Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Οι φόβοι για ύφεση κυριεύουν τους επενδυτές - Σε χαμηλά 40 ετών η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023

Barclays: Οι φόβοι για ύφεση κυριεύουν τους επενδυτές - Σε χαμηλά 40 ετών η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023
H Barclays προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 1,7% το 2023 σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου για 2,2%
Σχετικά Άρθρα
Τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2023 υποβάθμισαν οι οικονομολόγοι της Barclays, καθώς θεωρείται απίθανο να μειωθεί με ταχείς ρυθμούς ο πληθωρισμός, γεγονός που αναγκάζει τη νομισματική πολιτική να είναι "περιοριστική".

Η Barclays προειδοποίησε ότι το 2023 φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα πιο αδύναμα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, με τις προηγμένες οικονομίες να οδεύουν πιθανότατα προς την ύφεση.
Προβλέπουν τώρα παγκόσμια ανάπτυξη 1,7% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου για 2,2%.
Για το τρέχον έτος, η Barclays βλέπει ανάπτυξη 3,2%.
"Με εξαίρεση την αγορά κατοικίας, όπου η δραστηριότητα έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα, ιδίως στις ΗΠΑ, η σύσφιξη της πολιτικής δεν επηρέασε μεγάλα τμήματα της οικονομίας".
"Αυτό θα αλλάξει το επόμενο έτος", σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι φόβοι για ύφεση

Οι φόβοι για ύφεση έχουν κυριεύσει τους επενδυτές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σφίγγουν με ταχείς ρυθμούς τη νομισματική πολιτική για να συγκρατήσουν την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, υπό έλεγχο.
Η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και τα συνεχιζόμενα λουκέτα στην Κίνα έχουν επίσης προσθέσει στα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα.
Η Barclays αναμένει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, με την ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη ζώνη του ευρώ να ξεκινά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αντίστοιχα.
Για τις ΗΠΑ, η Barclays βλέπει μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση που θα οδηγήσει σε μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,1% το 2023.
Για την Κίνα προβλέπει ανάπτυξη 3,8% χαμηλότερη από το consecus,  δεδομένης της αργής απομάκρυνσης από τις πολιτικές μηδενικού COVID, της αύξησης των κρουσμάτων και του υποτονικού τομέα των ακινήτων.
Η Ινδία θα πρέπει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές της παγκόσμιας ανάπτυξης το επόμενο έτος, αλλά δεν είναι μια αρκετά μεγάλη οικονομία για να αλλάξει τις παγκόσμιες προοπτικές. 
Η Ινδία θα αναπτυχθεί πάνω από 5% σε ετήσια βάση το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης