Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ύφεση, πληθωρισμός και αυξημένα επιτόκια, στοιχειώνουν την οικονομία των ΗΠΑ το 2023

Fitch: Ύφεση, πληθωρισμός και αυξημένα επιτόκια, στοιχειώνουν την οικονομία των ΗΠΑ το 2023
Σχόλιο της Fitch Ratings για τις οικονομίες Καναδά και ΗΠΑ
Ήπια ύφεση, επίμονος πληθωρισμός και αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες «βλέπει» η Fitch Ratings για τις οικονομίες Καναδά (ΑΑ+) και Ηνωμένων Πολιτειών (AAA) το 2023.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στις ΗΠΑ, σε μόλις 0,2% το 2023, από -χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη- 1,9% το 2022. Η οικονομία του Καναδά διατηρεί μεγαλύτερη δυναμική, αλλά θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 0,6% το 2023 από 3,5% το 2022.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά εντός του 2023, αλλά θα παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Σε απάντηση, αναμένεται η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια πολιτικής της στο 5% το α’ τρίμηνο του 2023 -η Τράπεζα του Καναδά αύξησε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,25% τον Δεκέμβριο. Οι δύο κεντρικέ τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν αυτά τα επίπεδα επιτοκίων καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, προτού αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια το 2024.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα ωθήσουν την επιβάρυνση των τόκων και για τις δύο χώρες, με μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ΗΠΑ, λόγω του ανώτατου ορίου χρέους.
Οι κυβερνήσεις θα πληρώσουν υψηλότερους τόκους για να δανειστούν, αν και οι χρηματοδοτικές ανάγκες μειώνονται. Ο πληθωρισμός και η οικονομική επιβράδυνση θα σημαίνουν χαμηλότερη αύξηση των εσόδων σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου οι αγορές κατοικιών επιβραδύνονται ως απάντηση σε μια απότομη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών. Η καναδική οικονομία είναι ευάλωτη σε μια διόρθωση της αγοράς ακινήτων, δεδομένου του υψηλού επιπέδου δανεισμού των νοικοκυριών και της απότομης αύξησης των τιμών κατοικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης