Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Τα 3 σημεία που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ (8/11)

Morgan Stanley: Τα 3 σημεία που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ (8/11)
Η Morgan Stanley παραθέτει τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει οι επενδυτές να προσέξουν
Την Τρίτη, 8 Νοεμβρίυ 2022, οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν για τα μέλη του Κογκρέσου.
Πολλοί έχουν ήδη ψηφίσει ταχυδρομικώς, πράγμα που σημαίνει ότι, όπως και το 2020, οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέρες για να μάθουν με βεβαιότητα ποιος θα ελέγχει το Κογκρέσο.
Με δεδομένο το αξίωμα ότι οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα, η Morgan Stanley παραθέτει τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει οι επενδυτές να προσέξουν και να αντιμετωπίσουν την έλλειψη σαφήνειας που θα φέρει η εβδομάδα εκλογών στην Αμερική.

Μεταβλητότητα

Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αγορές είναι η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της αγοράς.
Η υψηλότερη μεταβλητότητα είναι πιο πιθανό να προκύψει από μια καλύτερη από την αναμενόμενη νύχτα για τους Δημοκρατικούς παρά για τους Ρεπουμπλικάνους.
Τα αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες συνήθως δεν επηρεάζουν πολύ τις αγορές.
Και κρίνοντας από τα πρόσφατα επίπεδα και τις τάσεις τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στις αγορές, οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία σε τουλάχιστον μία αίθουσα του Κογκρέσου.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αναμένεται μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων να οδηγεί σε πολιτικές που από μόνες τους θα αποτελούσαν σημαντικούς καταλύτες της αγοράς προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Αντίθετα, η διεύρυνση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο θα διαψεύσει τις προσδοκίες που θέτουν οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις.
Αυτό το αποτέλεσμα θα υπονόμευε επίσης την άποψη ότι ο πληθωρισμός αποτελεί εκλογικό βάρος για τους Δημοκρατικούς.
Οι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν αυτό το αποτέλεσμα ως απελευθέρωση του κόμματος από τους πολιτικούς και νομοθετικούς περιορισμούς που εμπόδιζαν το Κογκρέσο να θεσπίσει ορισμένες από τις δημοσιονομικά επεκτατικές πολιτικές που αποτελούσαν μέρος της αρχικής ατζέντας του Προέδρου Biden "Build Back Better".
Ως εκ τούτου, οι αγορές θα μπορούσαν να αποδώσουν μεγαλύτερη πιθανότητα σε περαιτέρω δημοσιονομική επέκταση, με το Κογκρέσο και τη Fed να κινούνται ουσιαστικά προς αντίθετες κατευθύνσεις όσον αφορά τον πληθωρισμό.
Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τις αγορές θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες αποδόσεις του Δημοσίου και ισχυρότερο δολάριο, αντανακλώντας το ενδεχόμενο υψηλότερου ανώτατου επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

Νίκη Ρεπουμπλικανών

Μια "νίκη" των Ρεπουμπλικανών μπορεί να μην δημιουργήσει βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στην αγορά, αλλά να εισάγει κινδύνους για το 2023.
Η νευρικότητα είναι συχνά το αποτέλεσμα για μια διαιρεμένη κυβέρνηση στις ΗΠΑ, αλλά όχι πάντα.
Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2010, το αδιέξοδο οδήγησε σε παρατεταμένες αντιπαραθέσεις για το όριο του χρέους και κλείσιμο της κυβέρνησης.
Η λύση σε ένα τέτοιο αδιέξοδο ήταν ο νόμος περί ελέγχου του προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος εφάρμοσε συσταλτική δημοσιονομική πολιτική ενώ η οικονομία ήταν ακόμη αδύναμη.
Πράγματι, όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία τον Αύγουστο του ίδιου έτους, το ποσοστό ανεργίας ήταν 9%.
Το αποτέλεσμα ήταν η ασθενέστερη ανάπτυξη και η βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί η άνοδος του επιτοκίου της Fed καθυστέρησε μέχρι το 2015 και συνεχίστηκε σταδιακά.
Επί του παρόντος, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών σηματοδοτεί την πρόθεσή της να εφαρμόσει την ίδια τακτική, εάν το κόμμα κερδίσει τις πλειοψηφίες.
Ενώ οι αγορές θα μπορούσαν εύκολα να απορρίψουν αυτές τις διαπραγματεύσεις ως πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν τα τελευταία χρόνια εν μέσω σταθερών οικονομικών συνθηκών, αν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν το 2023 με απροσδόκητο τρόπο, το φάντασμα του νόμου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού θα μπορούσε να επιβαρύνει τις αγορές.

Προσοχή στα πρόωρα συμπεράσματα

Προσοχή στα πρόωρα συμπεράσματα τη νύχτα των εκλογών.
Όπως και το 2020, η αυξημένη χρήση της επιστολικής ψήφου σημαίνει ότι τα πρώτα αναφερόμενα αποτελέσματα των ψήφων μπορεί να μην είναι καλός δείκτης για το ποιος κερδίζει.
Αυτό που είδαμε το 2020 και σε άλλες εκλογές είναι ότι οι επιστολικές ψήφοι ψηφίζουν συχνότερα τους Δημοκρατικούς παρά τους Ρεπουμπλικάνους και σε πολλές δικαιοδοσίες καταμετρήθηκαν μετά την αυτοπρόσωπη ψηφοφορία.
Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν νωρίς θα πρέπει να φαίνονται ευνοϊκά για τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά όπως και το 2020, τα προβάδισμα μπορεί να εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου.
Σκεφτείτε τις εκλογές για τη Γερουσία της Πενσυλβάνια.
Υποθέτοντας ότι οι επιστολικές ψήφοι θα δοθούν στις ίδιες αναλογίες και με την ίδια κομματική διασπορά όπως το 2020, η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα μπορούσε να κερδίσει την αυτοπρόσωπη ψηφοφορία κατά 29% και να χάσει μετά την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρήσουν οι επενδυτές επιφυλακτική στάση, ίσως για μέρες, σχετικά με το ποιο κόμμα φαίνεται έτοιμο να ελέγξει το Κογκρέσο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης