Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Σύννεφα ύφεσης πάνω από τις οικονομίες - Οι μετοχές θα υποχωρήσουν ως -33% το γ' τρίμηνο του 2023

Deutsche Bank: Σύννεφα ύφεσης πάνω από τις οικονομίες - Οι μετοχές θα υποχωρήσουν ως -33% το γ' τρίμηνο του 2023
Οι μετοχές ακόμη δεν έχουν «δει» πάτο…
Σχετικά Άρθρα

Οι μετοχές θα υποχωρήσουν ως -33% το γ' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική Deutsche Bank.
Eιδικότερα, εν αρχή, τα κακά θεμελιώδη μεγέθη του τελευταίου κύκλου αλλά και οι χαμηλές τοποθετήσεις έχουν διαμορφώσεις τις συνθήκες για ένα bear market rally, ενώ παράλληλα από τότε που η Federal Reserves έχει αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στα τέλη του 2021 η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο γεγονός της ύφεσης.
Αυτό το «forward guidance της ύφεσης» οδήγησε σε μείωση σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις μετοχών, ενόψει μιας πραγματικά μεγάλης επιβράδυνσης…
Όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, η συνολική έκθεση σε μετοχές είχε πέσει στο κάτω μέρος του εύρους της εκτός ύφεσης (μέχρι το 5ο εκατοστημόριο) ενώ ο S&P 500 είχε καταγράψει υποχώρηση -24% έναν χρόνο πριν από την πρόβλεψη της Deutsche Bank για ύφεση.
Και παρότι οι bear markets εν μέσω ύφεσης είναι αρκετές, oι περισσότερες δεν έχουν συμβεί…
Με τον S&P 500 να έχει πρόσφατα σημειώσει ράλι περίπου 12% από τα χαμηλά του, στα μέσα Οκτωβρίου, «η μέτρηση της συνολικής θέσης των μετοχών μας έχει σημειώσει μέτρια άνοδο και παραμένει πολύ χαμηλή (12ο εκατοστημόριο)».
Σε αυτό το πλαίσιο, στο βασικό της σενάριο, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η bear market θα συνεχιστεί και ότι μετοχές ακόμη δεν έχουν πιάσει πάτο…
Ωστόσο, το τρέχον ράλι bear market θα συνεχιστεί και στο α’ τρίμηνο.
«Αναζητούμε ένα squeeze σε ό,τι αφορά τη συστηματική τοποθέτηση από τα ακραία χαμηλά επίπεδα, καθώς η μεταβλητότητα, βασικός μοχλός τοποθέτησής τους, αναδύεται ισχυρή…».
Η μεταβλητότητα στα περιουσιακά στοιχεία έχει αυξηθεί, ως αποτέλεσμα στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed.
Στις μετοχές αναζητούμε τη μείωση των τεκμαρτών όγκων που έχουν ήδη αρχίσει να ακολουθείται από μειώσεις των πραγματοποιηθέντων όγκων που είναι καίριας σημασίας για τη συστηματική τοποθέτηση στρατηγικής.

Τα τρίμηνα…

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, λέει η Deutsche Bank, εκτιμάται πως η συνολική θέση των μετοχών θα κινηθεί σε σχεδόν ουδέτερα επίπεδα ως το τέλος του α’ τριμήνου.
«Βλέπουμε τη συνολική θέση των μετοχών να κινείται σε σχεδόν ουδέτερη θέση στο τέλος του πρώτου τριμήνου»…
Στο β’ τρίμηνο, η αγορά θα σημειώσει ελαφρά πτώση, καθώς η ανησυχία για ύφεση στο γ’ τρίμηνο θα αυξηθεί….
Όμως στο γ’ τρίμηνο του 2023 θα αρχίσει η ύφεση.
«Όπως έχουμε επισημάνει, ιστορικά, οι υφέσεις, από την κορυφή στον πάτο, εξηγούνται από τις αρχικές αποτιμήσεις, που είναι συνήθως διογκωμένες, και από το μέγεθος της μείωσης των εταιρικών κερδών.
Συνδυάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, η Deutsche Bank καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι μετοχές θα υποχωρήσουν -33%.
1_584.JPG
Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος εκπλήσσει αρνητικά τα τελευταία δύο χρόνια.
«Τα μοντέλα των οικονομολόγων μας δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα-στόχο ή θα είναι ελάχιστα πάνω από αυτά το 2024» λέει η Deutsche Bank.
Στο βασικό σενάριο, σύμφωνα με την Deutche Bank, ι το τρέχον bear market rally θα συνεχιστεί, οδηγώντας τον δείκτη S&P 500 στις 4.500 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Ωστόσο, με την ύφεση να εδραιώνεται ως πραγματικότητα, ο δείκτης κατόπιν θα υποχωρήσει στις 3.250 μονάδες στο γ’ τρίμηνο του 2023, εξηγεί η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank στην ετήσια στρατηγική της για τις αγορές.
Ο αντίκτυπος της ύφεσης θα γίνει αισθητός και στα ομόλογα, όπου τα spreads των εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ θα πρέπει να διευρυνθούν στις 860 μ.β. έως το τέλος του 2023 και στην Ευρώπη θα πρέπει να φθάσουν τις 930 μ.β.
Με το τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της Fed και στη συνέχεια με μια ύφεση θα πρέπει να υπάρξει μια πιο θετική χρονιά για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει το 2023 γύρω από τα σημερινά επίπεδα στο 3,65%.

Προτιμήσεις…

Σε επίπεδο κλάδου, «βλέπουμε την ανάκαμψη με οδηγούς την τεχνολογία και τις τράπεζες.
Είμαστε ουδέτεροι σε Ενέργεια και Βιομηχανία.
Σε περιφερειακό επίπεδο, ευνοούμε την Ευρώπη, η οποία, παρά τη γειτνίασή της με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τους σχετικούς περιορισμούς παροχής φυσικού αερίου, έχει δει τον Stoxx 600 να ξεπερνάει τον S&P 500 μέχρι σήμερα, συμβαδίζοντας με τον ισοσταθμισμένο δείκτη S&P 500 και υποδηλώνει ανθεκτικότητα.
2_437.JPG
Τέλος, σημειώνουμε ότι με τα ιστορικά υψηλά του δολαρίου ΗΠΑ πίσω μας, οι παγκόσμιες μετοχές τείνουν να ξεπερνούν σε αποδόσεις τις μετοχές των ΗΠΑ (σε τοπικά νομίσματα) ιστορικά όταν το δολάριο υποχωρεί, επομένως μια άνοδος του ευρώ θα αύξανε τις αποδόσεις του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης