Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ταράζει τα νερά ο Dimon της JP Morgan – Δεν τον ανησυχεί η ύφεση… αλλά φοβάται τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, Κίνας

Ταράζει τα νερά ο Dimon της JP Morgan – Δεν τον ανησυχεί η ύφεση… αλλά φοβάται τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, Κίνας

Τι αναφέρθηκε μέχρι τώρα στο συνέδριο Future Investment Initiative που πραγματοποιείται στο Ριάντ

Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι αυτές που πρέπει να απασχολούν τους επενδυτές και όχι η ύφεση.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό είναι η γεωπολιτική γύρω από τη Ρωσία και την Ουκρανία, την Αμερική και την Κίνα, τις σχέσεις του δυτικού κόσμου δηλαδή.
Αυτό δήλωσε στο συνέδριο Future Investment Initiative που πραγματοποιείται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι σχέσεις είναι πολύ πιο ανησυχητικές από το αν υπάρχει ήπια ή ελαφρώς σοβαρή ύφεση.
Νωρίτερα, ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, δήλωσε στο FII ότι η παραγωγικότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του.

Στο επίκεντρο το κλίμα

Ο Yasir Al Rumayyan, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, άνοιξε τις εργασίες του κορυφαίου επενδυτικού συνεδρίου του Βασιλείου με την υπόσχεση να διοργανώσει τη μεγαλύτερη δημοπρασία πιστωτικών μορίων άνθρακα, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα πράσινα διαπιστευτήρια του πλούσιου σε πετρέλαιο έθνους.
Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης σχετικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, η οποία κινδυνεύει να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.
Παρόλα αυτά, η Wall Street δεν φαίνεται να επηρεάζεται.
Ο Dimon της JPMorgan και ο David Solomon της Goldman Sachs Group είναι μεταξύ των επικεφαλής των αμερικανικών οικονομικών υπηρεσιών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο .
"Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορεί και δεν θα γίνει ξαφνικά ή σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ακόμη και σήμερα, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας", δήλωσε ο πρόεδρος της Reliance Industries, Mukesh Ambani.
"Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται", δήλωσε.
"Αν συμβεί αυτό, θα επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη, την παγκόσμια οικονομία και τελικά την ευημερία των ανθρώπων".

Η εκτύπωση χρήματος δημιουργεί μη υγιή οικονομικά

Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, δήλωσε ότι η παραγωγικότητα είναι μεταξύ των μεγάλων ανησυχιών του και επέκρινε το τύπωμα χρήματος καθώς οδηγεί σε υπερβολικές δαπάνες.
"Δημιουργούμε μη υγιή οικονομικά επειδή τυπώνουμε πολλά χρήματα.
Θέλουμε να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα από όσα έχουμε", δήλωσε στο συνέδριο.
Η επένδυση στην παραγωγικότητα, στην εκπαίδευση και η δημιουργία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιτρέπει την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, είναι ο δρόμος του μέλλοντος, είπε.
Ο Dalio, ο οποίος παραιτήθηκε από τον έλεγχο της Bridgewater Associates τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι δεν έχει αποσυρθεί, αλλά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.

Έμφαση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς στο Χονγκ Κονγκ ήταν μια αντίδραση των ερωτημάτων των επενδυτών γύρω από το μέλλον, αλλά είναι σημαντικό να "επικεντρωθούμε στις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες που υπάρχουν στην Κίνα", δήλωσε ο Nicolas Aguzin, διευθύνων σύμβουλος της Hong Kong Exchanges & Clearing.
Ήταν μια "δύσκολη χρονιά" για τις δημόσιες εγγραφές στο Χονγκ Κονγκ, αλλά ο αγωγός είναι "ακόμα καλός", είπε, με περίπου 140 εταιρείες να έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους.
Η εκδήλωση της Σαουδικής Αραβίας θα έχει επίσης τη μεγαλύτερη κινεζική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή περισσότερων από 80 CEOs από τη χώρα.

Η Investcorp βλέπει την Ευρώπη να αναδύεται "ισχυρότερη"

Η Investcorp, η μεγαλύτερη εταιρεία εναλλακτικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στη Μέση Ανατολή, βλέπει μια "καλή ευκαιρία" για την Ευρώπη να αναδυθεί "ισχυρότερη" μετά την ενεργειακή κρίση και τις προκλήσεις του πολέμου που αντιμετωπίζει, δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος Mohammed Alardhi από το Ριάντ.
Ο Alardhi δήλωσε επίσης ότι "τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ισχυρά" στις ΗΠΑ και ότι η Investcorp θα συνεχίσει να επενδύει στο Ηνωμένο Βασίλειο μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης