Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Με ταχύτερο ρυθμό από ποτέ η νομισματική σύσφιξη, στο 4,5% τα επιτόκια της Fed τον Δεκέμβριο 2022, στο 2,5% για την ΕΚΤ

Fitch: Με ταχύτερο ρυθμό από ποτέ η νομισματική σύσφιξη, στο 4,5% τα επιτόκια της Fed τον Δεκέμβριο 2022, στο 2,5% για την ΕΚΤ
Έκθεση της Fitch Ratings για τη νομισματική σύσφιξη
Στην άνευ προηγουμένου νομισματική σύσφιξη που εφαρμόζουν επί του παρόντος οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αναφέρεται σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνεται, τα επιτόκια παγκοσμίως αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τους τελευταίους δύο μήνες και, πλέον, οι Federal Reserve (Fed) και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να συσφίξουν ακόμη περισσότερη τη νομισματική πολιτική.
«Τα πεισματικά υψηλά αποτελέσματα του πληθωρισμού και η αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τον πληθωρισμό, καθιστούν απίθανη την επιστροφή προς μειώσεις επιτοκίων το 2023», σχολιάζεται.
Ο Fitch αναμένει το βασικό επιτόκιο από πλευράς Fed να αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης, στο 4,5%, στη συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο 2022 και στη συνέχεια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση (Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023). Εκτιμάται πως τα επιτόκια να παραμείνουν στο 5,0% μέχρι το υπόλοιπο του 2023.
Σε ό,τι αφορά στην ΕΚΤ, αναμένεται να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης σε 2,5% τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια κατά περαιτέρω 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023. «Το βασικό επιτόκιο Το αναμένεται να παραμείνει στο 3% μέχρι το υπόλοιπο του 2023».
Η Τράπεζα της Αγγλίας (BοE) αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο, στο 3,5%, και στη συνέχεια κατά επιπλέον 125 μονάδες βάσης στο ανώτατο όριο του 4,75% έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023. «Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 3% που αναμενόταν στο τέλος του 2022 και εν μέρει αντανακλά την ακραία αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου».
«Η Fed, η ΕΚΤ και η BοE αύξησαν ραγδαία τα επιτόκια τους τελευταίους δύο μήνες, κατά 75 μονάδες βάσης στις τελευταίες συνεδριάσεις τους. Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πεισματικά υψηλός, παρά τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και τροφίμων τους τελευταίους μήνες και την απότομη χαλάρωση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού στις παγκόσμιες αγορές καταναλωτικών αγαθών.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι μια σημαντική ανησυχία, καθώς σηματοδοτεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις γίνονται πιο ενσωματωμένες και αυτοενισχύονται. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 6,7% στις ΗΠΑ από 4,1% τον Ιανουάριο, σε 6,1% από 3,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε 4,4% στην Ευρωζώνη (από 2,3%). Ο υψηλός πληθωρισμός των υπηρεσιών αντανακλά μια σειρά συνιστωσών – συμπεριλαμβανομένου του ταχέως αυξανόμενου πληθωρισμού ενοικίων στις ΗΠΑ – αλλά μακροπρόθεσμα ο πληθωρισμός των υπηρεσιών συσχετίζεται στενά με την αύξηση των μισθών.
Η αύξηση των μισθών είναι επίσης εντατικοποιημένη –ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο– αντανακλώντας τις στενές αγορές εργασίας με ιστορικά χαμηλή ανεργία και υψηλό ποσοστό θέσεων εργασίας ανά άνεργο. Η νομισματική σύσφιξη έχει σημειώσει μικρή πρόοδο μέχρι στιγμής όσον αφορά την άμβλυνση των ανισορροπιών προσφοράς-ζήτησης στην αγορά εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες γίνονται πιο αποφασισμένες να φέρουν περαιτέρω τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα (δηλαδή πάνω από τις εκτιμήσεις τους για το ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο ούτε προσθέτει ούτε αφαιρεί από τη συνολική ζήτηση) τους επόμενους μήνες και είναι πιθανόν να ανησυχούν για μια πρόωρη περιστροφή στις μειώσεις των επιτοκίων στο δεύτερο μέρος του 2023. Πράγματι, το πρόσφατο σχόλιο της Fed τονίζει ότι οι κίνδυνοι υπερσύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στο εγγύς μέλλον αντισταθμίζονται από τους κινδύνους μη επαρκούς σύσφιξης και επιτρέποντας στον πληθωρισμό να εδραιωθεί περισσότερο», αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης