Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μεγάλη έκπληξη από DBRS: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το trend της Κίνας, στο A (high) η αξιολόγηση

tags :
Μεγάλη έκπληξη από DBRS: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το trend της Κίνας, στο A (high) η αξιολόγηση
Υποβαθμίζει το trend της Κίνας η DBRS Morningstar

Σε μία άκρως απροσδόκητη κίνηση προχώρησε η DBRS Morningstar, υποβαθμίζοντας τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend) της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Η αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας επιβεβαιώθηκε σε A (high).
Όπως σημειώνει η DBRS, η υποβάθμιση του trend αντανακλά την προσδοκία για ασθενέστερες μακροοικονομικές επιδόσεις στην κινεζική οικονομία μεσοπρόθεσμα, λόγω (1) της συνεχιζόμενης αδυναμίας του κλάδου ακινήτων, (2) της γήρανσης των δημογραφικών στοιχείων της Κίνας και (3) των αυξημένων εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας. Αυτοί οι παράγοντες ενδέχεται να έχουν διαρθρωτικές επιπτώσεις για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά. Το 2022, η μηδενική πολιτική της Κίνας για τον COVID-19, η αδυναμία στον τομέα των ακινήτων και η αδύναμη εξωτερική ζήτηση είναι πιθανό να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της Κίνας λίγο πάνω από 3% έναντι του στόχου της κυβέρνησης για 5,5%.
Οι αξιολογήσεις της Κίνας παρεμποδίζονται από διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στις επενδύσεις, τα αδιαφανή δημόσια οικονομικά σε τοπικό επίπεδο, τα υψηλά επίπεδα χρέους σε όλους τους τομείς και οι αυξανόμενες ανησυχίες διακυβέρνησης. Η κύρια πρόκληση παραμένει η ανάγκη να μετατοπίσει το μοντέλο ανάπτυξής της από την υπερβολική εξάρτηση από επενδύσεις έντασης πιστώσεων προς την εγχώρια κατανάλωση και υπηρεσίες. Ενώ ο σκιώδης τραπεζικός τομέας της Κίνας συνεχίζει να συρρικνώνεται και οι πρόσφατες τάσεις στην πιστωτική επέκταση παραμένουν μετρημένες, τα συνολικά επίπεδα χρέους της Κίνας αποτελούν βασική ανησυχία. Οι εκτιμήσεις της BIS για το συνδυασμένο ακαθάριστο χρέος της Κίνας (δημόσιο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις) αυξήθηκαν από 140% του ΑΕΠ το 2006 σε 291,5% του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2022. Τα υψηλά ελλείμματα τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν άλλη αιτία ανησυχίας και εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερα από το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, το οποίο υπολογίζεται στο 3,2% του ΑΕΠ το 2021. Υπάρχει περιορισμένη διαφάνεια, καθώς μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εκτός προϋπολογισμού. Ενώ η κυβέρνηση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στην απομόχλευση, εξακολουθούν να υπάρχουν οικονομικές ευπάθειες, γεγονός που δικαιολογεί συνεχείς προσπάθειες για τον περιορισμό της μόχλευσης και τη μείωση των ελλειμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο μέτωπο της διακυβέρνησης, ο κίνδυνος σφαλμάτων πολιτικής αυξάνεται καθώς η εξουσία εδραιώνεται και υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τις σχέσεις της Κίνας με τους γείτονές της που γίνονται όλο και πιο τεταμένες.
Τούτου λεχθέντος, η DBRS Morningstar θεωρεί ότι τα οικονομικά αποθέματα και τα αποθέματα πολιτικής της Κίνας παραμένουν επαρκή για να περιορίσουν τον κίνδυνο μιας απότομης βραχυπρόθεσμης προσαρμογής. Η αξιολόγηση της Κίνας αντικατοπτρίζει τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της, τον ισχυρό εξωτερικό ισολογισμό, το μέτριο δημόσιο χρέος, τον συγκριτικά πολύ χαμηλό ρυθμό πληθωρισμού και τις υψηλές εγχώριες αποταμιεύσεις. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος έμπορος στον κόσμο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία με ΑΕΠ στα 17,5 τρισεκ. δολάρια ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης και είναι καθαρός πιστωτής στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης