Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Είδαμε την αστραπή της σύσφιξης της πολιτικής το 2022 και τώρα θα ακολουθήσει ο κεραυνός - δηλαδή η ζημιά

BlackRock: Είδαμε την αστραπή της σύσφιξης της πολιτικής το 2022 και τώρα θα ακολουθήσει ο κεραυνός - δηλαδή η ζημιά
Ποιοι διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν διψήφιες αποδόσεις το 2023
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως προβλέπουν ότι οι μετοχές θα σημειώσουν χαμηλά διψήφια κέρδη το επόμενο έτος, γεγονός που θα έφερνε ανακούφιση αφού οι παγκόσμιες μετοχές υπέστησαν φέτος τις χειρότερες απώλειες από το 2008.
Εν μέσω της πρόσφατης αισιοδοξίας ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί -και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να αλλάζει τον τόνο της- το 71% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg News αναμένει άνοδο των μετοχών, έναντι 19% που προβλέπει πτώση.
Για όσους βλέπουν κέρδη, η μέση απάντηση ήταν μια απόδοση 10%.
Η άτυπη έρευνα σε 134 διαχειριστές κεφαλαίων ενσωματώνει τις απόψεις μεγάλων επενδυτών, όπως η BlackRock, η Goldman Sachs Asset Management και η Amundi SA.
Παρέχει μια εικόνα των μεγάλων θεμάτων και των εμποδίων που αναμένουν να αντιμετωπίσουν το 2023, αφού ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι "επιθετικές" κεντρικές τράπεζες έπληξαν τις αποδόσεις των μετοχών φέτος.
Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να εκτροχιαστεί και πάλι από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό ή μια βαθιά ύφεση.
Αυτές είναι οι κορυφαίες ανησυχίες για το επόμενο έτος, οι οποίες αναφέρονται από το 48% και το 45% των συμμετεχόντων, αντίστοιχα.
Οι μετοχές θα μπορούσαν επίσης να φθάσουν σε νέα χαμηλά στις αρχές του 2023, με πολλούς να βλέπουν τις αποδόσεις να αντιστρέφονται στο δεύτερο εξάμηνο.
"Παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίσουμε ύφεση και πτώση των κερδών, έχουμε ήδη προεξοφλήσει ένα μέρος του το 2022", δήλωσε η Pia Haak, επικεφαλής επενδύσεων της Swedbank Robur, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων της Σουηδίας.
"Θα έχουμε καλύτερη ορατότητα ερχόμενοι στο 2023 και αυτό ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τις αγορές".
Ακόμη και μετά από ένα πρόσφατο ράλι, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All-Country World Index βρίσκεται σε τροχιά για το χειρότερο έτος του από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ο S&P 500 πιθανότατα θα κλείσει το 2022 με παρόμοια κακή απόδοση.
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τα σημάδια βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης έχουν κρατήσει χαμηλά τις τιμές των μετοχών, ακόμη και όταν η Κίνα αρχίζει να χαλαρώνει ορισμένους από τους σκληρούς περιορισμούς της Covid.
Επιπλέον, αυξάνονται οι φόβοι ότι η επιβράδυνση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε πολλές οικονομίες θα επηρεάσει αρνητικά τελικά τα κέρδη.
Η έρευνα του Bloomberg διεξήχθη μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου.
Πέρυσι, μια παρόμοια έρευνα προέβλεψε ότι η επιθετική σύσφιξη της πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τις μετοχές το 2022.

Η τεχνολογία επιστρέφει

Ο Hideyuki Ishiguro, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Nomura Asset Management, αναμένει ότι το 2023 θα είναι "το ακριβώς αντίθετο από το τρέχον έτος".
Εν μέρει αυτό οφείλεται στις αποτιμήσεις, οι οποίες έχουν υποχωρήσει και αφήνουν τον MSCI ACWI να διαπραγματεύεται κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του μελλοντικού 12μηνου δείκτη τιμών προς κέρδη.
Όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς, οι ερωτηθέντες προτιμούν γενικά τις εταιρείες που μπορούν να υπερασπιστούν τα κέρδη τους μέσω μιας οικονομικής ύφεσης.

Οι εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα και οι μετοχές ασφαλειών, υγειονομικής περίθαλψης και χαμηλής μεταβλητότητας ήταν μεταξύ των επιλογών τους, ενώ ορισμένοι προτίμησαν τις τράπεζες και τις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ινδονησίας και του Βιετνάμ.
Αφού υπέστησαν σφυροκόπημα φέτος καθώς τα επιτόκια ανέβηκαν, οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές μπορεί επίσης να επανέλθουν στην προτίμηση, σύμφωνα με την έρευνα.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα αγόραζαν επιλεκτικά τον κλάδο.
Με τις αποτιμήσεις να παραμένουν σχετικά φθηνές παρά το πρόσφατο ράλι και τις αποδόσεις των ομολόγων να αναμένεται να μειωθούν το επόμενο έτος, τα τεχνολογικά μεγαθήρια, όπως η Apple, η Amazon.com και η μητρική της Google, Alphabet, αναμένεται να επωφεληθούν, δήλωσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων.
Ορισμένοι είναι αισιόδοξοι για την Κίνα, ιδίως καθώς απομακρύνεται από την πολιτική του μηδενικού Covid.
Η πτώση νωρίτερα φέτος έχει θέσει τις αποτιμήσεις πολύ κάτω από τον μέσο όρο 20ετίας, καθιστώντας τις πιο ελκυστικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αμερικανικές ή ευρωπαϊκές.
Η Evgenia Molotova, ανώτερη διευθύντρια επενδύσεων στην Pictet Asset Management, δήλωσε ότι θα είναι επιλεκτικός αγοραστής κινεζικών μετοχών "στα τρέχοντα επίπεδα", προτιμώντας τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, τις ασφάλειες και την υγειονομική περίθαλψη στην Κίνα.
Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, το κέρδος 10% που προβλέπεται για τις μετοχές το 2023 θα υπολείπεται των προηγούμενων ανακάμψεων της αγοράς, όπως το 2009 και το 2019.

Οι καταλύτες

Για τους διαχειριστές κεφαλαίων, τα καλύτερα νέα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτες για μια ισχυρότερη απόδοση.
Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αποτελούν τους κύριους δυνητικούς θετικούς παράγοντες.
Ανέφεραν επίσης την πλήρη επαναλειτουργία της Κίνας και την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ως ανοδικούς παράγοντες.
Η έμφαση στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη ως τα στοιχεία που θα κάνουν την ανατροπή είναι σύμφωνη με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Έδειξε ότι οι προσδοκίες ύφεσης ήταν οι υψηλότερες από τον Απρίλιο του 2020, ενώ ένα σενάριο "στασιμοπληθωρισμού" χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού ήταν "συντριπτικά" η άποψη συναίνεσης.
Οι ανησυχίες αυτές φαίνονται δικαιολογημένες.
Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την πιο αδύναμη επίδοση των τελευταίων ετών, εξαιρουμένων των περιόδων της χρηματοπιστωτικής κρίσης και του Covid.
Το ΔΝΤ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.
"Οι προοπτικές από εδώ και πέρα θα επηρεαστούν από την πιθανότητα, το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης", δήλωσε η Fabiana Fedeli, επικεφαλής επενδύσεων για μετοχές, πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία και βιωσιμότητα στην M&G.
"Υπάρχουν ακόμη θύλακες ευκαιριών, όπου εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη που είναι σε θέση να αντέξουν την καταιγίδα ξεπουλιούνται σε περιόδους πανικού της αγοράς".

Πως θα κλείσει το 2022

Ενόψει του τέλους του έτους, η κατεύθυνση της αγοράς εξαρτάται από δύο σημαντικά γεγονότα που έρχονται την επόμενη εβδομάδα - τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τρίτη και την απόφαση της Fed για την πολιτική της μια μέρα αργότερα.
Εδώ έχουν προκύψει κάποια καλά νέα: οι αυξήσεις των τιμών έχουν αρχίσει να υποχωρούν αφού έφτασαν σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών και η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

"Ένα διαρκές ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου δεν είναι πιθανό έως ότου ο πληθωρισμός έχει πιο σταθερή πτωτική τάση προς τον στόχο", δήλωσε ο Shoqat Bunglawala, επικεφαλής λύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων για την ΕΜΕΑ και την Ασία-Ειρηνικό στην Goldman Sachs Asset Management.
Διατηρεί μια σχετικά αμυντική κατανομή περιουσιακών στοιχείων σε ισορροπημένα χαρτοφυλάκια.
Ο Ben Powell, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της BlackRock, είναι επίσης επιφυλακτικός, λέγοντας ότι οι μετοχές δεν αντανακλούν ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.
"Είχαμε την αστραπή της σύσφιξης της πολιτικής το 2022 και τώρα θα ακολουθήσει ο κεραυνός - δηλαδή η ζημιά", δήλωσε.
"Ίσως βλέπουμε κάποια σημάδια της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της στέγασης, αλλά αυτό θα γίνει σαφέστερο το επόμενο έτος και η αγορά πρέπει να το τιμολογήσει λίγο πιο αποτελεσματικά".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης