Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τραγέλαφος οι εκτιμήσεις 16 αναλυτών για S&P 500 - Προβλέπουν από 3.650 έως 4.500 μονάδες, δύσκολο το α' 3μηνο του 2023

Τραγέλαφος οι εκτιμήσεις 16 αναλυτών για S&P 500 - Προβλέπουν από 3.650 έως 4.500 μονάδες, δύσκολο το α' 3μηνο του 2023
Το εύρος των προβλέψεων είναι αρκετά μεγάλο φέτος και έτσι οι διάφορες έρευνες δίνουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα
Σχετικά Άρθρα
Είναι η εποχή του χρόνου που οι κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street λένε στους πελάτες τους πού βλέπουν τη χρηματιστηριακή αγορά να κινείται το επόμενο έτος.
Συνήθως, ο μέσος όρος των προβλέψεων της ομάδας προβλέπει άνοδο του S&P 500 κατά περίπου 10%, η οποία είναι σύμφωνη με τους ιστορικούς μέσους όρους.
Αυτή τη φορά, όμως, οι επαγγελματίες είναι ασυνήθιστα επιφυλακτικοί με τους περισσότερους να αναμένουν ότι ο S&P θα κλείσει το 2023 χαμηλότερα από το σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Υπάρχουν εκατοντάδες σελίδες έρευνας και ανάλυσης που συνοδεύουν τις προβλέψεις αυτών των αναλυτών.
Τα γενικά θέματα: Οι περισσότεροι οίκοι της Wall Street αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση κάποια στιγμή το 2023.
Πολλοί πιστεύουν ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη του 2023 έχουν περισσότερα περιθώρια να μειωθούν και ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτές οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω σημαίνουν μεγάλη μεταβλητότητα για τις μετοχές στις αρχές του 2023.
Ταυτόχρονα, πολλοί αναμένουν επίσης μια ξεκάθαρη πτώση του πληθωρισμού, η οποία θα δώσει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την άδεια να χαλαρώσει την επιθετική στάση της νομισματικής πολιτικής της.
Τουλάχιστον ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι αν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά, η Fed μπορεί ακόμη και να επιστρέψει στη μείωση των επιτοκίων.

Αστάθεια το πρώτο εξάμηνο του 2023

Συνθέτοντας όλα αυτά μαζί, οι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν ότι ένα ασταθές πρώτο εξάμηνο θα ακολουθηθεί από ένα ευκολότερο δεύτερο εξάμηνο, το οποίο θα μπορούσε να δει τις μετοχές να σκαρφαλώνουν ελαφρώς υψηλότερα.
Ακολουθεί μια σύνοψη 16 από αυτές τις προβλέψεις για το 2023 για τον S&P 500, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων σημείων από τα σχόλια των αναλυτών.
Οι στόχοι κυμαίνονται από 3.675 έως 4.500 μονάδες.
Ο S&P βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα των 4.071 μονάδων, γεγονός που συνεπάγεται αποδόσεις μεταξύ -9,7% και +10,5%.
vkvkvkjvjk
Οι εκτιμήσεις

Barclays: "Αναγνωρίζουμε κάποιους ανοδικούς κινδύνους στην ανάλυση του σεναρίου μας, δεδομένου του πληθωρισμού μετά την κορύφωση του πληθωρισμού, των ισχυρών ισολογισμών των καταναλωτών και της ανθεκτικής αγοράς εργασίας.
Ωστόσο, οι τρέχοντες πολλαπλασιαστές δείχνουν μια απότομη συγκράτηση του πληθωρισμού και τελικά σε μια ήπια προσγείωση, η οποία συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι ένα γεγονός χαμηλής πιθανότητας".

Societe Generale: 3.800 (από 30 Νοεμβρίου) "Πτωτική στάση, αλλά όχι τόσο πτωτική όσο το 2022, καθώς το προφίλ των αποδόσεων θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερο το 2023, καθώς η αύξηση της Fed πλησιάζει προς το τέλος για αυτόν τον κύκλο.
Το σενάριό μας για "ήπια προσγείωση" βλέπει την αύξηση των κερδών ανά μετοχή να ανακάμπτει στο 0% το 2023.
Αναμένουμε ότι ο δείκτης θα διαπραγματεύεται σε ένα ευρύ φάσμα καθώς βλέπουμε αρνητική αύξηση κερδών το 1ο εξάμηνο του 23, μια στροφή της Fed τον Ιούνιο του 2023, την επαναλειτουργία της Κίνας το 3ο τρίμηνο και μια ύφεση στις ΗΠΑ το 1ο τρίμηνο του 2024".

Capital Economics: 3.800 (από 28 Οκτωβρίου) "Αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα απογοητεύσει και ο κόσμος θα διολισθήσει σε ύφεση, με αποτέλεσμα να υποστούν περισσότερο πόνο οι παγκόσμιες μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα.
Αλλά δεν προβλέπουμε ιδιαίτερα παρατεταμένη ύφεση από εδώ και πέρα: μέχρι τα μέσα του 2023 περίπου τα χειρότερα μπορεί να έχουν μείνει πίσω μας και τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν, κατά την άποψή μας, να αρχίσουν να κάνουν και πάλι ράλι σε πιο σταθερή βάση".

Morgan Stanley: 3.900, 195 δολ. EPS (από 14 Νοεμβρίου) "Αυτό μας αφήνει 16% κάτω από τη συναίνεση για τα EPS του '23 στο βασικό μας σενάριο και 11% κάτω από την άποψη της ετήσιας ανάπτυξης.
Μετά από ό,τι έχει απομείνει από αυτό το τρέχον τακτικό ράλι, βλέπουμε τον S&P 500 να προεξοφλεί τον κίνδυνο κερδών του '23 κάποια στιγμή στο πρώτο τρίμηνο μέσω ενός κατώτατου σημείου τιμών ~3.000-3.300.
Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει πριν από την ενδεχόμενη πτώση στα EPS, κάτι που είναι τυπικό για τις υφέσεις κερδών".

UBS: το 2023 είναι ουσιαστικά ένας αγώνας δρόμου μεταξύ της χαλάρωσης του πληθωρισμού και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών έναντι του επερχόμενου πλήγματος στην ανάπτυξη+κέρδη.
Η ιστορία δείχνει ότι η ανάπτυξη και τα κέρδη συνεχίζουν να επιδεινώνονται σε χαμηλά επίπεδα της αγοράς πριν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες χαλαρώσουν ουσιαστικά".

Citi: " Η άποψή μας είναι ότι οι πολλαπλασιαστές τείνουν να επεκτείνονται βγαίνοντας από την ύφεση, καθώς τα EPS στον παρονομαστή συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ η αγορά αρχίζει να τιμολογεί την ανάκαμψη από την άλλη πλευρά.
Μέρος αυτής της επέκτασης των πολλαπλασιαστών, ωστόσο, έχει σχέση με τα επιτόκια.
Η ώθηση της νομισματικής πολιτικής για μείωση των επιτοκίων ανεβάζει τους πολλαπλασιαστές καθώς η οικονομία βγαίνει από τα βάθη της ύφεσης".

BofA: 4.000, 200 δολάρια EPS (από 28 Νοεμβρίου) "Αλλά υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα εδώ.
Το bull case σενάριο είναι στις 4600 μονάδες και βασίζεται στο ότι ο Δείκτης Πωλήσεων είναι τόσο κοντά σε σήμα "Αγοράς" όσο ήταν σε προηγούμενα κατώτατα σημεία της αγοράς - η Wall Street είναι πτωτική, κάτι που είναι ανοδικό.
Το bear case σενάριο δείχνει 3000".

Goldman Sachs: 4.000, 224 EPS (από 21 Νοεμβρίου) "Η απόδοση των αμερικανικών μετοχών το 2022 αφορούσε μόνο μια οδυνηρή αποτίμηση, αλλά η ιστορία των μετοχών για το 2023 θα αφορά την έλλειψη αύξησης των EPS.
Η μηδενική αύξηση των κερδών θα αντιστοιχεί σε μηδενική ανατίμηση του S&P 500".

HSBC: 4.000, 225 δολάρια EPS (από 4 Οκτωβρίου) "...πιστεύουμε ότι οι αντίθετοι άνεμοι αποτίμησης θα συνεχιστούν και το 2023 και το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης τους επόμενους μήνες θα προέλθει από την επιβράδυνση της κερδοφορίας".

Credit Suisse: 4.050, 230 δολάρια EPS (από 3 Οκτωβρίου) "2023: Πτώση του πληθωρισμού"

RBC: 4.100, 199 δολάρια EPS (από 30 Νοεμβρίου) "Πιστεύουμε ότι η πορεία προς τις 4.100 μονάδες είναι πιθανό να είναι ανώμαλη το 2023, με μια πιθανή επανάληψη των χαμηλών του Οκτωβρίου στις αρχές του έτους, καθώς οι προβλέψεις για τα κέρδη μειώνονται, η πολιτική της Fed πλησιάζει σε μια μετάβαση (οι μετοχές τείνουν να πέφτουν πριν από τις τελικές περικοπές) και οι επενδυτές χωνεύουν την έναρξη μιας δύσκολης οικονομίας".

JPMorgan: 4.200, 205 δολάρια EPS (από 1 Δεκεμβρίου) "...αναμένουμε ότι η μεταβλητότητα της αγοράς θα παραμείνει αυξημένη (VIX κατά μέσο όρο ~25) με έναν ακόμη γύρο πτώσης των μετοχών, ειδικά μετά την άνοδο προς το τέλος του έτους και τον πολλαπλασιαστή του S&P 500 να πλησιάζει το 20x.
Πιο συγκεκριμένα, το 1ο εξάμηνο του 23 αναμένουμε ότι ο S&P 500 θα δοκιμάσει εκ νέου τα φετινά χαμηλά επίπεδα, καθώς η Fed θα υπερσφίγγει τα πιο αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη.
Αυτό το ξεπούλημα σε συνδυασμό με τον αποπληθωρισμό, την αύξηση της ανεργίας και την πτώση του εταιρικού κλίματος θα πρέπει να είναι αρκετά για να αρχίσει η Fed να σηματοδοτεί μια στροφή, οδηγώντας στη συνέχεια σε ανάκαμψη των περιουσιακών στοιχείων και ωθώντας τον S&P 500 στις 4.200 μονάδες μέχρι το τέλος του 2023".

Jefferies: 4.200 (από 11 Νοεμβρίου) "Το 2023, αναμένουμε ότι οι αγορές ομολόγων θα διερευνούν το τελικό επιτόκιο της Fed, ενώ οι αγορές μετοχών θα βρίσκονται σε "no man's land" με τα κέρδη να εξακολουθούν να πέφτουν, καθώς η ανάπτυξη και τα περιθώρια κέρδους απογοητεύουν".

BMO: 4.300, 220 δολάρια EPS (από 30 Νοεμβρίου) "Εξακολουθούμε να αναμένουμε ένα ράλι του S&P 500 τον Δεκέμβριο, ακόμη και αν οι μετοχές δεν φτάσουν τον στόχο μας για το τέλος του έτους 2022 στις 4.300 μονάδες.
Δυστυχώς, πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο για τις μετοχές να ολοκληρώσουν το 2023 πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα και αναμενόμενα επίπεδα, δεδομένης της συνεχιζόμενης διελκυστίνδας μεταξύ των μηνυμάτων της Fed και των προσδοκιών της αγοράς".

Wells Fargo: 4.300 έως 4.500 (από τις 30 Αυγούστου) " Το μοναδικό και συνεπές μήνυμά μας από τις αρχές του 2022 είναι να παίξουμε άμυνα, το οποίο πρακτικά σημαίνει να κάνουμε την υπομονή.
Αυτό συνεπάγεται ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ιδίως, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπομονή για να μετατρέψουν τον χρόνο ενδεχομένως σε πλεονέκτημα.
Καθώς περιμένουμε μια ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη, ο μακροπρόθεσμος επενδυτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα μετρητά για να προσθέσει σταδιακά και με πειθαρχημένο τρόπο στο χαρτοφυλάκιο".

Deutsche Bank: 4.500, 195 δολάρια EPS (από 28 Νοεμβρίου) "Οι αγορές μετοχών προβλέπεται να κινηθούν υψηλότερα βραχυπρόθεσμα, να κάνουν βουτιά καθώς θα έλθει η ύφεση στις ΗΠΑ και στη συνέχεια να ανακάμψουν αρκετά γρήγορα.
Βλέπουμε τον S&P 500 στις 4.500 μονάδες το πρώτο εξάμηνο, με πτώση άνω του 25% το γ' τρίμηνο και επιστροφή στις 4.500 μονάδες μέχρι το τέλος του 2023".

Το εύρος των προβλέψεων είναι αρκετά μεγάλο φέτος και έτσι οι διάφορες έρευνες δίνουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.
Το Bloomberg πραγματοποίησε έρευνα σε 17 στρατηγικούς αναλυτές, οι οποίοι είχαν μέσο όρο πρόβλεψης 4.009.
Η δημοσκόπηση του Reuters σε 41 στρατηγικούς αναλυτές αποκάλυψε μια μέση πρόβλεψη 4.200 μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης