Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Διπλασιασμός κερδών για τις πορτογαλικές τράπεζες το 2022, υποχωρούν οι προβλέψεις

DBRS: Διπλασιασμός κερδών για τις πορτογαλικές τράπεζες το 2022, υποχωρούν οι προβλέψεις
Σχόλιο της DBRS για τις πορτογαλικές τράπεζες
Οι πορτογαλικές τράπεζες διπλασίασαν τα καθαρά τους κέρδη το εννεάμηνο 2022, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, κυρίως λόγω των υψηλότερων εσόδων και των χαμηλότερων προβλέψεων και απομειώσεων, αναφέρει σε σχόλιό της η DBRS.
Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, τα έσοδα για τις μεγάλες πορτογαλικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά περίπου 14% το εννεάμηνο του 2022, λόγω του συνδυασμού των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και εσόδων από προμήθειες.
Οι συνολικές προβλέψεις για το εννεάμηνο 2022 μειώθηκαν κατά 34% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Τα συνολικά κέρδη για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 ανήλθαν σε 1,913 δισεκ. ευρώ από 1,043 δισεκ. την αντίστοιχη περίοδο το 2021. Σε τριμηνιαία βάση, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν σε 620 εκατ. ευρώ από 365 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2021, αν και ήταν χαμηλότερα από τα 676 εκατ. ευρώ που αναφέρθηκαν το β’ τρίμηνο του 2022.
«Οι περισσότερες τράπεζες έχουν υπερβεί τα επίπεδα κερδών πριν από την πανδημία, επωφελούμενες από μια σημαντική αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους και τις προμήθειες, χάρη στο ευνοϊκότερο περιβάλλον των επιτοκίων και τη διαρκή ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, ιδιαίτερα σε τομείς προσανατολισμένους στις εξαγωγές καθώς και στον τουρισμό. Η ποιότητα του ενεργητικού παρέμεινε ανθεκτική, ωστόσο, η επίμονη πληθωριστική πίεση και το υψηλό ενεργειακό κόστος πιθανότατα θα προσθέσουν άγχος στους δανειολήπτες και θα αυξήσουν τους κινδύνους ποιότητας του ενεργητικού μεσοπρόθεσμα», σχολιάζει ο οίκος.
Τα διαγράμματα:
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης