Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μετά την ενέργεια... έρχεται νέα κρίση - Απελπιστική η έλλειψη χαλκού, που χρησιμοποιείται παντού

Μετά την ενέργεια... έρχεται νέα κρίση - Απελπιστική η έλλειψη χαλκού, που χρησιμοποιείται παντού
Ο χαλκός είναι πανταχού παρών στον σύγχρονο κόσμο, καθώς χρησιμοποιείται σε όλα, από τηλέφωνα και υπολογιστές μέχρι σωλήνες νερού και καλώδια
Οι προειδοποιήσεις γίνονται όλο και πιο δυνατές: ο κόσμος οδεύει προς μια απελπιστική έλλειψη χαλκού.
Οι άνθρωποι εξαρτώνται περισσότερο από ποτέ από ένα μέταλλο που χρησιμοποιούμε εδώ και 10.000 χρόνια- τα νέα κοιτάσματα στερεύουν και οι πρωτοποριακές τεχνολογίες που μεταμόρφωσαν άλλα εμπορεύματα δεν έχουν υλοποιηθεί για το χαλκό.
Μέχρι τώρα.
Σε αυτό που θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι αλλάζει το παιχνίδι για την παγκόσμια προσφορά, μια αμερικανική νεοφυής επιχείρηση λέει ότι έλυσε έναν γρίφο που απογοήτευε τον κόσμο των ορυχείων για δεκαετίες.
Εάν επιτύχει, η ανακάλυψη της Jetti Resources θα μπορούσε να ξεκλειδώσει εκατομμύρια τόνους νέου χαλκού για να τροφοδοτήσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα εργοτάξια και τους στόλους αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο, μειώνοντας και ενδεχομένως ακόμη και κλείνοντας το έλλειμμα.

Τι είναι η τεχνολογία της Jetti

Στην απλούστερη εκδοχή της, η τεχνολογία της Jetti εστιάζεται σε έναν κοινό τύπο μεταλλεύματος που παγιδεύει τον χαλκό πίσω από ένα λεπτό φιλμ, καθιστώντας την εξόρυξη του πολύ δαπανηρή και δύσκολη.
Το αποτέλεσμα είναι ότι τεράστιες ποσότητες μετάλλου έχουν παραμείνει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών σε σωρούς αποβλήτων ορυχείων στην επιφάνεια, καθώς και σε ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα.
Για να σπάσει τον κώδικα, η Jetti ανέπτυξε έναν εξειδικευμένο καταλύτη που διασπά το στρώμα, επιτρέποντας στα πετροφάγα μικρόβια να πιάσουν δουλειά απελευθερώνοντας τον παγιδευμένο χαλκό.

Οι επενδύσεις

Η τεχνολογία πρέπει ακόμη να αποδειχθεί σε μεγάλη κλίμακα.
Αλλά τα πλούτη που διακυβεύονται προσελκύουν μερικούς από τους πιο ισχυρούς παίκτες της βιομηχανίας.
Ο όμιλος BHP Group, η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία, είναι ήδη επενδυτής και έχει περάσει μήνες διαπραγματεύσεων για μια δοκιμαστική μονάδα στο ορυχείο χαλκού "κόσμημα" της, το Escondida στη Χιλή.
Η αμερικανική μεταλλευτική εταιρεία Freeport-McMoRan άρχισε να εφαρμόζει την τεχνολογία της Jetti σε ορυχείο της Αριζόνα φέτος, ενώ ο αντίπαλος όμιλος Rio Tinto σχεδιάζει να αναπτύξει μια ανταγωνιστική αλλά παρόμοια διαδικασία.
Οι μεταλλωρύχοι ανταποκρίνονται σε ένα ολοένα και πιο επείγον πρόβλημα.
Ο χαλκός είναι πανταχού παρών στον σύγχρονο κόσμο, καθώς χρησιμοποιείται σε όλα, από τηλέφωνα και υπολογιστές μέχρι σωλήνες νερού και καλώδια.
Και ενώ η παγκόσμια προσπάθεια για την απεξάρτηση από τον άνθρακα βασίζεται στη σταδιακή κατάργηση των βρώμικων φυσικών πόρων όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον θα χρειαστεί περισσότερο χαλκό από ποτέ.

Η απειλή της έλλειψης

Παρά τη σημασία του, ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενη απειλή έλλειψης τις επόμενες δεκαετίες.
Τα καλύτερα ορυχεία γερνούν και οι λίγες νέες ανακαλύψεις είτε βρίσκονται σε μέρη που είναι δύσκολο να λειτουργήσουν, είτε αντιμετωπίζουν πολυετείς αντιδράσεις στην ανάπτυξη.
Η ιστορία των αγορών βασικών εμπορευμάτων δείχνει ότι τα διαφαινόμενα ελλείμματα τείνουν να ωθούν νέες ανακαλύψεις και τεχνολογίες.
Η έκρηξη του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 2010 έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά πετρελαίου, ενώ οι ανακαλύψεις στην επεξεργασία νικελίου ανέτρεψαν τις προβλέψεις για την προσφορά.
Ωστόσο, νέες ανακαλύψεις στον χαλκό είναι όλο και πιο απίθανες, δεδομένης της μακράς ιστορίας της εξόρυξης - ενδείξεις χρήσης χαλκού έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον από το 8.000 π.Χ. στη σημερινή Τουρκία και το Ιράκ.
Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα κοιτάσματα του κόσμου έχουν ήδη βρεθεί και αξιοποιηθεί- περισσότερα από τα μισά από τα 20 μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο ανακαλύφθηκαν πριν από έναν αιώνα.

Χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων

Ωστόσο, η μακρά ιστορία της εξόρυξης χαλκού σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες μετάλλων που βρίσκονται στην επιφάνεια σε χωματερές.
Ο λόγος είναι μια αρχή τόσο παλιά όσο και η ίδια η εξόρυξη: το μετάλλευμα ανασύρεται από τη γη, εξάγεται το πιο εύκολο μέταλλο και ό,τι είναι πολύ δύσκολο ή ακριβό για επεξεργασία πετιέται στην άκρη ως απόβλητο.
Μόνο κατά την τελευταία δεκαετία, εκτιμάται ότι 43 εκατομμύρια τόνοι χαλκού έχουν εξορυχθεί αλλά δεν έχουν υποστεί ποτέ επεξεργασία, αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες για όποιον μπορεί να ανακτήσει με επιτυχία αυτόν τον πλούτο.
Σίγουρα, δεν είναι νέα ιδέα η επανεπεξεργασία των αποβλήτων των ορυχείων όταν βελτιώνεται η τεχνολογία ή όταν αυξάνονται οι τιμές.
Αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό για ορισμένους τύπους μεταλλευμάτων.
Και η ανακάλυψη αυτή έχει ευκαιρίες πολύ πέρα από τις χωματερές - υπάρχουν εκατομμύρια τόνοι ακόμη υπόγειων μεταλλευμάτων που δεν ήταν βιώσιμο να εξορυχθούν.
Πολλά εξαρτώνται από την προθυμία των μεταλλευτικών εταιρειών να εγκαταστήσουν τις τεχνολογίες της Jetti.
Αλλά αν η τεχνολογία υιοθετηθεί πλήρως από τη βιομηχανία, η εταιρεία εκτιμά ότι έως και 8 εκατομμύρια τόνοι πρόσθετου χαλκού θα μπορούσαν να παράγονται κάθε χρόνο έως τη δεκαετία του 2040 - περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων του περασμένου έτους.
"Η βιομηχανία έχει συσσωρεύσει αυτά τα απόβλητα για πάντα", δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Jetti, Mike Outwin.
"Προσπαθούν να βρουν μια απάντηση γι' αυτό από μόνοι τους εδώ και δύο δεκαετίες και δεν τα έχουν καταφέρει".
Μέχρι στιγμής η διαδικασία της Jetti λειτουργεί σε ένα μόνο ορυχείο, στο Pinto Valley στην Αριζόνα.
Αλλά τα αποτελέσματα είναι τόσο ελπιδοφόρα που τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χαλκού στον κόσμο -συμπεριλαμβανομένης της BHP- έχουν αγοράσει μερίδια στην εταιρεία.
Η πιο πρόσφατη άντληση κεφαλαίων έγινε με αποτίμηση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο γίγαντας του χαλκού Freeport αναφέρει επίσης ότι "ξεκίνησε μια εμπορική εφαρμογή φέτος στο ορυχείο Bagdad στην Αριζόνα για να δοκιμάσει την τεχνολογία και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα και θα συνεχίσει το διάλογο με την Jetti για άλλες ευκαιρίες συνεργασίας".

Μεταλλεύματα χαλκού

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα που επιδιώκει να λύσει η Jetti;
Υπάρχουν δύο βασικά είδη χαλκούχων πετρωμάτων.
Ο πιο συνηθισμένος τύπος, τα θειούχα μεταλλεύματα, συνήθως θρυμματίζονται, συμπυκνώνονται και στη συνέχεια μετατρέπονται σε καθαρό χαλκό σε μια διαδικασία διύλισης με φωτιά.
Αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για οξειδωτικά μεταλλεύματα, και η τελευταία μεγάλη καινοτομία της βιομηχανίας ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν προσαρμόστηκε μια ηλεκτροχημική διαδικασία για την εξαγωγή χαλκού από οξειδωτικά μεταλλεύματα, παρέχοντας σημαντική ώθηση στην προσφορά.
Τώρα, η Jetti στοχεύει να εφαρμόσει την τεχνολογία της για την ανάκτηση χαλκού από έναν κοινό τύπο θειούχου μεταλλεύματος που δεν θα μπορούσε να υποστεί οικονομική επεξεργασία με καμία από τις δύο οδούς - η περιεκτικότητα σε χαλκό είναι πολύ χαμηλή για να δικαιολογήσει το κόστος της διύλισης, ενώ η σκληρή, μη αντιδραστική επίστρωση εμπόδιζε την εξαγωγή του χαλκού με τη χαμηλότερου κόστους ηλεκτροχημική ή "εκπλυτική" διαδικασία.
Η Jetti συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας για την ανάπτυξη ενός χημικού καταλύτη που διαπερνά το στρώμα, έτσι ώστε ο χαλκός να μπορεί να απελευθερωθεί με τη χρήση έκπλυσης χωρίς την ανάγκη υψηλών θερμοκρασιών.
Ενώ η διαδικασία της Jetti είναι η πιο προηγμένη, η Rio Tinto λέει ότι έχει επίσης σπάσει την πρόκληση σε εργαστηριακές δοκιμές.
Η Rio έχει προσφέρει την τεχνολογία Nuton ως γλυκαντικό σε νεαρές μεταλλευτικές εταιρείες στις οποίες επενδύει: εάν οι μικρότερες εταιρείες αναπτύξουν επιτυχώς τα μεταλλευτικά τους έργα, τότε η Rio θα αναπτύξει τη διαδικασία Nuton για να ενισχύσει την κερδοφορία.
Έχει ήδη υπογράψει τρεις τέτοιες συμφωνίες φέτος.
"Όταν εξετάζετε το μέγεθος του βραβείου, οι δυνατότητες είναι τεράστιες", δήλωσε ο Adam Burley, που διευθύνει το πρόγραμμα της Rio.
"Είναι πολύ μεγάλο για να το αφήσουμε στο τραπέζι".
Η Rio θέλει η Nuton να έχει παράγει συνολικά περίπου 500.000 τόνους χαλκού μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, με την ελπίδα ότι η επιχείρηση μπορεί μια μέρα να παράγει το ετήσιο ισοδύναμο ενός από τα πέντε μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο.
Άλλες μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Freeport, Codelco και Antofagasta έχουν εργαστεί σε εσωτερικές λύσεις στα δικά τους ορυχεία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλυφθεί πολλές πληροφορίες σχετικά με την επιτυχία αυτών των έργων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης