Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Παραιτείται ο Macron, τέλος οι φορολογικοί παράδεισοι, νέο Manhattan project - 10 «απίθανες» προβλέψεις για το 2023

Saxo Bank: Παραιτείται ο Macron, τέλος οι φορολογικοί παράδεισοι, νέο Manhattan project - 10 «απίθανες» προβλέψεις για το 2023
Δύσκολες να πραγματοποιηθούν αλλά όχι απίθανο οι «απίθανες» προβλέψεις των αναλυτών της Saxo Bank
O διπλασιασμός της αξίας του χρυσού και η κατάρρευση του ιαπωνικού γεν είναι μόνο
δύο από τις 10 εξωφρενικές προβλέψεις της Saxobank για το 2023.
Οι προβλέψεις επικεντρώνονται σε σειρά απίθανων αλλά υποτιμημένων γεγονότων, τα οποία, εάν συνέβαιναν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Οι φετινές εξωφρενικές προβλέψεις υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε πίστη στην επιστροφή στην αποπληθωριστική προπανδημική δυναμική είναι αδύνατη, επειδή έχουμε εισέλθει σε μια παγκόσμια πολεμική οικονομία, με κάθε μεγάλη δύναμη σε όλο τον κόσμο να προσπαθεί να στηρίξει την εθνική της ασφάλεια σε όλα τα μέτωπα. είτε με τη στρατιωτική έννοια, είτε σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, την ενέργεια ή την οικονομική ανασφάλεια, που έχουν προκύψει από την εμπειρία της πανδημίας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» δήλωσε ο Steen Jakobsen, επικεφαλής επενδύσεων στη Saxo Bank.
Αν και αυτές οι προβλέψεις δεν αποτελούν τις επίσημες προβλέψεις της Saxo για την αγορά για το 2023, αντιπροσωπεύουν μια προειδοποίηση ενάντια στην πιθανή εσφαλμένη κατανομή του κινδύνου μεταξύ των επενδυτών.
Είναι μια άσκηση για την εξέταση της πλήρους έκτασης αυτού που είναι δυνατό, ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητα πιθανό.

1 Ένας συνασπισμός δισεκατομμυριούχων δημιουργεί ένα νέο Manhattan project για την ενέργεια ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ήδη αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα εκραγεί, λόγω της συνεχιζόμενης ψηφιοποίησης της ανθρώπινης δραστηριότητας και της εκθετικής αύξησης στην αποθήκευση και μετάδοση δεδομένων.
Η υποδομή που απαιτείται για την εξυπηρέτηση της ψηφιακής οικονομίας αναπτύσσεται με ταχύτητα, ωστόσο αυτά τα κέντρα ενδέχεται να καταναλώνουν περίπου το 20% της παγκόσμιας ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες.
Ταυτόχρονα, η δυναμική ανάπτυξης για την Ενέργεια φαίνεται πολύ περιορισμένη, από τη μια πλευρά λόγω των απαράδεκτα βρώμικων ορυκτών καυσίμων, που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, και διακοπτόμενων εναλλακτικών λύσεων, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, από την άλλη.
Ωστόσο, λέει η Saxo Bank, το 2023, ιδιοκτήτες μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και άλλοι τεχνόφιλοι δισεκατομμυριούχοι γίνονται ανυπόμονοι με την έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της απαραίτητης ενεργειακής υποδομής που θα τους επέτρεπε τόσο να κυνηγήσουν τα όνειρά τους όσο και να αντιμετωπίσουν την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση.
Συνεργαζόμενοι, δημιουργούν μια κοινοπραξία με την κωδική ονομασία Third Stone, με στόχο να συγκεντρώσουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για να επενδύσουν σε ενεργειακές λύσεις.
Είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια έρευνας και ανάπτυξης από το αρχικό Manhattan project, που ανέπτυξε την πρώτη ατομική βόμβα.

2 Παραιτείται ο Γάλλος πρόεδρος Macron: Όταν ο πρόεδρος Emmanuel Macron κέρδισε δεύτερη θητεία, τον Μάιο του 2022, πίστευε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τη Γαλλία σε ένα μεταρρυθμιστικό δρόμο.
Ωστόσο, το κόμμα του και οι σύμμαχοί του έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αναγκάζοντας έτσι τον Macron να κάνει συμβιβασμούς.
Περιττό να πούμε ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο δεν γνωρίζει.
Αντιμέτωπη με μια ισχυρή αντίθεση από την αριστερή συμμαχία NUPES και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να περάσει σημαντικούς νόμους και τον προϋπολογισμό του 2023 με ένα γρήγορο διάταγμα - ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του Συντάγματος.
Ωστόσο, η παράκαμψη των βουλευτών δεν μπορεί να είναι τρόπος διακυβέρνησης σε μια δημοκρατία.
Όχι μακροπρόθεσμα, τουλάχιστον.
Ο Macron αρχικά σκέφτεται να διαλύσει τη Βουλή για να οργανώσει πρόωρες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό δεν είναι λύση, καθώς θα οδηγούσε ακόμα σε ένα κρεμασμένο κοινοβούλιο.
Καταλαβαίνει λοιπόν ότι θα είναι κουτσός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και δεν θα μπορέσει να περάσει την υπογραφή του συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Ακολουθώντας το παράδειγμα του ιδρυτή του γαλλικού δημοκρατικού συστήματος Σαρλ ντε Γκωλ το 1946 και το 1969, αποφασίζει απροσδόκητα να παραιτηθεί στις αρχές του 2023.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, επικρίνει τη στάση της αντιπολίτευσης και ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την πολιτική.
Ενώ η Γαλλία προετοιμάζεται για νέες προεδρικές εκλογές, ο Macron αποφασίζει να πραγματοποιήσει το μακροχρόνιο όνειρό του να ιδρύσει μια start-up.

3 Ο χρυσός εκτοξεύεται στις 3.000 δολ. καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποτυγχάνουν να ελέγξουν τον πληθωρισμό
Το 2023, ο χρυσός βρίσκει επιτέλους τη βάση του μετά από ένα δύσκολο 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλοί επενδυτές απογοητεύθηκαν από την αδυναμία του να σημειώσει άνοδο - ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών.
Αποδεικνύεται ότι το κλειδί για τη συγκράτηση της δυναμικής του χρυσού ήταν το λανθασμένο στοίχημα της αγοράς ότι ο πληθωρισμός θα αποδεικνυόταν παροδικός.
Οι κεντρικές τράπεζες αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.
Παράλληλα, εύλογα, ο χρυσός δεν θα μπορούσε να σημειώσει ράλι, με το δολάριο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Το 2023 είναι το έτος που η αγορά ανακαλύπτει τελικά ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να παραμείνει «φλεγόμενος».
Την ίδια στιγμή, η σύσφιξη της πολιτικής της Fed και η ποσοτική σύσφιξη εγείρουν νέο εμπόδιο στις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ποσοτική χαλάρωση.
Και με τον ερχομό της άνοιξης, η Κίνα αποφασίζει να απομακρυνθεί περισσότερο από την πολιτική της για μηδενικό COVID-19, διαφημίζοντας αποτελεσματική θεραπεία και ίσως ακόμη και ένα νέο εμβόλιο.
Η κινεζική ζήτηση που απελευθερώθηκε και πάλι οδηγεί σε βαθιά άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό στα ύψη, ενώ η νέα χαλάρωση της στάσης της Fed τιμωρεί το δολάριο.
Ο χρυσός περνάει από τη διπλή κορυφή κοντά στα 2.075 δολ. και φτάνει τουλάχιστον τις 3.000 δολ. το επόμενο έτος.
Αντίκτυπος στην αγορά: Ο σποτ χρυσός αυξάνεται πάνω από τα 3.000 δολ. ανά ουγγιά και ο δείκτης VanEck Junior Gold Miners τετραπλασιάζεται σε αξία.

4. Ο Στρατός της ΕΕ γίνεται ένα… Οποιαδήποτε πραγματική οικονομική και πολιτική ένωση πρέπει να κατατάσσει την εθνική ασφάλεια σ τις υψηλότερες προτεραιότητές της, ιδιαίτερα όταν ο πόλεμος πλησιάζει στα ίδια τα σύνορα αυτής της ένωσης.
Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Δυτική Ευρώπη βρέθηκε κάτω από την παρηγορητική ομπρέλα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, τόσο άμεσα όσο και μέσω της ευρείας συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι προτεραιότητες εθνικής άμυνας εξασθένησαν.
Ως επί το πλείστον επικεντρώθηκαν στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», μια διάχυτη και απειλή, ενώ τα ενεργά θέατρα εκείνου του πολέμου ήταν μακριά, κυρίως στο Ιράκ και τα περίχωρά του, και στο Αφγανιστάν.
Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε τον μεγαλύτερο θερμό πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945 και οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ του 2022 «είδαν» ισχυρή άνοδο της λαϊκιστικής δεξιάς εκπροσώπησης των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.
Το 2023 γίνεται πιο σαφές από ποτέ ότι η Ευρώπη πρέπει να τακτοποιήσει την αμυντική στάση της Ένωσης, όντας λιγότερο ικανή να βασιστεί στον ολοένα και πιο ευμετάβλητο πολιτικό κύκλο των ΗΠΑ και αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν την παλιά τους δέσμευση στην Ευρώπη, ίσως μετά από μια ουκρανορωσική ανακωχή.
Αντίκτυπος στην αγορά: Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες ξεπερνούν την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά κατά 25% και δημιουργούνται νέα δημοφιλή ευρωπαϊκά αμυντικά ETF, απολαμβάνοντας έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

5 Μία χώρα συμφωνεί διακοπή της παραγωγής κρέατος μέχρι το 2030: Για να επιτευχθεί ο στόχος μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, τουλάχιστον μία χώρα από όσες έχουν δεσμευτεί νομικά στον στόχο, διατίθεται να διακόψει την παραγωγή κρέατος.
Η Σουηδία υπόσχεται ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2045, ενώ η Βρετανία, η Γαλλία και η Δανία μέχρι το 2050.
Αυτό όμως δεν αρκεί και έτσι τουλάχιστον μία συμφωνεί σε βαριά και κλιμακούμενη φορολόγηση της παραγωγής κρέατος αρχής γενομένης από το 2025.

6 Η Μεγάλη Βρετανία αλλάζει γνώμη για το Brexit: Το 2023, ο Rishi Sunak και ο Jeremy Hunt οδηγούν τη δημοτικότητα των Τόρις στα τάρταρα, ενώ το οικονομικό του πρόγραμμα στέλνει τη χώρα σε βαθιά ύφεση.
Ξεσπούν διαμαρτυρίες, απαιτώντας τη διενέργεια έκτακτων εκλογών, ενώ αναδύονται δεύτερες σκέψεις για το Brexit.
Κυβέρνηση των Εργατικών αναλαμβάνει την εξουσία και δεσμεύεται για δημοψήφισμα την 1η Νοεμβρίου του 2023.
Τελικά, ο κόσμος ψηφίζει την επανένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

7 Εφαρμόζονται ευρεία μέτρα ελέγχου τιμών: Η μάχη εναντίον του πληθωρισμού συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα, οδηγώντας σε υιοθέτηση ευρείας κλίμακας μέτρων ελέγχου των τιμών και των μισθών, ενδεχομένως ακόμη και στη δημιουργία νέου Εθνικού Γραφείου για Τιμές και Εισοδήματα σε Βρετανία και ΗΠΑ. Τελικά όμως, όχι μόνο συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις, αλλά παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου ζωής, καθώς ο έλεγχος τιμών δεν λύνει τα λανθάνοντα ζητήματα του πληθωρισμού.

8 Οι χώρες του ΟΠΕΚ+, η Κίνα και η Ινδία βγαίνουν από το ΔΝΤ και φτιάχνουν δικό τους συνάλλαγμα
Όσες χώρες δεν είναι εταίροι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν την εργαλειοποίηση του δολαρίου από την αμερικανική κυβέρνηση, απομακρύνονται από το ΔΝΤ και δημιουργούν δική τους ένωση, αλλά και δικό τους συνάλλαγμα, το Bancor.
Τελικά, οι υπόλοιπες χώρες περιορίζουν τα αποθεματικά τους σε δολάρια, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτοξεύονται και το δολάριο πέφτει κατά 25% έναντι του καλαθιού των νομισμάτων, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Bancor.

9 Η Ιαπωνία σταθεροποιεί την ισοτιμία του δολαρίου στα 200 γιεν: Η νομισματική σύσφιγξη από τη Fed και η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων εντείνουν τις πιέσεις στο γιεν και γενικά στο ιαπωνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όταν το δολάριο ξεπερνά τα 180 γιεν και οι πληθωριστικές πιέσεις κλιμακώνονται, η κυβέρνηση θέτει προσωρινό κατώτατο όριο στα 200 γιεν, με στόχο την επανεκκίνηση της ιαπωνικής οικονομίας.

10 Η κατάργηση των φορολογικών παραδείσων σκοτώνει το private equity: Το 2023, ο ΟΟΣΑ «μπλοκάρει» τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ αλλάζουν τους κανόνες φορολόγησης, ενώ η Ε.Ε. έχει ήδη βάλει σε «μαύρη λίστα» τις χώρες που προωθούν την φοροαπαλλαγή.
Ως αποτέλεσμα, το 2023 προκαλείται μεγάλη αναστάτωση στους τομείς των venture capital και private equity, καταργώντας μόνιμα ένα μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος και οδηγώντας σε συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών private equity κατά 50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης