Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η JP Morgan εξετάζει το σενάριο «Αρμαγεδδώνας» για τις αγορές – Στο 6,5% το μέγιστο επιτόκιο της Fed το β’ 6μηνο 2023

Η JP Morgan εξετάζει το σενάριο «Αρμαγεδδώνας» για τις αγορές – Στο 6,5% το μέγιστο επιτόκιο της Fed το β’ 6μηνο 2023
Οι αναλυτές της JP Morgan αποφάσισαν να εξετάσουν ένα σενάριο βάσει του οποίου η Fed θα έφερνε το επιτόκιο αναφοράς στο 6,5% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023…
Η προσδοκία της αγοράς είναι ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής της μέχρι να το φέρει στο 5%.
Ωστόσο, είναι πιθανό η Fed να αποφασίσει ότι το 5% δεν είναι σχεδόν αρκετό.
Αυτό θα συμβεί αν η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό και ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της JP Morgan αποφάσισαν να εξετάσουν ένα σενάριο βάσει του οποίου η Fed θα έφερνε το επιτόκιο αναφοράς στο 6,5% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Μάλιστα, σημειώνουν ότι η οικονομική ομάδα της JPMorgan δίδει 28% πιθανότητα σε αυτό το σενάριο, επομένως είναι εντός του πεδίου των πιθανοτήτων, παρόλο που η αγορά επιτοκίων αποδίδει μόνο 10% πιθανότητα σε αυτό το αποτέλεσμα.
Σε συζητήσεις, αυτό το σενάριο γίνεται ευρέως αντιληπτό ως… Αρμαγεδδώνς.
«Σε τελική ανάλυση, η τελευταία φορά που το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed ήταν στο 6,5% ήταν το 2000, και αυτό το επίπεδο των επιτοκίων πολιτικής έφερε πολύ μεγάλες απώλειες για τις αγορές» ανέφεραν.
Αλλά η ομάδα της JP Morgan δεν αναμένει, πραγματικά, Αρμαγεδδώνα.
im-681670.png
«Κατά τη γνώμη μας, παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι [τα επιτόκια της Fed στο 6,5%] θα είναι αρνητικός καταλύτης για τις περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των ομολόγων, η πτώση είναι πιθανό να είναι πιο περιορισμένη» είπαν.
Η ζήτηση για ομόλογα, σημείωσαν οι αναλυτές στρατηγικής, έχει ήδη καταρρεύσει και αναμένεται να παραμείνει ασθενής καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιδίδονται σε ποσοτική σύσφιξη.
Παράλληλα, «όλοι οι δείκτες ζήτησης μετοχών βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας ένα ασύμμετρο σκηνικό όπου μια μεγάλη πτώση φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανή» ανέφεραν οι αναλυτές.
Ήδη, σημείωσαν, ο S&P 500 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τους τελευταίους επτά μήνες, παρόλο που η κορυφή της τιμολόγησης της Fed έχει σκαρφαλώσει στο 5% από περίπου 3% τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης