Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Harvard University: Πλήρως αποτυχημένη η Fed έναντι του πληθωρισμού, αλλά... μείωσε τις φούσκες στην οικονομία

Harvard University: Πλήρως αποτυχημένη η Fed έναντι του πληθωρισμού, αλλά... μείωσε τις φούσκες στην οικονομία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αποφεύγουν εδώ και καιρό να χρησιμοποιούν τη νομισματική πολιτική για την αντιμετώπιση των φούσκων περιουσιακών στοιχείων
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είχε μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, αλλά η εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ξεφούσκωμα των φούσκων περιουσιακών στοιχείων που διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το πιο σημαντικό - και εκπληκτικό - είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
"Είναι εκπληκτικό", δήλωσε ο καθηγητής του Harvard University, Jeremy Stein, ο οποίος ως διοικητής της Fed από το 2012 έως το 2014 έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
"Αν λέγατε σε οποιονδήποτε από εμάς πριν από ένα χρόνο, 'θα έχουμε μια σειρά από αυξήσεις 75 μονάδων βάσης', θα λέγατε, 'είστε τρελοί;
Θα ανατινάξετε το χρηματοπιστωτικό σύστημα".

Οι φούσκες...

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αποφεύγουν εδώ και καιρό να χρησιμοποιούν τη νομισματική πολιτική για την αντιμετώπιση των φούσκων περιουσιακών στοιχείων, λέγοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι πολύ αμβλύ εργαλείο για μια τέτοια αποστολή.
Αλλά ο σημερινός αποπληθωρισμός στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη της ήπιας προσγείωσης της οικονομίας που επιδιώκουν ο πρόεδρος Jerome Powell και οι συνάδελφοί του στη Fed.
Μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική έκρηξη δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αλλά το σημερινό επεισόδιο προς το παρόν σηματοδοτεί μια έντονη αντίθεση με το σκάσιμο της φούσκας των τιμών των ακινήτων στις ΗΠΑ που προκάλεσε μια βαθιά ύφεση από το 2007 έως το 2009 και την κατάρρευση των τεχνολογικών μετοχών που βοήθησε να ωθηθεί η οικονομία σε μια ήπια ύφεση το 2001.
Εν μέρει αναγνωρίζοντας τους κινδύνους - και το γεγονός ότι έχουν ήδη αυξήσει πολύ τα επιτόκια - ο Powell και οι συνεργάτες του είναι έτοιμοι να περιορίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων στις 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, μετά από τέσσερις συνεχόμενες κινήσεις 75 μονάδων βάσης.

Στεγαστικό cooldown, όχι meltdown

Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για ακίνητα εκτός των αστικών κέντρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκτίναξε τις τιμές των κατοικιών στα ύψη.
Αυτές μειώνονται τώρα υπό το βάρος του υπερδιπλασιασμού των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων φέτος.
Οι χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση συνέβαλαν στο να διασφαλιστεί ότι ο τελευταίος κύκλος της στέγασης δεν είχε τα είδη χαλάρωσης των πιστωτικών προτύπων που παρατηρήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Τα λεγόμενα μέτρα Dodd-Frank άφησαν τις τράπεζες πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και πολύ λιγότερο μοχλευμένες από ό,τι τότε.
Οι τράπεζες έχουν επίσης πλημμυρίσει με καταθέσεις, χάρη στις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που δημιούργησαν οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson ICAP LLC, Lou Crandall.
"Αυτή η ύφεση στα ακίνητα είναι διαφορετική από το κραχ του 2008", ανέφεραν σε σημείωμά τους η επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg στις ΗΠΑ, Anna Wong, και η συνάδελφός της Eliza Winger.
Η ποιότητα των ενυπόθηκων δανείων είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν τότε, έγραψαν.
Ενώ οι μη τραπεζικοί δανειστές - οι λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες - έχουν γίνει μια μαζική νέα πηγή πίστωσης στην αμερικανική στεγαστική αγορά τα τελευταία χρόνια, η αγορά ενυπόθηκων δανείων εξακολουθεί να έχει ένα αποτελεσματικό στήριγμα με τη μορφή των κρατικοποιημένων χρηματοδοτών Fannie Mae και Freddie Mac.
"Ίσως δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η στεγαστική πίστη δεν είναι πιο ανατρεπτική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα - επειδή την ομοσπονδιοποιήσαμε", δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος της Fed, Vincent Reinhart, τώρα επικεφαλής οικονομολόγος της Dreyfus and Mellon.

Κατάρρευση της κρυπτογράφησης, περιορισμένη

Μεγάλο μέρος της κερδοσκοπικής υπερβολής που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικεντρώθηκε στην κρυπτογράφηση.
Ευτυχώς για τη Fed και άλλες ρυθμιστικές αρχές, αυτό αποδείχτηκε ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ένα αυτοπεριοριζόμενο οικοσύστημα με τις επιχειρήσεις στο εσωτερικό του να είναι ως επί το πλείστον χρεωμένες μεταξύ τους.
Μια ευρύτερη ενσωμάτωση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να είχε καταστήσει την ύφεση πολύ πιο αποσταθεροποιητική.
"Δεν παρείχε καμία υπηρεσία στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα ή στην πραγματική οικονομία", δήλωσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και καθηγητής του Πανεπιστημίου Brandeis Stephen Cecchetti, ο οποίος παρομοίασε την αγορά κρυπτογράφησης με ένα online βιντεοπαιχνίδι πολλαπλών παικτών.
Έτσι, ναι, πολλοί παίκτες στην αγορά έχουν πληγεί από την κατάρρευση της κρυπτογράφησης, αλλά οι επιπτώσεις αλλού ήταν ελάχιστες.

Τεχνολογική πτώση, αλλά όχι το κραχ του Dot-Com

Οι μετοχές των επιχειρήσεων του τεχνολογικού τομέα που ευημερούσαν κατά την εποχή των αποκλεισμών από την πανδημία έχουν επίσης καταρρεύσει, εξανεμίζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Αλλά η πτώση ήταν σταδιακή, κατανεμημένη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς τα επιτόκια της Fed αυξάνονταν.
Και οι απώλειες, αν και μεγάλες, είναι ένα κλάσμα της κλίμακας που παρατηρήθηκε κατά το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας στις αρχές του αιώνα.
Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq έχει υποχωρήσει λίγο περισσότερο από 30% από το υψηλό του που επιτεύχθηκε πέρυσι, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται με μια κατάρρευση σχεδόν 80% πριν από δύο δεκαετίες.
Η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά έχει αντέξει ακόμη καλύτερα, με τον δείκτη S&P 500 να απέχει περίπου 18% από το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε τον Ιανουάριο.
"Σε γενικές γραμμές οι μετοχές δεν είναι μοχλευμένες", δήλωσε ο Cecchetti.

Δεν υπάρχει πλήρης εκκαθάριση

Οι πλήρεις οικονομικές επιπτώσεις από τη σταυροφορία της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να μην είναι ακόμη εμφανείς.
Δεν είναι μόνο οι περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων που βρίσκονται στα σκαριά, αλλά η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, μέσω της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιξης.
Τη μόνη άλλη φορά που η Fed διεξήγαγε QT, αναγκάστηκε να τερματίσει τη διαδικασία νωρίτερα από το αναμενόμενο, μετά από εξάρσεις μεταβλητότητας της αγοράς.
Τα σοκ μπορεί να συμβούν ξαφνικά, όπως έδειξε η πρόσφατη έκρηξη στην αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που συνιστά για προσοχή.
Και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν όσες πληροφορίες θα ήθελαν για το τι συμβαίνει στη λιγότερο ρυθμιζόμενη σκιώδη τραπεζική αρένα.
"Αυτό είναι ένα πρόβλημα", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Fed Ben Bernanke σε διάλεξή του στη Στοκχόλμη την Πέμπτη με αφορμή την παραλαβή του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών.
Ενώ έχει υπάρξει κάποια αυξημένη ρύθμιση των σκιωδών τραπεζών, αυτή "δεν είναι σχεδόν αρκετή".
Μια συνεχιζόμενη πηγή ανησυχίας είναι η αγορά των 23,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, η οποία εδώ και καιρό θεωρείται η πιο ρευστοποιήσιμη και σταθερή στον κόσμο.
Παραδόξως, οι κανόνες εμπνευσμένοι από τον Dodd-Frank έχουν κάνει την αγορά πιο εύθραυστη, αποθαρρύνοντας τις μεγάλες τράπεζες από το να ενεργούν ως μεσάζοντες στην αγορά και πώληση κρατικών τίτλων.

Η Fed... σώζει

Δεδομένης της πιθανότητας για μεγαλύτερες οικονομικές παγίδες, ο Stein του Χάρβαρντ προειδοποίησε να μην παίρνουμε υπερβολική άνεση από τη σχετική ηρεμία που παρατηρείται μέχρι στιγμής.
Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η οικονομική ζημία από την εκστρατεία σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας έχει περιοριστεί, επειδή οι επενδυτές σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα προσκολλώνται στην πεποίθηση ότι η Fed θα έρθει γρήγορα να τους σώσει αν οι αγορές υποστούν βαθιά βουτιά.
Αν και η Fed θα μπορούσε να "μαλακώσει" τις προσπάθειές της για τη σύσφιξη των πιστώσεων εάν αντιμετώπιζε μια μεγάλη χρηματοπιστωτική διαταραχή, μια τέτοια δράση θα ήταν πιθανότατα προσωρινή, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Stifel Financial, Lindsey Piegza.
"Η Fed είναι υπερβολικά επικεντρωμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού", είπε.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Alan Blinder είναι μεταξύ εκείνων που είναι αισιόδοξοι ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τον τρέχοντα κύκλο χωρίς αδικαιολόγητη οικονομική σφαγή.
Αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει πάντα να ανησυχούν για αυτά που δεν γνωρίζουν - ειδικά για τους άγνωστους Χ - "είμαι εύλογα αισιόδοξος" ότι μπορεί να αποφευχθεί μια κατάρρευση, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης