Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Μόλις στο 0,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023 - Τα διπλά ελλείμματα θα επιμείνουν

Deutsche Bank: Μόλις στο 0,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023 - Τα διπλά ελλείμματα θα επιμείνουν
Ουσιαστικά η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη
Μόλις στο 0,3% θα είναι η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία βλέπει τα διπλά ελλείμματα στη χώρα θα επιμέχνουν για τα επόμενα χρόνια.
Η εκτίμηση της Deutsche Bank είναι από τις πιο απαισιόδοξες μεταξύ των ξένων αναλυτών, καθώς από το +6,4% στο ΑΕΠ το 2022, επί της ουσίας η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη, παρά τα κονδύλια που αναμένεται να εισρεύσουν το ερχόμενο έτος μέσω του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Εικόνα
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Deutsche Bank βλέπει μια μικρή αποκλιμάκωση στο 7,5% το 2023, ενώ θα κάνει βουτιά στο 1,5% το 2024.
Τα ελλείμματα θα παραμείνουν επίμονα, τόσο στο μέτωπο των τρεχουσών συναλλαγών όσο και του δημοσιονομικού.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα είναι στο 7% και 5,5% την ερχόμενη διετία, και το δημοσιονομικό στο 3% και 2% το 2023 και 2024 αντίστοιχα.

Νομισματική πολιτική της ΕΚΤ: 3% τελικό επιτόκιο, ανοδικοί κίνδυνοι

Η ΕΚΤ εισέρχεται στο δεύτερο στάδιο της νομισματικής σύσφιξης.
Καθώς τα επιτόκια φτάνουν στο ουδέτερο επίπεδο, η ΕΚΤ θα μειώσει το ρυθμό και θα αρχίσει να περιορίζει τον ισολογισμό της.
Η νομισματική πολιτική εισέρχεται στο δεύτερο στάδιο της σύσφιξης, με βραδύτερο ρυθμό αυξήσεων...
Το πρώτο στάδιο του κύκλου σύσφιγξης της ΕΚΤ ήταν μια εμπροσθοβαρής αύξηση των επιτοκίων για να φτάσουν τα επιτόκια πολιτικής σε ουδέτερα εδάφη το συντομότερο δυνατό (περίπου 1,5-2%).
Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 200 μ.β. σε τρεις μήνες, τρεις φορές ταχύτερα από τον μέγιστο ρυθμό στην ιστορία της.
Η Deutsche Bank αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει προσέγγιση καθώς περνάει στην ουδέτερη ζώνη.
Αρχικά, θα μειώσει το ρυθμό των αυξήσεων.
Ήδη ο αντίκτυπος έχει καθυστερήσει και η επίδραση των αυξήσεων είναι αβέβαιη.
Υπάρχει μια λογική να προχωρήσει με ελαφρώς λιγότερο επιθετικό ρυθμό.
Έτσι η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε αύξηση κατά 50 μ.β. σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο και κατά 25 μ.β. στις επόμενες δύο συνεδριάσεις το Μάρτιο και Μάιο.
Το τελικό επιτόκιο του 3% θα επιτευχθεί τον Μάιο του 2023, την ίδια στιγμή που η Fed φτάνει στο τελικό επίπεδο.
Υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, δηλαδή κίνδυνοι και στις δύο πλευρές αυτής της εκτίμησης των μονάδων του 3%.
Ωστόσο, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με τον επίμονο πληθωρισμό, την διευκολυντική δημοσιονομική στάση και τις προοπτικές για ηπιότερη και βραχυπρόθεσμη ύφεση, η Deutsche Bank βλέπει τώρα ότι οι κίνδυνοι για το τελικό στάδιο είναι προς τα πάνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης