Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS Morningstar: Εκτίμηση σοκ για Ελλάδα – Επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 1%, μόλις 0,6% το 2023

DBRS Morningstar: Εκτίμηση σοκ για Ελλάδα – Επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 1%, μόλις 0,6% το 2023
Δραματική περικοπή των εκτιμήσεων της DBRS για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023
«Μαχαίρι» στις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2023 βάζει η καναδικής DBRS Morningstar.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το 2022 θα σημειωθεί ανάπτυξη 6%, ήτοι 1,6% υψηλότερα από ό,τι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο για το 2023 η Ελλάδα οριακά γλιτώνει την ύφεση, με ανάπτυξη μόλις 0,6%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,6%.
Για το 2024, η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει αισθητή επιτάχυνση, με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2%.
Καταγραφή_13.JPG
Όπως αναφέρει ο οίκος, γενικότερα οι προβλέψεις για το 2023 έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με πολλές μεγάλες οικονομίες να σημειώνουν επιβράδυνση έως και ύφεση.
Οι προσδοκίες για την ανεργία επιδεινώνονται επίσης, αν και τα σημερινά επίπεδα παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά σε πολλές από τις προηγμένες οικονομίες.
Η ανεργία στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 0,2 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα του 2022.
Βέβαια, η DBRS αναφέρει πως αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να επιδεινωθούν έτι περαιτέρω, καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας και οι προσλήψεις είναι πιθανό να επιβραδυνθούν αισθητά - αν και με υστέρηση – λόγω αύξησης των επιτοκίων.
Μια ήπια ύφεση βραχυπρόθεσμα είναι απίθανο να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για τις αξιολογήσεις.
Ωστόσο, τα μέτρα λείανσης των συνεπειών της Covid επιβράδυναν την αναμενόμενη πιστωτική επιδείνωση σε ορισμένους τομείς.
Από την άλλη, λέει ο καναδικός οίκος, μια βαθύτερη ύφεση, ιδιαίτερα εάν επιταχυνθεί από πρόσθετους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς, μια αναζωπύρωση της πανδημίας ή μια μεγάλη διόρθωση στις αγορές, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις αξιολογήσεις.
Επίσης, αν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονα υψηλός και η καταναλωτική ζήτηση διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα περισσότερο από το αναμενόμενο, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής ύφεσης το β’ εξάμηνο του 2023 ή το 2024.

Μακροοικονομικοί κίνδυνοι…

Την ίδια στιγμή, ασαφές παραμένει πόση αυστηροποίηση θα απαιτηθεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.
Η ασθενέστερη καταναλωτική ζήτηση θα μπορούσε τελικά να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων στη Βόρεια Αμερική μέσα στους επόμενους μήνες.
Στην Ευρώπη μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης του πυρήνα του πληθωρισμού και γενικά του χαμηλότερου επιπέδου των επιτοκίων.
Η ανταπόκριση της αγοράς στην τελευταία ενέργεια της BOJ υποδηλώνει ότι η ανατιμολόγηση των πιο μακροπρόθεσμων ιαπωνικών ομολόγων θα μπορούσε να είναι πολύ γρήγορη, ανάλογα με το πόσο γρήγορα (ή εάν) η BOJ αναγκάζεται να στραφεί από την εξαιρετικά χαλαρή της στάση προς μια πιο ουδέτερη νομισματική στάση.
Αν και αναμένουμε ότι η BOJ θα κινηθεί προσεκτικά, μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστεί τις προσδοκίες της αγοράς.
Τα αναμενόμενα υψηλά επιτόκια δεν είναι υψηλά σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα, αλλά ο ρυθμός σύσφιξης ήταν σχετικά γρήγορος, ειδικά στις ΗΠΑ.
Επίσης, η Ουκρανία παραμένει σημαντικός παράγων κινδύνου…
Παράλληλα, ιδιαίτερα σε περίπτωση πιο επιθετικής νομισματικής σύσφιξης, οι τιμές των ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να υποστούν αυξημένες πιέσεις.
Οι developers στην αγορά ακινήτων θα υποφέρουν λόγω της επιβράδυνσης των πωλήσεων και οι κλάδοι και οι εταιρείες με μεγαλύτερη μόχλευση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένες πιέσεις.
Τέλος, από την άλλη, οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας φαίνονται συγκρατημένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης