Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eντείνεται η ανησυχία για τη νομισματική σύσφιξη της Fed – Για να μειώσει τον πληθωρισμό, οδηγεί αγορές και οικονομία σε κραχ

Eντείνεται η ανησυχία για τη νομισματική σύσφιξη της Fed – Για να μειώσει τον πληθωρισμό, οδηγεί αγορές και οικονομία σε κραχ
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πολιτική σύσφιξης θα κρατήσει πολύ καιρό και θα οδηγήσει στο ίδιο χάος που έχει δημιουργήσει ο πληθωρισμός
Σχετικά Άρθρα

Πριν ένα χρόνο οι mainstream οικονομολόγοι δεν πίστευαν ακόμη ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια και θα τερματίσει τις πολιτικές τόνωσης της οικονομίας.
Μετά από 14 χρόνια προβλέψιμης ποσοτικής χαλάρωσης και σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, ήταν λογικό να μην πιστεύουν ότι η Fed θα αλλάξει ριζικά πολιτική.
Να όμως που τα πράγματα αλλάζουν.
Αφού πρώτα αρνήθηκαν να παραδεχτούν ότι ο πληθωρισμός ήταν πρόβλημα, τώρα οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και τα maistream media συζητούν ανοιχτά την ιδέα ότι η Fed «πρέπει να τινάξει στον αέρα την οικονομία» για να σταματήσει την άνοδο του πληθωρισμού, προχωρώντας σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β.
Το CNN το σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά μάλιστα σε άρθρο του με τίτλο «Η Fed μπορεί να χρειαστεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός»:
«Δεν είναι σαφές τι θα κάνει όλη αυτή η σύσφιξη στην οικονομία.
Η αγορά οικιστικών ακινήτων ήδη παρουσιάζει κάποια σημάδια πίεσης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί.
Και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία τείνουν να κινούνται παράλληλα με το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη».
Βλέπουμε επίσης μια μερίδα βουλευτών του Κογκρέσου και της Γερουσίας να προειδοποιεί τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell και τα άλλα μέλη της Fed να επιβραδύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων επειδή φοβούνται ότι ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα οδηγήσει σε ύφεση».
Σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, η άμεση αντίδραση από τους αναλυττές των media θα ήταν να δηλώσουν καθαρά ή εμμέσως ότι η Fed θα «επιστρέψει» σύντομα στην προηγούμενη πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό δεν προτείνεται πλέον και οι οικονομολόγοι αποδέχονται τώρα την πραγματικότητα ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μάλλον θα συνεχστούν.
Η αλλαγή της αφήγησης είναι χαρακτηριστική και είναι σχεδόν σαν τα media να αρχίζουν τώρα να προετοιμάζουν τις αγορές και τον κόσμο για μια νομισματική σύσφιξη που θα συνεχιστεί για πολύ περισσότερο από ό,τι περίμεναν αρχικά.

Η Fed έχει οδηγήσει δυο φορές σε κραχ την οικονομία για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό 

Γιατί όμως η ξαφνική αλλαγή του τόνου;
Από το 1972 έως το 1980 οι ΗΠΑ έγιναν μάρτυρες μιας στασιμοπληθωριστικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα η Fed να αυξήσει τελικά τα επιτόκια ως το 20%.
Τα υψηλά επιτόκια οδήγησαν στην ύφεση του 1981-1982 και σε 11% ανεργία.
Οι επιπτώσεις της ύφεσης εξακολούθησαν να βαραίνουν την οικονομία καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.
Εκείνη την εποχή, η κρίση στασιμοπληθωρισμού προκλήθηκε κυρίως από την πλήρη αποσύνδεση του αμερικανικού δολαρίου από τον κανόνα του χρυσού, κίνηση στην οποία προχώρησε ο Richard Nixon και η Fed.
Η Fed υποστήριξε ότι η κίνηση είχε σχεδιαστεί για να «σταματήσει τον πληθωρισμό», κάτι που δεν έχει νόημα, δεδομένου ότι η απομάκρυνση της στήριξης που παρείχαν όλα τα βασικά εμπορεύματα από το δολάριο οδήγησε σε μια ιστορική στασιμοπληθωριστική κρίση μόλις λίγα χρόνια αργότερα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στη δεκαετία του 1980 η Fed δεν είχε κόψει κάποιες δεκάδες τρις δολάρια νέου χρήματος και ότι το εθνικό χρέος ήταν πολύ χαμηλότερο από ότι σήμερα.
Με άλλα λόγια, οι οικονομικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ χειρότερες από ό,τι ήταν τότε.

Τι είχε γίνει στη Μεγάλη Ύφεση

Μια άλλη συγκυρία στην οποία η Fed είχε αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια φέρνοντας την αμερικανική οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης ήταν τα πρώτα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, που ο Milton Friedman υποστήριξε ότι ήταν η πραγματική αιτία της μακροπρόθεσμης κρίσης.
Το 2002, ο Ben Bernankie συμφώνησε μαζί του.
Το θέμα είναι ότι η Fed τα έχει κάνει όλα αυτά στο παρελθόν και έχει δείξει ότι δεν διστάζει να φέρει μια καθίζηση της οικονομίας ή ακόμη και μια ύφεση, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Η μεγαλύτερη απειλή, ωστόσο, είναι ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων της Fed δεν θα έχει αποτέλεσμα, άρα δεν θα φέρει πραγματική σταθερότητα.

Η αύξηση επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια

Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια, δεδομένων των άνευ προηγουμένου παραγόντων που συντρέχουν αυτή τη στιγμή.
Τα mainstream media είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν θέλουν να μιλήσουν για την ευθύνη της Fed για την υπάρχουσα κρίση.
Κατά συνέπεια παρουσιάζουν τον πληθωρισμό ως «θέμα ζήτησης» των καταναλωτών, το οποίο είναι μόνο μια δευτερεύουσα υποσημείωση στο πολύ μεγαλύτερο ζήτημα της δημιουργίας ενός ποταμού χρήματος από την κεντρική τράπεζα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Fed πέταξε πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία σε διάστημα δύο ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκτοξεύοντας τελικά τις τιμές στα ύψη.
Πόσες ακόμη αυξήσεις επιτοκίων θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστεί αυτός ο «νομισματικός πληθωρισμός»;
Κανείς δεν ξέρει γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στις ΗΠΑ.
Με τις τελευταίες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ να δίνουν ανάπτυξη 2,6% και το δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πολιτική σύσφιξης της Fed θα σταματήσει σύντομα.
Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε μια πολιτική σύσφιξης για πολύ καιρό και πως η πολιτική αυτή θα οδηγήσει στο ίδιο χάος που έχει δημιουργήσει ο πληθωρισμός.
Και ίσως ένα χρόνο αργοτερα, τα mainstream media αρχίσουν να αναγνωρίζουν πως ότι κι αν κάνει η Fed, είτε συνεχίσει να πολεμά επίμονα τον πληθωρισμό, είτε τον αφήσει ανεξέλεγκτο, βγαίνουμε στο ίδιο αδιέξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης