Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs, Morgan Stanley: Η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη - «Παίξτε» άμυνα στις αγορές το 2023

Goldman Sachs, Morgan Stanley: Η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη - «Παίξτε» άμυνα στις αγορές το 2023
Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη μόλις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια
Οι επενδυτές που είναι έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα στη χειρότερη χρονιά για τις μετοχές από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερο πόνο το 2023.
Αυτό είναι το μήνυμα των κορυφαίων στρατηγικών αναλυτών της Morgan Stanley, της Goldman Sachs και άλλων αναλυτών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι μετοχές αντιμετωπίζουν νέα πτώση κατά το πρώτο εξάμηνο, καθώς τα εταιρικά κέρδη υποκύπτουν στην ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, ενώ οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν σταθερά επιθετικές στη σύσφιξη.
Το δεύτερο εξάμηνο θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη μόλις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, λένε - αλλά είναι πιθανό να είναι μια υποτονική ανάκαμψη που θα εξακολουθεί να αφήνει τις μετοχές μόνο μέτρια υψηλότερα από ό,τι στο τέλος του 2022.

Ανώμαλος ο δρόμος

"Οι κίνδυνοι με τους οποίους οι χρηματιστηριακές αγορές πάλεψαν φέτος δεν έχουν τελειώσει και αυτό με κάνει νευρικό για τις προοπτικές, ιδίως στο πρώτο εξάμηνο", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Mislav Matejka, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Chase.
Ο μέσος στόχος 22 αναλυτών που ερωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπει ότι ο S&P 500 θα κλείσει το επόμενο έτος στις 4.078 μονάδες - περίπου 7% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση 24%, ενώ η πτωτική άποψη τον βλέπει να υποχωρεί κατά 11%.
Στην Ευρώπη, μια παρόμοια έρευνα 14 αναλυτών προέβλεπε μέση αύξηση της τάξης του 5% για τον Stoxx 600.
Η επιφυλακτικότητα στο βασικό σενάριο αντανακλά το βουνό των προκλήσεων από τη νομισματική σύσφιξη μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.
Η πρώτη από αυτές έχει ήδη συμβάλει στο να σβήσει ένα πρόσφατο ράλι των μετοχών.
Ακόμη και τα καλύτερα νέα για τον πληθωρισμό συνοδεύονται από μια μεγάλη επιφύλαξη, διότι δεν έχουν μεταπείσει τις κεντρικές τράπεζες από την προσπάθειά τους να τον θέσουν υπό έλεγχο.
Οι επιθετικοί τόνοι τόσο από τη Fed όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν απότομη πτώση των μετοχών και υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι ο χρονισμός της πολυαναμενόμενης αλλαγής πολιτικής δεν θα είναι απλός.
Αν αυτό το μήνυμα δεν είχε ήδη περάσει, η Τράπεζα της Ιαπωνίας το υπογράμμισε την Τρίτη με μια σοκαριστική αλλαγή στην πολιτική της για τις αποδόσεις των ομολόγων.

Συνεχής η πτώση

Σίγουρα, τα διαδοχικά πτωτικά έτη είναι σπάνια για τις αμερικανικές μετοχές, οπότε μετά τη φετινή πτώση, υπάρχει μόνο μια μικρή πιθανότητα να σημειώσουν ετήσια πτώση και πάλι το 2023.
Από το 1928, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει για δύο συνεχόμενα έτη μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις: Τη Μεγάλη Ύφεση, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 και το σκάσιμο της φούσκας dot-com στις αρχές του αιώνα.
Η ομάδα της JPMorgan αναμένει ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει προς τα χαμηλά επίπεδα του 2022, προτού μια στροφή της Fed τροφοδοτήσει μια ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο που θα τον αφήσει περίπου 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Στο χειρότερο σημείο του φέτος, τον Οκτώβριο, ο δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 25% στις 3.577 μονάδες.
Οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων προβλέπουν επίσης ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2023, με τα κέρδη να στρέφονται στο δεύτερο μισό, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.
Όσοι έχουν αισιόδοξη άποψη, μπορούν να επισημάνουν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και την επαναλειτουργία της Κίνας από τα αυστηρά λουκέτα του Covid.

Αισιόδοξες ακόμη οι αγορές

Αλλά παρ' όλα αυτά, μία από τις κύριες συναινετικές απόψεις μεταξύ των αναλυτών είναι ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν αντανακλούν ακόμη τις γενικά δυσμενείς οικονομικές προοπτικές.
Οι Christian Mueller-Glissmann και Cecilia Mariotti της Goldman Sachs δήλωσαν στα τέλη του περασμένου μήνα ότι το μοντέλο τους υποδηλώνει 39% πιθανότητα επιβράδυνσης της ανάπτυξης των ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου αποτιμούσαν μόνο 11% πιθανότητα.
Ο Michael Wilson της Morgan Stanley - μια σταθερή αρκούδα που κατέλαβε την 1η θέση στη φετινή έρευνα του Institutional Investor - βλέπει τον S&P 500 να υποχωρεί έως και 21% περισσότερο το πρώτο τρίμηνο.
Μια επακόλουθη ανάκαμψη θα δει τον δείκτη να κλείνει το έτος γύρω στις 3.900 μονάδες, γεγονός που συνεπάγεται κέρδη περίπου 2% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Συνδεδεμένα με την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών είναι τα εταιρικά κέρδη.
Ενώ τα κέρδη έδειξαν εκπληκτική ανθεκτικότητα στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό το 2022, αναμένεται να καταρρεύσουν το επόμενο έτος, καθώς η πίεση στα περιθώρια κέρδους αυξάνεται και η ασθενέστερη ζήτηση δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.
Ο Wilson προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η πτώση των κερδών θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και ότι αυτό δεν έχει αποτιμηθεί στις μετοχές.

Πλήγμα στην κερδοφορία

Μια έρευνα της Bank of America έδειξε επίσης ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν επιδείνωση των προοπτικών των κερδών το επόμενο έτος, γεγονός που τους έχει αφήσει πιο θετικούς για τα ομόλογα σε σύγκριση με τις μετοχές.
Η σχετική τοποθέτησή τους στις μετοχές έναντι των σταθερού εισοδήματος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
"Δεν αναμένουμε ότι το εποικοδομητικό σκηνικό ανάπτυξης του τρέχοντος έτους θα διατηρηθεί το 2023", δήλωσε ο Dubravko Lakos-Bujas, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan και Νο. 2 στην έρευνα των θεσμικών επενδυτών.
Αναμένει ότι τα κέρδη θα μειωθούν κατά 9% στις ΗΠΑ, κατά 10% στη ζώνη του ευρώ και κατά 4% στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τη στρατηγικό σύμβουλο της Goldman Sachs Sharon Bell, η πτώση των κερδών στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο κατά τη διάρκεια τυπικών υφέσεων.
Εκεί που σε προηγούμενες συρρικνώσεις τα κέρδη έπεφταν περίπου 30%, η πτώση μπορεί να περιοριστεί στο 8% αυτή τη φορά εν μέρει λόγω της ώθησης που θα δοθεί στις εταιρείες πολυτελείας και εξόρυξης από τη χαλάρωση των αποκλεισμών του Covid από την Κίνα.
Στην Ασία, η απομάκρυνση του Πεκίνου από την πολιτική Covid Zero έχει επίσης βελτιώσει τις προοπτικές για τις μετοχές εκεί.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένου του Jonathan Garner, παραμένουν υπερεπενδεδυμένοι στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών της περιοχής έναντι των ανεπτυγμένων αγορών, καθώς είναι "πιο σίγουροι ότι αρχίζει ένας νέος ανοδικός κύκλος".
Η ομάδα της Nomura δήλωσε εν τω μεταξύ ότι η ύφεση στη Δύση θα επιτρέψει στην Ασία να υπεραποδώσει, καθώς οι μετοχές εκεί προσφέρουν φθηνότερες αποτιμήσεις και καλύτερες θεμελιώδεις προοπτικές.
"Το 2023 είναι μια χρονιά όπου οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν δεχθεί αρκετό πλήγμα", δήλωσε ο Mehvish Ayub, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της State Street Global Advisors.
"Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη αβέβαιη προοπτική με μεγάλη μεταβλητότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης