Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δραματική προειδοποίηση CEBR - Γιατί η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το 2023

Δραματική προειδοποίηση CEBR - Γιατί η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το 2023
Το παγκόσμιο ΑΕΠ ξεπέρασε τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2022 αλλά θα σταματήσει να αυξάνεται το 2023
Σχετικά Άρθρα
Το 2023 ο κόσμος θα έρθει αντιμέτωπος με μια ύφεση καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα προκαλέσει τη συρρίκνωση ορισμένων οικονομιών, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2022, αλλά θα σταματήσει το 2023 καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εκτίναξη των τιμών, ανέφερε η βρετανική εταιρεία συμβούλων στον ετήσιο πίνακα της World Economic League.
«Είναι πιθανό η παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίσει ύφεση το επόμενο έτος ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων ως απάντηση στον υψηλότερο πληθωρισμό», δήλωσε στο Bloomberg ο Kay Daniel Neufeld, διευθυντής και επικεφαλής προβλέψεων στο CEBR.
Η έκθεση προσθέτει:
«Η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Αναμένουμε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια το 2023 παρά το κόστος για τις οικονομίες. Το κόστος της μείωσης του πληθωρισμού σε πιο φυσιολογικά επίπεδα είναι η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια».
Τα ευρήματα είναι πιο απαισιόδοξα από τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει τον Οκτώβριο ότι άνω του ενός τρίτου της παγκόσμιας οικονομίας θα περάσει σε ύφεση και ότι υπάρχει πιθανότητα 25% το παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξηθεί λιγότερο από 2% το 2023, το οποίο ορίζει ως παγκόσμια ύφεση.
Ακόμα κι έτσι, μέχρι το 2037, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να διπλασιαστεί καθώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πλησιάσουν τις πλουσιότερες.
Η αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή όπου η περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού θα αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2037, ενώ το μερίδιο της Ευρώπης θα συρρικνωθεί σε λιγότερο από το ένα πέμπτο.
Το CEBR λαμβάνει τα βασικά του δεδομένα από την έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και χρησιμοποιεί ένα εσωτερικό μοντέλο για να προβλέψει την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης