Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Morgan Stanley προειδοποιεί: Εστιάστε στην μείωση των κερδών – Έρχεται λουτρό αίματος -25% ή 3.000 μον. στον S&P 500

Η Morgan Stanley προειδοποιεί: Εστιάστε στην μείωση των κερδών – Έρχεται λουτρό αίματος -25% ή 3.000 μον. στον S&P 500
Οι νέοι καταλύτες της Wall Street είναι η συνεχιζόμενη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους και η διαφαινόμενη μείωση της δυναμικής των κερδών
Η bear market στις μετοχές εισέρχεται στην τελική της φάση και το επόμενο κεφάλαιο δεν έχει καμία σχέση με τη Fed ή τον πληθωρισμό, εκτιμά η Morgan Stanley.
Οι αμερικανικές μετοχές θα υποστούν μεγάλο πόνο το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά όχι για τους λόγους που οι περισσότεροι επενδυτές μπορεί να νομίζουν.
Ο Mike Wilson της Morgan Stanley δήλωσε ότι οι επενδυτές πρέπει να μην εστιάσουν πλέον στον υψηλό πληθωρισμό και την απάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), αλλά στη διαφαινόμενη μείωση των εταιρικών κερδών.
Το να αγνοήσει κανείς τους δύο κύριους οδηγούς της χρηματιστηριακής αγοράς το 2022 είναι δύσκολο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ανακοίνωση του πληθωρισμού του Νοεμβρίου και την απόφαση της Fed για τα επιτόκια, αλλά σύμφωνα με τον Wilson, αυτά "είναι χθεσινά νέα".

Οι νέοι καταλύτες

Τα αυριανά νέα, σύμφωνα με τον Wilson, είναι η συνεχιζόμενη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους και η διαφαινόμενη μείωση της δυναμικής των κερδών, η οποία ο Wilson αναμένει ότι θα είναι σημαντική το επόμενο έτος.
"Πιστεύουμε ότι το κόστος θα παραμείνει αυξημένο και οι τιμές που λαμβάνουν οι εταιρείες θα μειωθούν, δημιουργώντας αρνητική λειτουργική μόχλευση και ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για τα κέρδη", δήλωσε ο Wilson.
Ο Wilson βλέπει τον S&P 500 να παράγει 195 δολάρια λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή το επόμενο έτος.
Και αυτό δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί στο χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Bloomberg, η μέση εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή το 2023 για τον S&P 500 είναι 215 δολάρια.
"Μόνο το ~1/3 του δείκτη έχει δει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2023 να μειώνονται περισσότερο από 10%.
Αυτό αφήνει πολλά περιθώρια για περαιτέρω μείωση των εκτιμήσεων και οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω μόλις έχουν αρχίσει, κατά την άποψή μας", δήλωσε ο Wilson.

Πτώση -25% στον S&P 500

Καθώς ο Wilson βλέπει μπροστά του μια μεγάλη μείωση των κερδών που θα είναι πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης, βλέπει επίσης μια μεγάλη πτώση του S&P 500, με τον δείκτη να πέφτει μέχρι και στις 3.000 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Αυτό θα ήταν μια πτώση περίπου 24% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Μέρος της πτωτικής πρόβλεψης του Wilson βασίζεται στις αλυσιδωτές επιπτώσεις από μια τόσο απότομη πτώση των εταιρικών κερδών, ιδίως τις απολύσεις.
"Το μέγεθος και ο χρόνος της πτώσης των κερδών που αναμένουμε υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος της αγοράς εργασίας μπορεί να υποτιμάται", δήλωσε ο Wilson.
Σύμφωνα με τον Wilson, υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ της σημερινής δυναμικής της αγοράς και των εταιρικών κερδών και εκείνης του καλοκαιριού του 2008, μια εποχή κατά την οποία οι επενδυτές απέτυχαν να εκτιμήσουν το μέγεθος μιας πιθανής πτώσης των κερδών.
"Θυμόμαστε ένα παρόμοιο σκηνικό τον Αύγουστο του 2008 από την άποψη των κερδών ανά μετοχή για να υπενθυμίσουμε στους επενδυτές ότι η αγορά συνήθως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποτιμήσει τέτοιες μειώσεις κερδών από ό,τι μπορεί κανείς να νομίζει/αναμένει", δήλωσε ο Wilson.
Η άλλη πλευρά των πτωτικών απόψεων του Wilson για την αγορά είναι ότι αυτό είναι το "τελευταίο κεφάλαιο" της τρέχουσας πτωτικής αγοράς, με δεδομένο ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτό το κεφάλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης