Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και του Καναδά άρχισαν να φοβούνται - Πλησιάζει η στροφή σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική;

Οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και του Καναδά άρχισαν να φοβούνται - Πλησιάζει η στροφή σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική;
Οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και του Καναδά έβαλαν φρένο στην αύξηση των επιτοκίων τους και οι αγορέες αναρωτιούνται: Θα τις ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η Fed;
Σχετικά Άρθρα
Την αρχή έκανε η Αυστραλία και τη σκυτάλη πήρε ο Καναδάς, με την Κεντρική του Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια λιγότερο από το αναμενόμενο.
Πριν λίγο, έτσι αιφνιδιαστικά, η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά επιβράδυνε το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,75% αντί για 75 μονάδες βάσης, όπως προσδοκούσαν οι αγορές και η πλειονότητα των οικονομολόγων.
Αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση επιτοκίων από τον Ιούνιο.
Φαίνεται ότι ο επικεφαλής της Tiff Macklem αποφάσισε να «κόψει» ρυθμό, φοβούμενος ότι η οικονομία του Καναδά θα περάσει σε τεχνική ύφεση.

Πώς το δικαιολόγησε


Για να δικαιολογήσει την απόφασή της, η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, προβλέποντας ότι η οικονομία θα εισέλθει σε στασιμότητα, ενδεχομένως και να συρρικνωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Διατύπωσε επίσης την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί απότομα κάτω του 3% ως το τέλος του 2023 - εντός του εύρους του στόχου της για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021 - καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού περιορίζει τις δαπάνες.
«Οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα επηρεαστούν από τις εκτιμήσεις μας για το αν η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα επηρεάσει την επιβράδυνση της ζήτησης, πώς θα επιλυθούν οι προκλήσεις της προσφοράς και πώς θα ανταποκριθεί ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές προσδοκίες», ανέφερε η τράπεζα στην απόφασή της με την οποία ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων.
Για να αμβλύνει τις εντυπώσεις ότι είναι έτοιμη να κάνει τη στροφή σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, η Τράπεζα του Καναδά επανέλαβε ότι «αναμένει» πως θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, τονίζοντας ότι «δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών προσδοκιών καθώς και των συνεχιζόμενων πιέσεων της ζήτησης στην οικονομία, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα χρειαστεί να αυξηθεί περαιτέρω το βασικό επιτόκιο».

Δύσκολο να μην ακολουθήσει η Fed

Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη αιφνιδιαστική της κίνηση εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το αν είναι αποφασισμένη να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία του Καναδά, προχωρώντας σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Και βέβαια, η συγκεκριμένη επιλογή της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά - που θεωρείται από ορισμένους αναλυτές ως «κύριος δείκτης» για το τι θα κάνει η αμερικανική Fed - αμέσως άνοιξε τη συζήτηση περί του αν θα κάνει την ίδια επιλογή και η Fed, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.
Διότι αν δεν την κάνει και αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μ.β., θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στον Καναδά, αποδυναμώνοντας το νόμισμά του, αυξάνοντας τις τιμές των εισαγωγών του και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό στην καναδική οικονομία.
Κάποιοι στοιχηματίζουν βεβαιως ήδη ότι μετά την επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπής της Γερουσίας για τις τράπεζες προς τον επικεφαλής της Fed, με την οποία τον κάλεσε να εστιάσει στην απασχόληση, βάζοντας φρένο στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων της, την επόμενη εβδομάδα η Fed θα κάνει την έκπληξη ανακόπτοντας το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της.

Πλησιάζει η στροφή των κεντρικών τραπεζών  σε χαλαρότερη νομισματική πολιτική;

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Τράπεζα του Καναδά ακολούθησε την αντίστοιχη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας που έβαλε φρένο στην αύξηση των επιτοκίων της, φοβούμενη τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, μετά από διαδοχικες αυξήσεις επιτοκίων, αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίασή της στις 4 Οκτωβρίου να αυξήσει το επιτόκιό της μόνο κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,6%.
Και το ερώτημα στο Wall πλέον είναι:
Θα ακολουθήσει η Fed τις τράπεζες του Κανάδα και της Αυστραλίας;
Μήπως πλησιάζουμε στη ζώνη της στροφής σε χαλαρότερη νομισματική πολιτική;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης