Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ron Paul Institute: Η μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων θα οδηγήσει σε «κοινωνικές αναταραχές και βία»

Ron Paul Institute: Η μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων θα οδηγήσει σε «κοινωνικές αναταραχές και βία»
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), οι τόκοι για το εθνικό χρέος βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο για να καταναλώσουν το 40% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού έως το 2052
Η μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων θα οδηγήσει σε «κοινωνικές αναταραχές και βία», ανέφερε ο γνωστός Αμερικανός και opinion leader Ron Paul…
Ειδικότερα, «ο Nouriel Roubini, πρώην σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μέλος επιτροπής οικονομικών συμβούλων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Bill Clinton, ήταν ένας από τους mainstream οικονομολόγους ο οποίος προέβλεψε την κατάρρευση της φούσκας των στεγαστικών δανείων το 2008.
Τώρα ο Nouriel Roubini προειδοποιεί για τη συσσώρευση χρέους εκ μέρους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που αναμένεται να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.
Για τη μέλλουσα κρίση, ο σταρ οικονομολόγος κατηγορεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τα μηδενικά επιτόκια της Federal Reserves, αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζών.
Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ήταν οι πληθωριστικές πιέσεις που έπεσαν σαν βαριοπούλα πάνω στα κεφάλια των καταναλωτών παγκοσμίως.
Από τη μεριά της, η Fed προσπάθησε να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών με σειρά επιτοκιακών αυξήσεων…
Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει σαφές και επαρκές αποτέλεσμα, με την ακρίβεια να μαίνεται.
Αυτό συμβαίνει διότι τα πραγματικά επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται, για παράδειγμα η ζήτηση για νέες κατοικίες κατρακυλά.
Η αύξηση των επιτοκίων καθιστά αδύνατο για πολλούς Αμερικανούς της μεσαίας και εργατικής τάξης να αντέξουν οικονομικά τη μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου τους - ακόμη και για ένα σχετικά φθηνό σπίτι.

H Fed δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια κοντά σε αυτό που θα ήθελε η ελεύθερη αγορά

Ο κύριος λόγος που η Fed δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια κοντά σε αυτό που θα ήθελε η ελεύθερη αγορά είναι η επίδραση που θα είχε στην ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να διαχειριστεί το χρέος της.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), οι τόκοι για το εθνικό χρέος βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο για να καταναλώσουν το 40% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού έως το 2052 και θα ξεπεράσουν τις αμυντικές δαπάνες έως το 2029!
Μια μικρή αύξηση επιτοκίου μπορεί να αυξήσει τις ετήσιες πληρωμές επιτοκίων ομοσπονδιακού χρέους κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας το ποσό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που διατίθεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η δημοσιονομική εικόνα της κυβέρνησης των ΗΠΑ επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το «Trust Fund» Κοινωνικής Ασφάλισης θα αρχίσει να παρουσιάζει ελλείμματα έως το 2035, ενώ το Medicare Trust Fund θα έχει ελλείμματα έως το 2028.
Η επικείμενη χρεοκοπία των δύο μεγάλων προγραμμάτων, σε συνδυασμό με την απροθυμία των περισσότερων στο Κογκρέσο να μειώσουν είτε τις δαπάνες πρόνοιας είτε τις δαπάνες πολέμου, δεσμεύει τη Fed.
Εάν λοιπόν αυξήσει τα επιτόκια στα επίπεδα που απαιτούνται για την πραγματική καταπολέμηση του πληθωρισμού των τιμών, η αύξηση των πληρωμών για τόκους θα προκαλέσει πολλές δυσκολίες σε άτομα και επιχειρήσεις, ενώ θα αυξήσει τις ομοσπονδιακές πληρωμές τόκων σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Αυτό θα προκαλέσει μια μεγάλη οικονομική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της χρεοκοπίας της κυβέρνησης για το χρέος της, προκαλώντας απόρριψη του καθεστώτος του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου.
Επίσης, εάν η Fed συνεχίσει να διευκολύνει τα ομοσπονδιακά ελλείμματα νομισματοποιώντας χρέος, το αποτέλεσμα θα είναι μια οικονομική κρίση που θα προκληθεί από την κατάρρευση της αξίας του δολαρίου και την απόρριψη των παγκόσμιων αποθεματικών του δολαρίου
Η κρίση θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και βία, καθώς και στην ανάδυση νέων εξτρεμιστικών ομάδων.
Αυτό θα οδηγήσει σε καταστολές των πολιτικών ελευθεριών και αυξημένο κυβερνητικό έλεγχο της οικονομικής ζωής.
Το μόνο φωτεινό σημείο είναι ότι αυτή η κρίση θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για τις ιδέες της ελευθερίας.
Όσοι γνωρίζουμε την αλήθεια έχουμε δύο ευθύνες.
Το πρώτο είναι να κάνουμε τα απαραίτητα σχέδια για να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειές μας μπορούν να επιβιώσουν από την επερχόμενη αναταραχή.
Το δεύτερο είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μυήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στις ιδέες της ελευθερίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης