Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Απογοήτευση... βλέπουν 5 αναλυτές για όποιον επενδύσει σε μετοχές της Ευρώπης

Απογοήτευση... βλέπουν 5 αναλυτές για όποιον επενδύσει σε μετοχές της Ευρώπης
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η πτώση των εκτιμήσεων για τα κέρδη και οι γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις είναι πιθανό να αποβούν επιζήμιες για τις μετοχές
Όποιος ποντάρει σε μια μεγάλη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών μετά από τη χειρότερη χρονιά τους από το 2018, μπορεί να απογοητευτεί.
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα κλείσει το 2023 στις 449 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε 14 στρατηγικούς αναλυτές, υποδηλώνοντας κέρδη μικρότερα του 2%.
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι παρατηρητές της αγοράς δεν είναι πεπεισμένοι για τη βιωσιμότητα ενός ράλι που έχει θέσει τον δείκτη αναφοράς σε τροχιά για το καλύτερο τρίμηνο από το 2015, με κέρδη 13% που τροφοδοτούνται από την αισιοδοξία για χαμηλότερες αυξήσεις επιτοκίων και την επαναλειτουργία της Κίνας.
Αυτό ακολουθεί τη φετινή πτώση κατά 10%, η οποία ωθήθηκε από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη.
Πιο πρόσφατα, αρκετοί δείκτες αναφοράς, όπως ο Stoxx 50 της ζώνης του ευρώ, ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB, έχουν εισέλθει σε ανοδικές αγορές.
Αν και ο Stoxx 600 δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί, έχει επιστρέψει πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την προσαρμογή για τα μερίσματα.

Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες

Για τη στρατηγικό αναλυτή της Bank of America, Milla Savova, η επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει σε εξασθένηση της δυναμικής της παγκόσμιας ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2023, αν και ο αντίκτυπος στις μετοχές θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη μείωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων.
Η ίδια βλέπει πτώση άνω του 15% για τον Stoxx 600 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, πριν από την ανάκαμψη από τις 365 μονάδες στις 430 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν.
Η Goldman Sachs συμμερίζεται παρόμοια άποψη.
"Αναμένουμε ότι το 2023 θα αποδειχθεί πιο δύσκολο μετά την ανθεκτικότητα των κερδών φέτος", λέει η στρατηγικός αναλυτής Sharon Bell, αναφέροντας πίεση στα περιθώρια κέρδους λόγω υψηλότερου κόστους που θα είναι πιο δύσκολο να μετακυλιστεί σε μια ύφεση.

Μεγάλο το εύρος των προβλέψεων

Το εύρος των προβλέψεων για τον Stoxx 600 είναι σχετικά ευρύ.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank είναι οι πιο αισιόδοξοι στις 495 μονάδες, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 12% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η TFS Derivatives είναι η πιο πτωτική στις 355 μονάδες, που συνεπάγεται σχεδόν 20% πτώση.
Η Deutsche Bank έχει υπερεπενδεδυμένη θέση για τη γηραιά ήπειρο για το 2023, επικαλούμενη το μεγάλο discount αποτίμησης σε σχέση με τους ομολόγους της στις ΗΠΑ, την κορύφωση του δολαρίου και την πολύ χαμηλή τοποθέτηση στις μετοχές της περιοχής.
Ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται κοντά σε discount ρεκόρ 30% σε σχέση με τον S&P 500 όσον αφορά τους μελλοντικούς πολλαπλασιαστές τιμών προς κέρδη, λόγω της πληθώρας ευρωπαϊκών μετοχών αξίας και κυκλικών μετοχών, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και τα αυτοκίνητα, που εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε υποτιμημένες αποτιμήσεις.

Για τον Ankit Gheedia της BNP Paribas, οι τόσο χαμηλές αποτιμήσεις δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν το πρόσφατο ράλι.
Προσαρμοσμένες για τα υψηλότερα επιτόκια και την υποβάθμιση των κερδών κατά 10% που αναμένει το επόμενο έτος, οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται ακριβές, σύμφωνα με τον Gheedia, ο οποίος προβλέπει πτώση του Euro Stoxx 50 κατά 19% το 2023.
Ο Stephane Ekolo της TFS, ο οποίος προέβλεψε σωστά την πτώση της αγοράς νωρίτερα φέτος, βρίσκεται σε παρόμοια θέση.
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η πτώση των εκτιμήσεων για τα κέρδη και οι γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις είναι πιθανό να αποβούν επιζήμιες για τις μετοχές, λέει.
Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, δεν θα είναι καλύτερα για τους άλλους μεγάλους δείκτες της περιοχής, με τον βρετανικό FTSE 100 να θεωρείται ως επί το πλείστον αμετάβλητος, ενώ ο γερμανικός DAX αναμένεται να σημειώσει άνοδο μόλις 2,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης