Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η… πολιτική της Κίνας για τον κορωνοϊό, θα καθορίσει την αγορά commodities το 2023

Fitch: Η… πολιτική της Κίνας για τον κορωνοϊό, θα καθορίσει την αγορά commodities το 2023
Σχόλιο της Fitch για την αγορά των commodities
H πολιτική μηδενικών κρουσμάτων από τις κινεζικές αρχές, θα παραμείνει η βασική αβεβαιότητα για τις αγορές εμπορευμάτων (commodities) το 2023, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, καθώς η ζήτηση από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα.
Ένα πλήρες «άνοιγμα» της κοινωνίας θα προσφέρει σημαντική ανοδική πορεία στα commodities, υπογραμμίζεται, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν μια σταδιακή απομάκρυνση από αυτή την πιθανότητα και οι περιορισμοί ενδέχεται να παραμείνουν το 2023. Το ασθενέστερο οικονομικό κλίμα -η πρόβλεψή της Fitch για την αύξηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι μόλις 1,4% το 2023- θα επιβαρύνει τη ζήτηση εμπορευμάτων. Ωστόσο, τα αποθέματα παραμένουν περιορισμένα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και χαλκό, γεγονός που θα στηρίξει τις αγορές.
Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παραμείνει «σφιχτή» το 2023 παρά την ασθενέστερη ζήτηση εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης, καθώς ο ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει να εξισορροπεί την αγορά, ενώ έχει επιβληθεί το εμπάργκο στο ρωσικό αργό και το ανώτατο όριο στην τιμή.
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές έως το 2023 με σημαντική χαλάρωση από το 2024, καθώς η Ευρώπη ενισχύει τις εισαγωγές και τις υποδομές LNG και η ζήτηση παραμένει ελαστική. Ο κίνδυνος σοβαρών ελλείψεων φυσικού αερίου τον χειμώνα στην Ευρώπη, πιθανότατα έχει αποφευχθεί. Οι συνεχείς ροές LNG προς την Ευρώπη και η ανταπόκριση στη ζήτηση θα είναι βασικοί μοχλοί για την εξισορρόπηση των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου το επόμενο έτος.
Την ίδια στιγμή, το ισοζύγιο της παγκόσμιας αγοράς χαλκού θα μεταβληθεί ελάχιστα το 2023, γεγονός που μαζί με τα πολύ χαμηλά αποθέματα, θα στηρίξει τις τιμές. Αναμένεται τα παγκόσμια αποθέματα αλουμινίου να είναι περιορισμένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης