Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συναγερμός από Citigroup: Μην ποντάρετε στις μετοχές, έρχονται νέα χαμηλά – Οι τρεις αιτίες που σπρώχνουν τον S&P στο -20%

Συναγερμός από Citigroup: Μην ποντάρετε στις μετοχές, έρχονται νέα χαμηλά – Οι τρεις αιτίες που σπρώχνουν τον S&P στο -20%
Οι traders «φορτώνουν» τα στοιχήματα ενάντια στις αγορές - και αυτήν τη φορά, δεν είναι ένα αντίθετο σήμα, λέει η Citigroup

Πτώση -20%, στις 3.000 μονάδες, αναμένεται να καταγράψει ο δείκτες S&P 500 της Wall Street μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με την αμερικανική Citigroup, η οποία παραθέτει τους λόγους της διολίσθησης.
Ειδικότερα, οι αγορές συνεχίζουν να «χωνεύουν» την απόφαση πολιτικής της Federal Reserve…
Ο S&P 500 υποχωρεί, με τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, να εκτιμά πως το μέγιστο επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου.
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street παρουσιάζει μείωση 22,5% το 2022, ενώ ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 διολισθαίνει κατά 35,2%.
Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα της Citi, την Ημέρα της Fed, οι traders αγόρασαν σωρεία από put options σε ETF που παρακολουθούσαν τους S&P 500, Nasdaq 100 και Russell 2000, με τo μεγαλύτερo ποσοστό από αυτά να λήγει σε μόλις δύο εβδομάδες από σήμερα.
Οι traders φαίνεται να στοιχηματίζουν σε περαιτέρω πτώση για τις μετοχές.
Ωστόσο, αυτός ο βαθμός αρνητικότητας μπορεί να αποτελέσει έναν αντίθετο ανοδικό δείκτη – ακόμη και απαισιοδοξία έχει όρια.
Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές είναι έτοιμες για άλλο ένα ριμπάουντ;
Η Citigroup είναι κατηγορηματική: Μην ποντάρετε σε αυτό.
Η ομάδα παγκόσμιας στρατηγικής της τράπεζας με επικεφαλής τον Jamie Fahy λέει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν…
«Παρά κάποιες υψηλού προφίλ αποτυχίες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, συνολικά, τα κέρδη του γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ ήταν εντάξει.
Με ένα 4% στα EPS και 3% ανάπτυξη, το αποτέλεσμα δεν είναι πολύ διαφορετικό από την προηγούμενη σεζόν.
Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιούμε ότι δεν θα πάνε όλα καλά στις μετοχές», γράφει ο Fahy σε ένα ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες του.
im-658800.png
Τρεις λόγοι

Συντρέχουν τρεις βασικοί λόγοι για την επιφυλακτικότητα της Citigroup:
-Η Fed δεν είναι πλέον «φίλος» της αγοράς, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εξακολουθούν να μένουν προσκολλημένοι στην εποχή της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Ο Powell «απέτυχε να κατευνάσει την αγορά.
Καθώς οι τιμές των επιτοκίων της κινούνται προς νέα υψηλά, οι μετοχές κινούνται… χαμηλότερα.
Η καθαρή short θέση είναι πολύ πιο καθαρή τώρα σε σχέση με πριν από τέσσερις εβδομάδες».

-Τα εσωτερικά στοιχεία της αγοράς μετοχών είναι, σύμφωνα με τη Citigroup, «μουσκεμένα».
«Παρά την πρόσφατη άνοδο στις μετοχές, οι αμυντικές δυνάμεις συνεχίζουν να ξεπερνούν τις κυκλικές επιδόσεις, ενώ το καλάθι χρεοκοπιών της Citi δείχνει... στο κόκκινο.
Η ύφεση στα EPS είναι καθ’ οδόν και αυτό μπορεί να προκαλέσει άλλο -20% στην αγορά, ή στις 3.000 μονάδες – στα χαμηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2020. 

-Τέλος, είναι απίθανο οι εποχικοί ούριοι άνεμοι - στους οποίους πολλοί ταύροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους- να προσέλθουν για άλλη μία φορά προς διάσωση.
«Μπορεί να φαίνεται περίεργο τα short στοιχήματα στις μετοχές να αυξάνονται σε μια περίοδο που ιστορικά έχει παρουσιάσει ισχυρές εποχικές επιδόσεις.
Αλλά όπως σημειώθηκε από τους στρατηγούς της Citi quant, το παραδοσιακό ράλι του Άγιου Βασίλη δεν θα επαναλφθεί όταν οι αποδόσεις των πρώτων 10 μηνών του έτους είναι αρνητικές» λέει ο Fahy.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Citi συνιστά «short» στις μετοχές μέσω των δικαιωμάτων πώλησης (put options) στον S&P 500.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης