Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ήπια ύφεση βλέπει η JP Morgan για τις ΗΠΑ - Η Fed δεν θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων πριν τον Μάρτιο του 2023

Ήπια ύφεση βλέπει η JP Morgan για τις ΗΠΑ - Η Fed δεν θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων πριν τον Μάρτιο του 2023
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μειωθεί στο 4,1% έως το τέλος του 2023
Οι οικονομολόγοι της J.P.Morgan προβλέπουν "ήπια ύφεση" στις Ηνωμένες Πολιτείες στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, δεδομένων των προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Η επενδυτική τράπεζα βλέπει την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,5% έως το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους και ενδεχομένως να παρασύρεται έως το 2024.
Εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ θα μειωθεί το 2023 στο 1%, σχεδόν στο μισό της πρόβλεψής της για το 2022.

Αυξήσεις επιτοκίων έως τον Μάρτιο του 2023

Η JPM αναμένει αυξήσεις ύψους άλλων 100 μονάδων βάσης από τη Fed έως τον Μάρτιο του 2023, μετά την αύξηση κατά περισσότερες από 300 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος.
Αναμένεται μια αύξηση 50 μ.β. τον Δεκέμβριο, ακολουθούμενη από 25 μ.β. την καθεμία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Βλέπει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μειωθεί στο 4,1% έως το τέλος του 2023.
Τον Οκτώβριο, το ποσοστό βρισκόταν στο 7,7%.
Η προσωπική καταναλωτική δαπάνη - το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed - αναμένεται να συγκρατηθεί στο 3,4% το επόμενο έτος.
Η προκύπτουσα επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία να χάνει πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέχρι τα μέσα του 2024, γεγονός που θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αναφέρει η JPM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης