Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μικρότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων βλέπουν 3 επενδυτικοί οίκοι για την ΕΚΤ

Μικρότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων βλέπουν 3 επενδυτικοί οίκοι για την ΕΚΤ
Ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πάνω από το 5% μέχρι τα μέσα του 2023
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αναφοράς, αν και με βραδύτερο ρυθμό, σύμφωνα με τους αναλυτές, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή του και το ίδρυμα της Φρανκφούρτης να επιδιώκει να μειώσει τις τεράστιες συμμετοχές του σε κρατικά ομόλογα.
"Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου", δήλωσε ο Michael Schumacher, παρατηρητής της ΕΚΤ στη Natixis.
"Αναμένουμε επίσης την ανακοίνωση της ποσοτικής σύσφιξης το επόμενο έτος, αν και η ΕΚΤ είναι απίθανο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης σε αυτό το σημείο".
Η ποσοτική σύσφιξη, ή QT, σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συρρικνώσει το γιγαντιαίο χαρτοφυλάκιο ομολόγων που βρίσκεται στον ισολογισμό της μετά από χρόνια αγορών κρατικού χρέους και νομισματικών κινήτρων.
"Η συνεδρίαση των διοικητών θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθεί η μείωση του ισολογισμού", δήλωσε σε σημείωμά του ο Franck Dixmier, παγκόσμιος CIO για το σταθερό εισόδημα στην Allianz Global Investors. 

Ο πληθωρισμός έφτασε στο αποκορύφωμά του;

Ένα άλλο καυτό θέμα για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο ολοκληρώνει τη συνεδρίασή του την Πέμπτη με συνέντευξη Τύπου, θα είναι φυσικά ο πληθωρισμός και η πιθανή κορύφωση του πληθωρισμού.
"Ενώ ο πληθωρισμός πιθανότατα κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, βλέπουμε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πάνω από το 5% μέχρι τα μέσα του 2023, προτού σημειώσει τάση μείωσης", δήλωσε ο Anatoli Annenkov της Societe Generale.
Και μεγάλο βάρος θα δοθεί επίσης στις προβλέψεις του προσωπικού, παρά τις πρόσφατες επικρίσεις σχετικά με την αξιοπιστία των μοντέλων πρόβλεψης που χρησιμοποιήθηκαν γι' αυτές.
Αναμένεται ευρέως ότι οι προσδοκίες της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω για το 2023 και οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθούν για το επόμενο έτος.
"Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε αν η ΕΚΤ θα περιλάβει μια τεχνική ύφεση στις βασικές προβλέψεις της", πρόσθεσε ο Annenkov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης