Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DZ Bank: Θαμώνας των αγορών ο ΟΔΔΗΧ το 2023 - Η Ελλάδα θα αναζητήσει 10 δισ. ευρώ - Ποιος ο ρόλος της ΕΚΤ

DZ Bank: Θαμώνας των αγορών ο ΟΔΔΗΧ το 2023 - Η Ελλάδα θα αναζητήσει 10 δισ. ευρώ - Ποιος ο ρόλος της ΕΚΤ
Ο ΟΔΔΗΧ θα εμφανίζεται τακτικά στις αγορές το επόμενο έτος… λέει η DZ Bank

Περί τα 10 δισ. ευρώ θα αναγκαστεί να αναζητήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2023, παρά το υψηλό κεφαλαιακό απόθεμά της και το ισχυρό προφίλ του χρέους της, σύμφωνα με όσα αναφέρει με πρόσφατη έκθεσή της η γερμανική DZ Bank.
Πιο αναλυτικά, για το επόμενο έτος, πολλά κράτη της ΟΝΕ θα επιδιώξουν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Μόνο η Φινλανδία και το Βέλγιο προβλέπουν αύξηση, ενώ η Γαλλία, στο 5%, αναμένει ότι το έλλειμμα θα παραμείνει αμετάβλητο.
Ωστόσο, τα ελλείμματα παραμένουν συνολικά σε υψηλά επίπεδα.
Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι τέσσερις χώρες μεταξύ της ΟΝΕ-11 που συνεχίζουν να αναμένουν έλλειμμα άνω του 3%, ενώ η Ιρλανδία εκτιμά, για άλλη μία φορά, δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,1%.
elle.JPG
Παρά την ενεργειακή κρίση και την επικείμενη ύφεση, καμία από τις χώρες της ΟΝΕ δεν αναμένει αρνητική πραγματική ανάπτυξη το 2023.
Σύμφωνα με την DZ Bank, αυτές οι προσδοκίες δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς την έκταση των κινδύνων ύφεσης.
Πολλές χώρες όχι μόνο είναι πιθανό να σημειώσουν αρνητικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, αλλά τα ελλείμματα θα μπορούσαν τελικά να αποδειχθούν υψηλότερα από ό,τι προβλέπεται σήμερα λόγω της λήψης νέων μέτρων κρατικής στήριξης.
Περαιτέρω μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση των διαθεσίμων μετρητών ή την πώληση ομολόγων.
Εναλλακτικά, τα ομόλογα του ιδίου χαρτοφυλακίου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μέσω συναλλαγών repo για τη εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας.
Παρότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το χρέος στη ζώνη του ευρώ καλυπτόταν, κατά κύριο λόγο, με τη βοήθεια της κεφαλαιαγοράς, πολλές χώρες της ΟΝΕ αύξησαν το μερίδιο της αγοράς χρήματος τα τελευταία χρόνια.
Το υπόβαθρο σε αυτό είναι να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση της χρηματοδότησης και το στρες το οποίο μπορεί να προκαλέσει εκ μέρους της κεφαλαιαγοράς, γεγονός το οποίο πυροδότησαν ο κορωνοϊός και η ενεργειακή κρίση.
6_126.JPG
ΕΚΤ

Σημειώνεται πως η DZ Bank περιμένει συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, αλλά εκτιμούν ότι οι επανεπενδύσεις του APP θα μειωθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, ενώ μετά από αυτό, θα απομείνουν μόνο οι επανεπενδύσεις του PEPP.
Συνολικά, υπολογίζουν ότι η ΕΚΤ δεν θα επανεπενδύσει 130 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν κατά τη διάρκεια του 2023.
8_69.JPG

«Επομένως, αυτό το ποσό θα πρέπει να απορροφηθεί από την αγορά, κάνοντας το περιβάλλον δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης πιο δύσκολο».
9_34.JPG
Ελλάδα…

Η Ελλάδα είχε φιλόδοξα σχέδια για το τρέχον έτος, με απαίτηση αναχρηματοδότησης 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και προγραμματισμένη έκδοση πράσινων ομολόγων.
Αλλά δεν πέτυχε κανέναν στόχο.
Ωστόσο, σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο της πράσινο ομόλογο το επόμενο έτος.
Με βάση την τρέχουσα πρόοδο των εκδόσεων (περίπου επτά δισεκ. ευρώ), αναμένεται να κλείσει το 2022 με όγκο χρηματοδότησης έως και 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
7_83.JPG
Σε αντίθεση με άλλα κράτη της ΟΝΕ, δεν εξαρτάται από τις αγορές για τη χρηματοδότηση των ομολόγων της που λήγουν ή του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης.
Η Αθήνα μπορεί να στηριχθεί στα υψηλά κεφαλαιακά της αποθέματα, τα οποία αθροίζονται σε περισσότερα από 30 δισ. ευρώ και εξασφαλίζουν αναχρηματοδότηση για αρκετά χρόνια.
Ωστόσο, o ΟΔΔΗΧ είναι πιθανό να εμφανίζεται τακτικά στις αγορές και πάλι το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με την DZ Bank, «εκδόσεις περίπου 10 δισ. ευρώ το 2023».
11_29.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης