Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκρηξη αποδόσεων αναμένεται στα ομόλογα το 2023 - Δεν θα υπάρχει κανείς πλέον να τα αγοράζει

Έκρηξη αποδόσεων αναμένεται στα ομόλογα το 2023 - Δεν θα υπάρχει κανείς πλέον να τα αγοράζει
Οι κυβερνήσεις θα εκδίδουν χρέος που οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αγοράζουν πλέον
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να αυξηθούν το 2023 "για τους λάθος λόγους", σύμφωνα με τον Peter Toogood, επικεφαλής επενδύσεων στην Embark Group, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειες για τη μείωση των ισολογισμών τους.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν μετατοπιστεί το τελευταίο έτος από την ποσοτική χαλάρωση - κατά την οποία αγοράζουν ομόλογα για να ανεβάσουν τις τιμές και να διατηρήσουν τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα, μειώνοντας θεωρητικά το κόστος δανεισμού και στηρίζοντας τις δαπάνες στην οικονομία - στην ποσοτική σύσφιξη, που περιλαμβάνει την πώληση περιουσιακών στοιχείων για να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και, κυρίως, να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.
Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές.
Μεγάλο μέρος της κίνησης τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές ομολόγων τους τελευταίους μήνες επικεντρώθηκε γύρω από τις ελπίδες των επενδυτών, ή την έλλειψή τους, για τη λεγόμενη "στροφή" της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άλλων κεντρικών τραπεζών μακριά από την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση των επιτοκίων.

Μικρά τα ράλι

Οι αγορές έχουν απολαύσει σύντομα ράλι τις τελευταίες εβδομάδες με βάση στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να έχει κορυφωθεί σε πολλές μεγάλες οικονομίες.
"Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι σπουδαία, αλλά η κύρια ανησυχία μου για το επόμενο έτος παραμένει η ίδια.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα μετατοπιστούν υψηλότερα για τους λάθος λόγους...
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Σεπτέμβριος φέτος ήταν μια ωραία προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί αν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να ξοδεύουν", δήλωσε ο Toogood.
Τον Σεπτέμβριο οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά κάποια στιγμή το 4%, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Fed.
Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκαν τόσο επιθετικά που η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας και να αποτρέψει μια εκτεταμένη κατάρρευση των βρετανικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Αλλαγή πολιτικής

Ο Toogood εκτίμησε ότι η μετάβαση από την ποσοτική χαλάρωση στην ποσοτική σύσφιξη (ή QE σε QT) το 2023 θα ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα, επειδή οι κυβερνήσεις θα εκδίδουν χρέος που οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αγοράζουν πλέον.
Είπε ότι η ΕΚΤ είχε αγοράσει "κάθε ευρωπαϊκό κρατικό ομόλογο τα τελευταία έξι χρόνια" και, "ξαφνικά, του χρόνου... δεν θα το κάνει πια".
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υποσχεθεί να αρχίσει να μειώσει τα 5 τρισ. ευρώ που κατέχει σε ομόλογα από τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Η Τράπεζα της Αγγλίας, εν τω μεταξύ, έχει αυξήσει τον ρυθμό των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων της και δήλωσε ότι θα πουλήσει 9,75 δισ. στερλίνες ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Αλλά οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εκδίδουν κρατικά ομόλογα.
"Όλα αυτά θα μεταφερθούν σε μια αγορά όπου οι κεντρικές τράπεζες δεν θα τα αγοράζουν πλέον θεωρητικά", πρόσθεσε.
Ο Toogood δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή στη δυναμική των εκδόσεων θα είναι εξίσου σημαντική για τους επενδυτές όσο και μια "στροφή" της Fed το επόμενο έτος.
"Παρατηρείτε τις αποδόσεις των ομολόγων, καταρρέουν όταν η αγορά πέφτει 2-3%;
Όχι, δεν είναι, οπότε κάτι είναι ενδιαφέρον στην αγορά ομολόγων και στην αγορά μετοχών και συσχετίζονται, και νομίζω ότι αυτό ήταν το θέμα της φετινής χρονιάς και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το επόμενο έτος", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης