Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Στο 5% τα NPEs των ελληνικών τραπεζών το 2023, παρά τις προκλήσεις - Θα βελτιωθούν τα κεφάλαια, ίσως δοθούν μερίσματα

Fitch: Στο 5% τα NPEs των ελληνικών τραπεζών το 2023, παρά τις προκλήσεις - Θα βελτιωθούν τα κεφάλαια, ίσως δοθούν μερίσματα
Ουδέτερες προοπτικές για την εξυγίανση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών παρά τις αυξημένες πιέσεις
Μπορεί οι προκλήσεις να πολλαπλασιαστούν το 2023 στην Ευρωζώνη, όμως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ένα καλό έτος, τόσο στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), όσο και σε εκείνο της βελτίωσης των κεφαλαίων.
Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν νέα προβληματικά δάνεια στις ελληνικές τράπεζες, ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί στο 5% έως το τέλος του 2023.
Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει βελτιώσει σημαντικά τα βασικά πιστωτικά του μεγέθη τα τελευταία δύο χρόνια παρά τις παρατεταμένες επιπτώσεις από την πανδημία.
Επίσης, ο οίκος εκτιμά ότι τα λειτουργικά κέρδη θα παραμείνουν κοντά στο 2% του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού (RWA), παρά τα χαμηλότερα κέρδη από συναλλαγές.
Οι απώλειες από τις τιτλοποιήσεις των απομειωμένων δανείων θα είναι μικρές και διαχειρίσιμες, με τις τράπεζες να ολοκληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του καθαρισμού της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων φέτος.
Ο δείκτης NPEs θα συνεχίσει να μειώνεται, περίπου στο 5% έως το τέλος του 2023 από 7% στο τέλος του 2022, καθώς ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς μη οργανικές ενέργειες το μέτωπο αυτό.
1_593.JPG
Η ποιότητα του ενεργητικού

Ο Fitch βλέπει, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι και οι πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών να αυξηθούν το ερχόμενο έτος, κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ οι χρεώσεις απομείωσης δανείων θα παραμείνουν υψηλές, περίπου στις 65 μ.β των ακαθάριστων δανείων.
Αναφορικά με τα κεφαλαιακά αποθέματα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα περιθώρια βελτίωσής τους, χάρη στη δημιουργία κερδών, σενάριο που εάν επιβεβαιωθεί μπορεί να επιτρέψουν τη διανομή μερισμάτων το 2023-2024.
2_447.JPG

Οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων ή τη δημιουργία χαμηλότερων κερδών σχετίζονται με το σενάριο ύφεσης στην Ελλάδα.
Επίσης, η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των νέων δανείων, τις πιο έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις στις νέες χορηγήσεις προς επιχειρήσεις ή την επιτάχυνση της μετακύλιση των αυξημένων επιτοκίων στις καταθέσεις.
Θετικά επίσης μπορεί να λειτουργήσουν η αύξηση των καταθέσεων και η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, παρά το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, καθώς θα συντηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει η Fitch.
Η αναζωπύρωση της μεταβλητότητας των αγορών θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εκδόσεις μη εξασφαλισμένου χρέους, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευση αποθέματος χρέους εξυγίανσης που πρέπει να γίνει έως το τέλος του 2025, καταλήγει ο οίκος.
Οι θετικές προοπτικές για δύο ελληνικές τράπεζες αντικατοπτρίζουν την προσδοκία για πρόσθετη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού εξυγίανσης και βελτιωμένης κερδοφορίας, μειώνοντας περαιτέρω το επίπεδο των κεφαλαίων τους που επιβαρύνονται από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.
3_298.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης