Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Ξεχάστε τα ιστορικά ράλι της Wall Street μετά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ - Φέτος θα είναι διαφορετικά

BlackRock: Ξεχάστε τα ιστορικά ράλι της Wall Street μετά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ - Φέτος θα είναι διαφορετικά

Η BlackRock δηλώνει underweight στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών

Μπορεί ιστορικά μετά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ η Wall Street να κάνει ιστορικά ράλι, ωστόσο, φέτος θα είναι διαφορετικά.

Αυτό αναφέρει η BlackRock, η οποία βλέπει ότι το πολιτικό προσωπικό δεν θα βοηθήσει τις αγορές.
Όπως εξηγεί ο Wei Li, της BlackRock, πολλοί πίστευαν ότι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου, οι νέοι πολιτικοί ενεργούν υπέρ των αγορών.
Επίσης, επειδή το αποτέλεσμα είναι εξισορροποιητικό, αποτρέπει αλλαγές πολιτικής που θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν την αγορά.

Τι έχει αλλάξει;

Ωστόσο, πλέον "βλέπουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για τις μετοχές από τα πιθανά θετικά αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών: μια διαφαινόμενη ύφεση.
Έχουμε υποστηρίξει πώς οι κεντρικές τράπεζες που σπεύδουν να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο θα πρέπει πρώτα να συντρίψουν τα ευαίσθητα στα επιτόκια τμήματα της οικονομίας", αναφέρει η ομάδα της BlackRock.
Για παράδειγμα, επισημαίνουν σαφείς ενδείξεις ζημιών που έχουν ήδη προκληθεί στη στέγαση.
"Καθώς τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων εκτινάσσονται μαζί με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, ο αριθμός των νέων κατοικιών μειώνεται γρήγορα.
Η διολίσθηση στις ενάρξεις κατοικιών φέτος (βλ. πορτοκαλί γραμμή στο παρακάτω διάγραμμα) είναι ήδη πιο απότομη από τις προηγούμενες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, όπως στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 - καθώς και την εκτόνωση της άνθησης των κατοικιών στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (άλλες χρωματιστές γραμμές)".
im-653837.png

Αντιπαραγωγικές πολιτικές

Οποιαδήποτε δημοσιονομική τόνωση που μπορεί να ακολουθήσει τις ενδιάμεσες εκλογές θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική για τις αγορές, εκτιμά η BlackRock, επειδή θα λειτουργούσε σε αντίθεση με τη μάχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού.
Θα ερχόταν καθώς τα επίπεδα χρέους είναι υψηλά και τα επιτόκια αυξάνονται, ένας συνδυασμός που μπορεί να αναζωογονήσει τους κερδοσκόπους της αγοράς ομολόγων, όπως έκανε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η BlackRock αναφέρει ότι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές η πολιτική εστίαση θα μετατοπιστεί στην οικονομία και ειδικότερα οι νομοθέτες θα αρχίσουν να εκφράζουν ότι βλέπουν μεγαλύτερο κίνδυνο στη σύσφιξη της Fed από ό,τι στις επιπτώσεις του πληθωρισμού.
"Βλέπουμε την πολιτική των επιτοκίων να τρυπώνει στην πολιτικοποίηση των πάντων, με περισσότερες φωνές να αρχίζουν να αποδοκιμάζουν την επιθετική αύξηση των επιτοκίων που προκαλεί ύφεση.

Θα σταματήσει η Fed τις αυξήσεις

Βλέπουμε τη Fed να σταματά τις αυξήσεις εν μέσω της οικονομικής ζημίας και της πίεσης να χαλαρώσει τη σύσφιξη, αλλά οι πιέσεις στις τιμές θα επιμείνουν.
Γι' αυτό πιστεύουμε ότι τελικά θα πρέπει να ζήσει με κάποιο πληθωρισμό", αναφέρει η BlackRock.
Παρόλα αυτά, η Fed θα σταματήσει "μόνο αφού η οικονομική ζημιά από τις αυξήσεις των επιτοκίων είναι σαφής.
Όλα αυτά αντισταθμίζουν την όποια αναμενόμενη ώθηση για τις μετοχές μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, εξηγεί η BlackRock, δηλώνοντας underweight στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών".
im-653871.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης