Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pento Strategies: Πτώση του S&P 500 κατά τουλάχιστον 30%, στις 2.700 μονάδες, φέρνει η επικείμενη ύφεση

Pento Strategies: Πτώση του S&P 500 κατά τουλάχιστον 30%, στις 2.700 μονάδες, φέρνει η επικείμενη ύφεση
Πού οδηγούν οι οικονομικές εξελίξιες τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες
Σχετικά Άρθρα

Η πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς εν μέσω bear market ήρθε λόγω των καλών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν πολλές εταιρείες για το τρίτο τρίμηνο, των ελπίδων που δημιούργησαν οι ενδιάμεσες εκλογές ότι θα δώσουν ανοδική κίνηση στους δείκτες αλλά και ως συνέπεια της φημολογίας ότι η Fed θα κάνει το pivot, δηλαδή θα πάψει να αυξάνει τα επιτόκια, σημειώνει σε ανάλυσή του το fund Pento Strategies. Όμως η αγορά δεν πρέπει να μας παρασύρει, προσθέτει, και εκτιμά ότι ο «πάτος» του S&P 500 βρίσκεται τουλάχιστον 30% πιο κάτω από τα παρόντα επίπεδα και πάντως κάτω από 2.700 μονάδες. 

Αναλυτικότερα, η ανάλυση του Pento Strategies αναφέρει:

Η Wall Street βρίσκει πάντα μια αφήγηση για να κάνει ράλι σε μια bear market.
Αλλά οι αρνητικοί κύκλοι της οικονομίας και της ρευστότητας παραμένουν αμετάβλητοι και η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση.
Ο Powell μπορεί να προχώρησε στην τελευταία του αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις 2 Νοεμβρίου, αλλά άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης είναι πιθανό να έρθει τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια η αύξηση των επιτοκιών να συνεχιστεί τον Φεβρουάριο με 25 μονάδες βάσης.
Συν τοις άλλοις, σημειώνει κάθε μήνα η προσφορά χρήματος περιορίζεται κατά 95 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Wall Street θέλει οι επενδυτές να πιστεύουν ότι πλησιάζει το pivot.
Και η Fed μπορεί πράγματι να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, με πιο αργό ρυθμό από τον Δεκέμβριο.
Παρόλα αυτά θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο τουλάχιστον στο 5% για πολλούς μήνες.
Ο Powell το κατέστησε αυτό απολύτως σαφές κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου του FOMC.
Είπε μάλιστα ότι το βασικό επιτόκια της Fed θα ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα από ότι πίστευαν τον Σεπτέμβριο.
Επίσης, ο πρόεδρος Powell πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά πρόωρο να σκεφτούμε ότι θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων.

Πού οδηγούν οι οικονομικές εξελίξεις τους αμερικανικούς δείκτες;

Οπότε το κύριο ερώτημα είναι πού οδηγούν αυτές οι εξελίξεις το Χρηματιστήριο
Η αγορά δεν έχει πιάσει πάτο όταν οι αποτιμήσεις των μετοχών ανέρχονται στο 150% της συνολικού ΑΕΠ.
Κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2000, ο NASDAQ έπιασε πάτο όταν η κεφαλαιοποίησή του έπεσε στο 71% του ΑΕΠ, από 142% που βρέθηκε στα υψηλά.
Η Μεγάλη Ύφεση του 2008 οδήγησε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στο 45% του ΑΕΠ, από 105%.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημικής ύφεσης, η κεφαλαιοποίηση της Wall μειώθηκε από το 152% του ΑΕΠ σε 120%.
Όλα αυτά οι μεγάλες πτώσεις της αγοράς οδήγησαν σε άμεση μείωση των επιτοκίων από τη Fed στο 1% ή και πιο κάτω.
Και στην περίπτωση της ύφεσης του 2008 και του 2020, η Fed προχώρησε επίσης σε μαζική εκτύπωση χρήματος, τη γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση.
Όσοι υποστηρίζουν ότι σήμερα η αγορά έχει πιάσει πάτο ή κοντεύει  να πιάσει, το δικαιολογούν με το σκεπτικό ότι η Fed έδωσε μήνυμα ότι θα μειώσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων από 75 σε 50 μονάδες βάσης.
Όμως δεν πρέπει να ξεχναμε ότι ενώ κάθε ύφεση στο παρελθόν αντιμετωπίστηκε με τεράστια νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, με τον πληθωρισμό σε υψηλά 40ετίας, τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα.

Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ξαναδούμε τα ιστορικά υψηλά των αρχών του 2022 

Και οι επενδυτές δεν πρέπει να πιστεύουν ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση και οι κεντρικές τράπεζες θέλουν, μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων ξανά στα ψηλά τους — ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν.
Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης στη Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται κατά 50% κάτω από τα υψηλά του 2007 και ο ιαπωνικός δείκτης NIKKEI Dow είναι κατά 30% χαμηλότερα σε σχέση με την κορυφή που είχε πιάσει πριν 33 χρόνια.
Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ εξασθενεί μέρα με τη μέρα και ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μία ύφεση που θα είναι βάναυση.
Το 37% των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, που απασχολούν τους μισό του συνόλου των εργαζομένων, αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους.
Η Amazon, ο μεγαλύτερος διαδικτυακός πωλητής λιανικής στην Αμερική, είχε σημαντική απώλεια εσόδων το τρίτο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις του τετάρτου τριμήνου θα σηματοδοτήσουν τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί στην ιστορία της εταιρείας.
Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 41% σε ετήσια βάση, καθώς τα επιτόκιά τους έχουν βρεθεί σε υψηλά 20ετίας — πάνω από 7% και αυξάνονται.
Και η έρευνα ISM Services Sector Business έδειξε ότι παρόλο που η οικονομία επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό.

Είμαστε ενώπιον μιας ισχυρής ύφεσης και η Fed έχει δεμένα τα χέρια

Αλλά ενώ ο καταναλωτής κλονίζεται, ο πρόεδρος της Fed Powell είπε στη Wall Street κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ότι θα κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Αυτό θα πει ότι υπάρχει μια ισχυρή ύφεση ακριβώς μπροστά μας και η Fed δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τη σταματήσει.
Γιατί αν ο Powell κάνει το pivot ή προχωρήσει εκ νέου σε ποσοτική χαλάρωση, θα φέρει ανέλεγκτο υπερπληθωρισμό.
Ως εκ τούτου, τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων τίτλων σύντομα θα εκτοξευθούν στα ύψη και θα καταστήσουν την κυβέρνηση και την οικονομία αφερέγγυες.
Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν η Fed άλλαζε την πολιτική της, ενδεχομένως στην αρχή οι τιμές των μετοχών να ανέκαμπταν αλλά σύντομα θα κατρακυλούσαν ξανά γιατί όλοι πια ξέρουν ότι η Fed δεν μπορεί πια να στηρίξει την οικονομία.
Με δεδομένο την έκταση και το μέγεθος στο οποίο έχουν φτάσει οι φούσκες των περιουσιακών στοιχείων και του επιπέδου υπερχρέωσης της οικονομίας, η ύφεση είναι κάτι παραπάνω από πιθανή.
Το ίδιο και η κατάρρευση της αγοράς κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Αρκεί να πούμε το εξής:
Ότι για να επιστρέψει ο S&P 500 σε μια ιστορικά υψηλή κεφαλαιοποίηση της τάξης του 100% του ΑΕΠ, θα πρέπει να καταγράψει πτώση κατά 30% από τα παρόντα επίπεδα - των 3780 μονάδων, επιπλέον των απωλειών που έχει ήδη υποστεί - και να βρεθεί με μια καθοδική κίνηση 1.100 μονάδων στις 2.700 μονάδες τουλάχιστον.
Και βέβαια κανείς ακόμη δεν γνωρίζει αν ο πάτος της αγοράς θα είναι τουλάχιστον εκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης