Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει την ύφεση, αλλά ο χειμώνας του 2023 θα είναι δύσκολος - Τι εκτιμούν 8 επενδυτικοί οίκοι

Η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει την ύφεση, αλλά ο χειμώνας του 2023 θα είναι δύσκολος - Τι εκτιμούν 8 επενδυτικοί οίκοι

Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειες θα είναι καθοριστικός καταλύτης

Η πιθανότητα να διολισθήσει η ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση αυτόν τον χειμώνα μειώνεται σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Η μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και το ήπιο φθινόπωρο συνέβαλαν στη βελτίωση των προοπτικών της Ένωσης.
Οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η παραγωγή της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί τα επόμενα τρίμηνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο και κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ωστόσο, η ύφεση θα είναι πιο ήπια από ό,τι εκτιμήθηκε προηγουμένως.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη της ευρωζώνης 3,2% για το 2022 στο σύνολό του - από προηγούμενη πρόβλεψη 2,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελευταία συλλογή προβλέψεων της Consensus Economics, οι οποίες αντανακλούν επίσης την καλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα του μπλοκ κατά τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

Ηπιότερη η ύφεση

"Η ύφεση στην ευρωζώνη δεν είναι πιθανό να είναι τόσο βαθιά όσο φοβούνταν", δήλωσε η Susannah Streeter του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Hargreaves Lansdown.
"Το μπλοκ θα αποφύγει μια πλήρη ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα".

Η διακοπή λειτουργίας του βασικού αγωγού φυσικού αερίου Nordstream 1 από τη Μόσχα το καλοκαίρι τροφοδότησε φόβους ότι η περιοχή θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει τις ρωσικές πηγές ενέργειας και οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, ένας από τους πιο ήπιους Οκτωβρίου που έχουν καταγραφεί ποτέ σήμαινε ότι τα νοικοκυριά και τα εργοστάσια χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, συμβάλλοντας στη διατήρηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου κοντά στην πλήρη χωρητικότητα.
Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η κατανάλωση φυσικού αερίου στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης - Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία - μειώθηκε κατά 30% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του ENTSO-E.
Τον Σεπτέμβριο, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, προέβλεψε συρρίκνωση κατά 2,1% για τα τρία τρίμηνα έως τα μέσα του 2023 με βάση μια τιμή φυσικού αερίου 220 ευρώ ανά MWh για τον φετινό χειμώνα και φόβους για ενεργειακές διακοπές.
Από τότε, ωστόσο, η χονδρική ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει κάτω από τα 110 ευρώ ανά MWh και ο Schmieding αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την κλίμακα της μείωσης σε 1,6%.
Η επιτυχία της πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου έχει επίσης αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η βιομηχανία θα αντιμετώπιζε περιόδους χωρίς ρεύμα.
Η ισορροπία των κινδύνων για τις προβλέψεις του "κλίνει τώρα προς τα πάνω παρά προς τα κάτω", είπε.

Η Goldman Sachs άλλαξε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή της για την ίδια περίοδο, αναμένοντας συρρίκνωση κατά 0,7%, από προηγούμενη πρόβλεψη για μείωση της παραγωγής κατά 1%.
Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, ο μειωμένος κίνδυνος ενεργειακών δελτίων και η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις δείχνουν "μια πιο ρηχή ύφεση", δήλωσε ο Sven Jari Stehn, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Ανθεκτικότητα στο β' 3μηνο

Η παραγωγή της ευρωζώνης επεκτάθηκε κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο.
Η ανθεκτικότητα μέχρι στιγμής σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη "μεταφορά" της οικονομικής δραστηριότητας σε αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε η Silvia Ardagna, επικεφαλής Ευρωπαία οικονομολόγος της Barclays.
Η Ardagna προέβλεψε μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,3% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο μεταξύ του τρέχοντος τριμήνου και του τρίτου τριμήνου του 2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,7%.
"Οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι αρκετά υψηλές ώστε να μην υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος άμεσων δελτίων αυτό το χειμώνα", δήλωσε ο Andrew Kenningham, οικονομολόγος της Capital Economics, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη στον τομέα των αυτοκινήτων ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν.
Η Melanie Debono, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, αναβάθμισε επίσης την πρόβλεψή της σε "ρηχότερη ύφεση" εν μέρει λόγω του ηπιότερου χειμερινού καιρού.

Δύσκολος ο επόμενος χειμώνας

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι γίνονται όλο και πιο δυσοίωνοι για τις προοπτικές του επόμενου χειμώνα και τώρα πιστεύουν ότι η παραγωγή της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023 - μια απότομη υποβάθμιση από την επέκταση 2,3% που αναμενόταν τον Μάρτιο, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι, με τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου που θα παραμείνουν περιορισμένες, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να γεμίσει η Ευρώπη την αποθηκευτική της ικανότητα για τον επόμενο χειμώνα.
Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το επόμενο έτος συνολικά - μαζί με τις αρχές του 2024.

Θα χρειαστεί επίσης χρόνος για να περάσει στους καταναλωτές η πτώση των χονδρικών τιμών ενέργειας.
"Οποιαδήποτε ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι υποτονική και παρατεταμένη", δήλωσε ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas στην Ευρώπη.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Axa, Gilles Moec, προειδοποίησε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα πληγούν "μηχανικά" από τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε σε νέο υψηλό ρεκόρ 10,6% τον Οκτώβριο.
"Ενδεχομένως ο φετινός χειμώνας θα είναι λιγότερο άσχημος, αλλά εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο δρόμο προς μια επώδυνη ύφεση κατά τη γνώμη μου", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης