Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγιδευμένη στις «Συμπληγάδες» της ύφεσης και του πληθωρισμού η Fed – Τα τέσσερα λάθη πολιτικής που βύθισαν τις αγορές

Παγιδευμένη στις «Συμπληγάδες» της ύφεσης και του πληθωρισμού η Fed – Τα τέσσερα λάθη πολιτικής που βύθισαν τις αγορές
Tέσσερις είναι οι βασικές αιτίες των λαθών της Fed…
Σχετικά Άρθρα

Η Federal Reserve έχει κάνει μεγάλα λάθη τα τελευταία 25 χρόνια.
Κατ’ αρχάς δεν κατάλαβε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είχε διαβρωθεί από σύνθετους τίτλους στεγαστικών δανείων που είχαν υψηλές αξιολογήσεις, αλλά αποδείχθηκαν τοξικοί.
Ως αποτέλεσμα, η κατάρρευση των αποτιμήσεων προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, η οποία ταλαιπώρησε την οικονομία των ΗΠΑ για χρόνια – και όχι μόνο.
Κατά δεύτερον, η εσφαλμένη ανάγνωση της ισχύος των ανατιμήσεων που πυροδότησε η πανδημία Covid, με συνέπεια τον υψηλότερο υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 χρόνων.
Σημειωτέον, το τελευταίο κεφάλαιο ακόμη γράφεται…
Σε κάθε περίπτωση, το λάθος της Fed καθόρισε το 2022 ως τη χειρότερη χρονιά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές από τη δεκαετία του 1930.
Τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα έχουν μειωθεί κατακόρυφα, με τον πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome «Jay» Powell, να βρίσκεται στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής αναταραχής.

Επικρίσεις

Η επιμονή του Powell ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικό» φαινόμενο και θα εξαφανιζόταν γρήγορα όταν η οικονομία ξανάνοιγε είναι «πιθανώς η χειρότερη πρόβλεψη στην ιστορία της Fed» σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz.
Ο οικονομολόγος Stephen Roach συγκρίνει τον Powell με τον πρώην πρόεδρο της Fed Arthur Burns, του οποίου η αναποφασιστικότητα προκάλεσε έκρηξη του πληθωρισμού τη δεκαετία του 1970.
Tον Μάρτιο του 2022, όταν το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε πως οι τιμές αυξήθηκαν 7,9% σε ετήσια βάση, όταν ο Powell και η Fed μόλις ολοκλήρωναν τις ενέσεις ρευστότητάς τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το πώς θα θυμόμαστε τελικά τον Powell θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορέσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε βαθιά ύφεση.
Προς το παρόν, οι ειδικοί συζητούν τα αίτια που οδήγησαν στο μεγάλο λάθος πολιτικής.

Οι τέσσερις βαθύτερες αιτίες

Ακολουθούν οι τέσσερις βαθύτερες αιτίες του αρχικού λάθους πολιτικής:

  • Το νέο πλαίσιο πολιτικής της Fed,
  • Η δυσπιστία του Powell για τις προβλέψεις,
  • Οι ακούσιες συνέπειες του guidance που έδωσε η Fed στις αγορές το 2020
  • H φύση της τέλειας οικονομικής καταιγίδας της πανδημίας.


To πλαίσιο πολιτικής

Τον Αύγουστο του 2020, καθώς η οικονομία έβγαινε από τα lockdowns COVID-19, η Federal Reserve του Jay Powell ανακοίνωσε μια μνημειώδη αλλαγή.
Για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την πανδημία, η Fed εργαζόταν σε ένα νέο πλαίσιο πολιτικής και η πανδημία δεν επρόκειτο να σταματήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από το να εφαρμόσει.
«Η οικονομία εξελίσσεται πάντα», είπε τότε ο Powell.
Τα επιτόκια έπρεπε να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν.
Ο Powell δεν αναφερόταν στα έκτακτα οικονομικά γεγονότα που σχετίζονται με τις πρώτες μέρες της πανδημίας.
Αντίθετα, η αλλαγή πολιτικής είχε σχεδιαστεί για έναν κόσμο χαμηλού πληθωρισμού, μια πραγματικότητα που είχε διαρκέσει για περίπου δύο δεκαετίες.
Η Fed ουσιαστικά αποφάσισε ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια με το πρώτο σημάδι μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, κάτι το οποίο είχε γίνει κανόνας μετά τη δεκαετία του 1980.
Αντίθετα, θα ήταν πιο υπομονετική προτού χρησιμοποιήσει το αμβλύ εργαλείο της αύξησης των επιτοκίων για να αυξήσει το κόστος δανεισμού.
Αυτό ανέτρεψε τη μακροχρόνια εξάρτησή της από τα μοντέλα της καμπύλης Phillip, που λένε ότι οι στενές αγορές εργασίας και οι μισθολογικές πιέσεις είναι ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού.
Η αλλαγή έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από ορισμένους ειδικούς, όπως ο Stephen Stanley, επικεφαλής οικονομολόγος της Amherst Pierpont Stanley, μεσίτης σταθερού εισοδήματος των ΗΠΑ.
Σε ένα email προς τους πελάτες μετά την ανακοίνωση του νέου πλαισίου, ο Stanley είπε ότι, στην πραγματικότητα, ο Powell είχε συμπεράνει ότι ο πληθωρισμός ήταν απλώς ένα μυστήριο για τη Fed και δεδομένου ότι δεν έχει την ικανότητα να προβλέψει με ακρίβεια τον πληθωρισμό, πρέπει απλώς να αντιδράσει σε αυτόν μετά την αύξησή του.
Σήμερα, ο Stanley πιστεύει ότι το νέο πλαίσιο συνέβαλε στην τρέχουσα έκρηξη του πληθωρισμού.

Δυσπιστία στις προβλέψεις

Ο Lou Crandall, επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson ICAP, μιας εταιρείας που αναλύει τις λειτουργίες της Federal Reserve, είπε ότι ο Powell και οι συνάδελφοί του στη Fed, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, δεν συμβαδίζουν με τις ταχέως μεταβαλλόμενες οικονομικές προοπτικές.
Όταν αντιμετώπισαν υψηλό πληθωρισμό, «ήταν αποφασισμένοι να μην αντιδράσουν υπερβολικά σε αυτό που φαινόταν σαν ένα ιδιαίτερο γεγονός», είπε.
Ο Powell είπε ότι ο Powell, ένας δικηγόρος που εργαζόταν επί χρόνια στον όμιλο Carlyle, ήταν πολύ δύσπιστος απέναντι στα οικονομικά μοντέλα και τις προβλέψεις.
Αυτό οδήγησε την Powell Fed να στραφεί σε «μια συνάρτηση αντίδρασης που βασίζεται στο αποτέλεσμα».
Ο Bill Nelson, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Fed, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής οικονομολόγος στο Bank Policy Institute, μια εταιρεία που κάνει lobbying για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, δεν είναι λάτρης της τρέχουσας πολιτικής.
«Η Fed θα πρέπει να κοιτάζει μπροστά, όχι να κοιτάζει γύρω», έγραψε σε ένα email προς τους συναδέλφους του.
«Είναι το ίδιο με το να οδηγείς αυτοκίνητο.
Για μια ομαλή διαδρομή, πρέπει να κοιτάξετε μπροστά.
Αν κοιτάξετε απλώς το άμεσο περιβάλλον σας, καταλήγετε να πρέπει να πατήσετε φρένο ή να επιταχύνετε» τόσο γρήγορα που αργότερα θα πρέπει να πατήσετε φρένο.

Το Guidance

Αμέσως μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων άρχισαν να αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια.
Η Fed δεν ήθελε να αυξηθούν οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων, επομένως έδωσε στην αγορά καθοδήγηση ότι δεν άλλαζε πορεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό διατήρησε τα επιτόκια χαμηλά.
Τελικά, η Fed δεν αύξησε το βασικό της επιτόκιο μέχρι το 2016.
Aπό την έναρξη της πανδημίας και έπειτα, η Fed αγόραζε τίτλους ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων ύψους 120 δισεκ. δολ. κάθε μήνα για να στηρίξει τις αγορές και την οικονομία, καθώς και για να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά.
Στο πλαίσιο του guidance, ο Powell και η Fed ήθελαν να καθορίσουν τα κριτήρια που απαιτούνται για την επιβράδυνση και τον τερματισμό των αγορών ομολόγων και επίσης πότε θα προέβαιναν στην πρώτη αύξηση επιτοκίων.
Η αγορά κατάλαβε από τον Powell και από άλλους αξιωματούχους της Fed ότι ο τερματισμός των αγορών ομολόγων ήταν προϋπόθεση για οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων.
Το Guidance για την αύξηση των επιτοκίων ήρθε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η Fed είπε ότι δεν θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, που ήταν μηδενικό, «μέχρι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας να συνάδουν με την εκτίμηση της [επιτροπής επιτοκίων της Fed] για τη μέγιστη απασχόληση και ο πληθωρισμός να έχει αυξηθεί πέρα από το 2%».
Τον Δεκέμβριο του 2020, η Fed ανέφερε θα συνέχιζε να αγοράζει ομόλογα με ρυθμό 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα «μέχρι να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος προς τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας τιμών».
Αν και η Fed δεν όρισε ποτέ τι είναι «ουσιαστική πρόοδος», οι συμμετέχοντες στις αγορές το θεώρησαν ως σημάδι ότι η Fed δεν θα σκεφτόταν την αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2022.
Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονταν.
«Η οικονομία εξελίχθηκε γρήγορα το 2021», σημείωσε ο Christopher Waller, διοικητής της Fed, σε ομιλία του πέρυσι.
Έτσι, η Fed αναγκάστηκε να αλλάξει γρήγορα κατεύθυνση, τερματίζοντας όλες τις αγορές ομολόγων λίγες μέρες πριν αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η τέλεια καταιγίδα

Η πιο «ευγενική» εξήγηση για το λάθος της Fed ήταν ότι η πανδημία οδήγησε σε μια τέλεια καταιγίδα που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.
«Για να είμαστε δίκαιοι, αυτή ήταν μια τέλεια καταιγίδα.
Συνέβη κάθε πιθανό πράγμα που θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Mark Goetler, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει συνυπογράψει εργασίες με τον πρώην πρόεδρο της Fed και βραβευμένο με Νόμπελ Βen Bernake.
Η ταχεία οικονομική ανάκαμψη από τα lockdown για τον COVID-19 οδήγησε σε έκρηξη της ζήτησης, που τροφοδοτήθηκε από τα μέτρα ελάφρυνσης της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου και «δεν μπορείς να κατηγορήσεις τη Fed που δεν το είχε προβλέψει», είπε ο Goetler.
Η μακρά ιστορία χαμηλού πληθωρισμού τη δεκαετία πριν από την πανδημία θόλωσε περαιτέρω τα νερά.
Υπήρχαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν οι κεντρικές τράπεζες μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμη και πληθωρισμό, επειδή δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου πληθωρισμός για περίπου 25 χρόνια.
Οι επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που προέκυψαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν είχαν προκαλέσει αύξηση στις τιμές καταναλωτή πάνω από τον στόχο του 2%.
«Απλώς δεν το είδαν αυτό να έρχεται», είπε ο Goetler.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης