Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axia: Υποτιμήμενες ακόμη οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Τι περιμένουμε στα αποτελέσματα τριμήνου

Axia: Υποτιμήμενες ακόμη οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Τι περιμένουμε στα αποτελέσματα τριμήνου
Η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου των ελληνικών τραπεζών ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα
Ένα ακόμη θετικό τρίμηνο αναμένει η Axia για τις ελληνικές τράπεζες, ενόψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου του 2022 την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Alpha Bank θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στην περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου του 2022 για τις ελληνικές τράπεζες την ερχόμενη Τρίτη (8 Νοεμβρίου), ενώ θα ακολουθήσουν η Eurobank και η ΕΤΕ την Πέμπτη (10 Νοεμβρίου) και η Πειραιώς την Παρασκευή (11 Νοεμβρίου).

Στο επίκεντρο τα επιτοκιακά έσοδα

Παρά τον παγκόσμιο μακροοικονομικό θόρυβο, η Axia προβλέπει ένα ακόμη θετικό τρίμηνο που χαρακτηρίζεται από ισχυρή αύξηση του κύκλου εργασιών, βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και υψηλότερη κερδοφορία.
Ο παράγοντας x είναι το NII, τα επιτοκιακά έσοδα δηλαδή, καθώς η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και η επέκταση του δανεισμού αρχίζουν να αποδίδουν.
Ταυτόχρονα, τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν υπό έλεγχο και το σύστημα απολαμβάνει ένα ακόμη τρίμηνο χαμηλού κόστους κινδύνου.
Αυτή η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία επιτρέπει στις τράπεζες να ενισχύσουν τα εσωτερικά αποθέματα ασφαλείας καθώς οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται, γεγονός που αποτελεί ένα σπουδαίο προληπτικό βήμα.
Σε επαναλαμβανόμενη βάση, ο RoTE κυμαίνεται μεταξύ 5,2% και 11,0%.
Επίσης, αναμένεται οι διοικήσεις να αναβαθμίσουν συγκεκριμένους στόχους για το 2022, δηλαδή το NII, τα βασικά λειτουργικά κέρδη και την επέκταση των χορηγήσεων.

Που θα εστιάσει η αγορά

Η αγορά θα επικεντρωθεί στην εμπροσθοβαρή ποιότητα του ενεργητικού, π.χ. μετάβαση στο στάδιο 2, και στις ενημερώσεις σχετικά με τις ρυθμιστικές συζητήσεις όσον αφορά την έκδοση MREL (SRB) και τα μερίσματα (SSM).
Συνολικά, η Axia προβλέπει ότι το 3ο τρίμηνο θα είναι πολύ θετικό για τους επενδυτές.
Παρά την άνοδο του τελευταίου διαστήματος στις τραπεζικές μετοχές, οι αποτιμήσεις τους εξακολουθούν να φαίνονται πολύ ελκυστικές με 0,39x και 4x P/TE και P/E με βάση τις εκτιμήσεις του 2024, έναντι 0,61x και 6,2x για τις αντίστοιχες της ΕΕ σε παρόμοια επίπεδα κερδοφορίας.
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να κλείνουν το κεφαλαιακό κενό (14,8% πλήρως φορτωμένο CET1 μέχρι το 2024).

Συνοπτική παρουσίαση των τραπεζών

ALPHA BANK (Ημερομηνία ανακοινώσεων 08 Νοεμβρίου)

Η Axia προβλέπει ότι η Alpha Bank θα παρουσιάσει καλά μεγέθη στο 3ο τρίμηνο, χάρη στην αύξηση του NII (+4% σε διαδοχική βάση), καθώς συνεχίζεται ο εξορθολογισμός του κόστους (-5% σε ετήσια βάση), ενώ περισσότερα θα προκύψουν με την ολοκλήρωση των έργων Sky και Skyline.
Το κόστος κινδύνου θα παραμείνει στις 79 μ.β. περίπου, καθώς ο όμιλος συνεχίζει να διαχειρίζεται προληπτικά το χαρτοφυλάκιό του.
Τα προσαρμοσμένα PBT θα αυξηθούν διαδοχικά στα 105 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι σε κανονικοποιημένη βάση ο RoTE του ομίλου θα φθάσει το 6%.
Αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να υπερβεί τον στόχο της για RoTE 6% για το 2022.
Ξεχωριστά, η Alpha Bank θα πρέπει να φθάσει το 12% CET1 all-in pro-forma (+30 μ.β σε τριμηνιαία βάση), με το MREL να φτάνει το 20% μετά την πρόσφατη έκδοση ανώτερων τίτλων του ομίλου.
Και οι δύο αυτοί δείκτες αποτελούν σημαντικά ορόσημα για το μακροπρόθεσμο μέλλον.
Εικόνα

EUROBANK (Ημερομηνία ανακοινώσεων 10 Νοεμβρίου)

Η Axia προβλέπει άλλο ένα καλό τρίμηνο με εκτιμώμενο RoTE 11,0% (+10 μ.β. διαδοχικά).
Τα βασικά τραπεζικά έσοδα αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω αυξήσεις και αναμένεται διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης το 2022.
Θα υπάρξει ένας ελαφρύς πληθωρισμός κόστους και μια μικρή αύξηση του κόστους κινδύνου, καθώς ο όμιλος αυξάνει προληπτικά τα αποθέματα κάλυψης.
Το CET1 all-in θα αυξηθεί πιθανότατα στο 14,1% (+10 μ.β.), με το MREL να φτάνει το 20,8%.
Και οι δύο αυτοί δείκτες υποστηρίζουν τις συζητήσεις της Eurobank με τον SSM σχετικά με το μέρισμα για το οικονομικό έτος 2022.
Εικόνα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (Ημερομηνία ανακοινώσεων 10 Νοεμβρίου)

Η Axia προβλέπει άλλο ένα καλό τρίμηνο, με υψηλότερη διαδοχική κορυφαία γραμμή (NII, αμοιβές & προμήθειες), περιορισμένο πληθωρισμό κόστους, χαμηλό κόστος κινδύνου που μεταφράζεται σε βελτιωμένο 8,1% RoTE (+140 μ.β. σε ετήσια βάση).
Κατά την παρουσίαση του 3ου τριμήνου, αναμένει: (α) νέους αναβαθμισμένους στόχους για το 2022 τόσο για το NII όσο και για τα βασικά λειτουργικά κέρδη, (β) ενημερώσεις σχετικά με τη συζήτηση με τον SSM για το μέρισμα του 2022 και (γ) σαφήνεια σχετικά με μια πιθανή έκδοση MREL.
Εικόνα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Ημερομηνία ανακοινώσεων 11 Νοεμβρίου)

Η Πειραιώς θα ανακοινώσει καλά μεγέθη 3ου τριμήνου, που θα χαρακτηρίζονται από υψηλότερο NII, χάρη σε υψηλότερα περιθώρια (δάνεια και τίτλοι) και όγκους.
Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, δηλαδή των κερδών αντιστάθμισης κινδύνου και του κόστους VES, το RoTE θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 5,5% περίπου, λόγω του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή (ο κανονικοποιημένος φόρος θα το έφερνε πιο κοντά στο 7%).
Η Πειραιώς θα επαναλάβει τον στόχο της για 8% RoTE αλλά θα παράσχει αναβαθμισμένους στόχους για την επέκταση του δανεισμού (καθώς τα 2 δισ. ευρώ φαίνονται χαμηλά) και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου (δεδομένου ότι 100 μ.β. θα σήμαινε τεράστια αναπλήρωση στο 4ο τρίμηνο).
Εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης