Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σταδιακή αποβιομηχανοποίηση στην Ευρώπη, εάν οι πολιτικοί δεν βρουν λύση στην ενεργειακή ασφυξία

Goldman Sachs: Σταδιακή αποβιομηχανοποίηση στην Ευρώπη, εάν οι πολιτικοί δεν βρουν λύση στην ενεργειακή ασφυξία
Μια ύφεση σε ολόκληρη την οικονομία και ένας συρρικνούμενος βιομηχανικός τομέας θα μειώσουν τα κέρδη παραγωγικότητας που συνδέονται με τη δημιουργία επιχειρήσεων
Με τη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου του Nord Stream 1 τον Ιούλιο και τις αποθήκες να γεμίζουν με LNG, η ευρωζώνη πρόκειται να ξεκινήσει τον πρώτο της χειμώνα χωρίς σημαντικές ροές ρωσικού φυσικού αερίου.
Σε αντίθεση με την πανδημία του Covid-19 - για την οποία επιβεβαιώθηκε η ταχεία επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στην τάση - οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές αυτή τη φορά φαίνονται πιο δύσκολες, αναφέρει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs.
Στην πραγματικότητα, οι τελευταίες της προβλέψεις ενσωματώνουν ένα μόνιμο πλήγμα 2,75% στο επίπεδο παραγωγής της ζώνης του ευρώ.
Η αξιολόγηση όμως της μόνιμης απώλειας στην παραγωγική ικανότητα που προκύπτει από την απώλεια της ενέργειας είναι εγγενώς δύσκολη.
Ενώ η μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου συνεπάγεται σημαντικό πλήγμα στη δυνητική παραγωγή, τα οικονομικά μοντέλα υποδεικνύουν επίσης ότι μια οικονομία μπορεί να μειώσει αυτό το κόστος υποκαθιστώντας το φυσικό αέριο ως εισροή στην παραγωγή.
Επιπλέον, ακαδημαϊκές μελέτες δείχνουν ότι η ικανότητα υποκατάστασης από μια πηγή ενέργειας τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Υποκατάσταση από το φυσικό αέριο

Η εκτίμηση της μόνιμης απώλειας της παραγωγικής ικανότητας που προκαλείται από την απώλεια μιας ενεργειακής εισροής είναι εγγενώς δύσκολη.
Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα οικονομικά μοντέλα δεν εξετάζουν την ενέργεια και τείνουν να επικεντρώνονται στην εργασία, το κεφάλαιο και την τεχνολογία.
Ως απάντηση, μια ομάδα Γερμανών οικονομολόγων πρότεινε ένα απλό εννοιολογικό πλαίσιο για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της μείωσης της προσφοράς φυσικού αερίου στην παραγωγή.
Το υπόδειγμά τους περιλαμβάνει δύο εισροές -ενέργεια και μη ενέργεια- οι οποίες συνδυάζονται για την παραγωγή προϊόντος (μέσω μιας "συνάρτησης παραγωγής").
Ο βαθμός στον οποίο η μία εισροή μπορεί να αντικατασταθεί από μια άλλη διέπεται από μία μόνο παράμετρο, την ελαστικότητα υποκατάστασης.
Μια χαμηλότερη (υψηλότερη) ελαστικότητα υποκατάστασης σημαίνει ότι είναι δυσκολότερο (ευκολότερο) να παραχθεί χωρίς την άλλη από τις δύο εισροές.
Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν την υποκατάσταση σε λειτουργία: για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ευρώπη προσέλκυσε δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου, μείωσε τη θέρμανση στους δημόσιους χώρους και μερικές φορές αντάλλαξε το φυσικό αέριο με πετρέλαιο ή άνθρακα.
Είναι, ωστόσο, δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί ο βαθμός στον οποίο αυτές οι ανεπίσημες αναφορές αντικατοπτρίζουν την υποκατάσταση σε επίπεδο οικονομίας.
1_560.JPG
Ποιος κινδυνεύει περισσότερο

Ως απάντηση, η ομάδα στράφηκε στην τεράστια ακαδημαϊκή βιβλιογραφία σχετικά με την υποκατάσταση μεταξύ των πηγών ενέργειας.
Το βασικό τους συμπέρασμα είναι ότι η ικανότητα υποκατάστασης από μια πηγή ενέργειας τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Διαισθητικά, τα συστήματα παραγωγής μαθαίνουν σταδιακά να προσαρμόζονται, να κάνουν επενδύσεις και τελικά να μειώνουν την εξάρτησή τους από την ακριβότερη ενεργειακή εισροή.
Το συστατικό που λείπει για τη βαθμονόμηση του πλήγματος στη δυνητική παραγωγή είναι η εξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Στο Διάγραμμα 3 απεικονίζεται η ένταση φυσικού αερίου του ενεργειακού τομέα (άξονας x) έναντι του μεριδίου της Ρωσίας στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου (άξονας y).
Οι χώρες που βρίσκονται στην άνω γωνία (Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία) κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ οι χώρες που βρίσκονται στην κάτω αριστερή γωνία (Ισπανία και Γαλλία) είναι λιγότερο εκτεθειμένες.
Η ζώνη του ευρώ, κατά μέσο όρο, χρησιμοποιεί το 22% του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της βιομηχανικής της παραγωγής και εισάγει το 30% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία το 2021.
2_425.JPG
Χρησιμοποιώντας τον μέσο όρο των προηγούμενων εκτιμήσεων των βραχυπρόθεσμων ελαστικοτήτων υποκατάστασης 0,1, μια μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου κατά 30% θα σήμαινε πλήγμα στην παραγωγή κατά 1,6%.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, μια μεγαλύτερη ικανότητα υποκατάστασης από το φυσικό αέριο θα μπορούσε να συρρικνώσει το έλλειμμα στην παραγωγή στο 0,4%.
Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις συνοδεύονται από την επιφύλαξη ότι πρέπει να υποθέσουμε έναν συγκεκριμένο ρόλο της ενέργειας στην παραγωγή.

Η πολιτική απάντηση

Συνολικά, τα στοιχεία υποδηλώνουν ένα σημαντικό πλήγμα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας.
Ο βαθμός στον οποίο η Ευρώπη θα υποστεί μόνιμη ζημία θα είναι στενά συνδεδεμένος με την ικανότητά της (i) να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο και (ii) με την προοπτική χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου μόλις αυξηθεί η παγκόσμια προσφορά.
Επιπλέον, η ανακατανομή των πόρων μεταξύ των τομέων και μια επικείμενη ύφεση ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν την τάση ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Ακόμη και με την υποκατάσταση από το φυσικό αέριο, η ανάλυση υποδηλώνει ότι ο βιομηχανικός τομέας είναι πιθανό να συρρικνωθεί μόνιμα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Ταυτόχρονα, πρόσφατη ανάλυση της ΕΚΤ αποσυνέθεσε την αύξηση τάσης κάθε τομέα στη συμβολή της εργασίας, του κεφαλαίου και της παραγωγικότητας (TFP) και διαπίστωσε ότι η αύξηση τάσης στον βιομηχανικό τομέα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Επομένως, μια συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα θα στρέψει τη συνολική δυνητική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ προς τις εισροές εργασίας και κεφαλαίου.
Οι δημογραφικοί αντίξοοι "άνεμοι" που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν επομένως να γείρουν τους κινδύνους ανακατανομής προς τα κάτω.
Επιπλέον, η ίδια η αύξηση της παραγωγικότητας ενέχει άλλους καθοδικούς κινδύνους για τη δυνητική ανάπτυξη. Οι ακαδημαϊκές εργασίες υποδηλώνουν ότι ένας χαμηλότερος ρυθμός εισόδου νέων επιχειρήσεων τείνει να αποδυναμώνει την παραγωγικότητα, ιδίως σε μακροπρόθεσμους ορίζοντες.
Κατά συνέπεια, μπορούμε να αναμένουμε ότι μια ύφεση σε ολόκληρη την οικονομία και ένας συρρικνούμενος βιομηχανικός τομέας θα μειώσουν τα κέρδη παραγωγικότητας που συνδέονται με τη δημιουργία επιχειρήσεων και, επομένως, ενδεχομένως θα επιβαρύνουν τη δυνητική ανάπτυξη.
3_284.JPG
Χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Η Goldman Sachs καταλήγει σε τρία συμπεράσματα.
Πρώτον, η ενεργειακή κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα σημαντικό μόνιμο πλήγμα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής παραγωγής, της τάξης του 2% έως 3%.
Δεύτερον, η υποκατάσταση από το φυσικό αέριο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο της δυνητικής παραγωγής, μειώνοντας σχεδόν στο μισό την αρχική ζημία.
Τρίτον, η διαφαινόμενη ύφεση και η πιθανή συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη δυνητική ανάπτυξη, αν και τα μεγέθη είναι πιθανό να είναι περιορισμένα.
Συνεπώς, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν δύσκολες, αλλά δίνουν επίσης ώθηση στους φορείς χάραξης πολιτικής να ανασυνθέσουν το ενεργειακό τους μείγμα, να προβούν σε επενδύσεις και να περάσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
4_211.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης