μεγέθους θα οδηγούσε τον S&P 500 στις 2.500 μονάδες - ένα επίπεδο που αγγίχθηκε τελευταία μετά τη συντριβή του Μαρτίου 2020, σύμφωνα με το FactSet.
«Πιστεύουμε ότι η [νομισματική] σύσφιξη που έχει ήδη πραγματοποιηθεί φτάνει για να ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.
Συνεπώς, η αύξηση του πραγματικού αμερικανικού ΑΕΠ θα κυμανθεί από -2% έως -3% σε [ετησία] βάση κάποια στιγμή το 2023», είπε ο Senyek.
Υπενθυμίζεται πως ο S&P 500 έχει υποχωρήσει -20% μέχρι τώρα, ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 10% και ο Nasdaq Composite σχεδόν 33%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης