Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το παγκόσμιο χρέος είναι ήδη τεράστιο, το αποτύπωμα της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση το έκαναν χειρότερο

Το παγκόσμιο χρέος είναι ήδη τεράστιο, το αποτύπωμα της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση το έκαναν χειρότερο
Υπέθεσαν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε για πάντα χαμηλός, όπως και οι προσδοκίες επίσης...
Σχετικά Άρθρα

«Οι επενδυτές αρχίζουν να συμβιβάζονται με το γεγονός ότι πολλά πράγματα που πίστευαν ότι ήταν αληθινά είναι τελικά... μύθοι», το χρέος με το ήδη τεράστιο αποτύπωμά του στην αγορά έχει βαθύνει σημαντικά μετά την πανδημία.
«
Υπέθεσαν ότι το χαρτοφυλάκιο 60/40 ήταν γερό. Μερικές φορές ίσως είναι, αλλά άλλες φορές δεν είναι...». 
«Υπέθεσαν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε για πάντα χαμηλός, όπως και οι προσδοκίες επίσης.
 Η τεχνολογία υπερτερεί. Αποδεικνύεται ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι πάντα αληθινά» γράφει ο Eric Peters, CIO της One River Asset Management.

«Τα ακίνητα, όπως αποδεικνύεται, δεν αποτελούν πάντα αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Ούτε ο χρυσός. Και πριν τελειώσει αυτός ο κύκλος, οι επενδυτές θα ανακαλύψουν πράγματα που πίστευαν ότι ισχύουν για τις υποδομές, τα ιδιωτικά κεφάλαια και μια ποικιλία μη ρευστοποιήσιμων επενδύσεων είναι επίσης απλώς υποθέσεις», συνέχισε ο Sasquatch, Διευθύνων Σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων στον κόσμο, με τις αποδόσεις του να αυξάνονται.
«Οι προσαρμογές του χαρτοφυλακίου που απαιτούνται είναι δραματικές και οι πελάτες χρειάζονται βοήθεια για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιχείρηση λύσεων μας, όπως και η δική σας, έχει ισχυρές εισροές».  
«Λοιπόν, είναι προφανές, έτσι δεν είναι», ρώτησε, απαντώντας ρητορικά, απορρίπτοντας την ερώτησή μου, σχεδόν εκνευρισμένος, που με έκανε να γελάσω. 
Είχαμε περάσει μερικές ώρες μαζί και τελικά είχαμε βγει στις αγορές. «Λοιπόν, έτσι δεν είναι;» επανέλαβε, πιο δυνατά. 
Ρώτησα ποιο πιστεύει ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσω. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους CIO της γενιάς μας και διατηρεί τις μακροοικονομικές συναλλαγές του σε ρευστότητα, τη διαχείριση κινδύνων αυστηρή. "Υπάρχει πάρα πολύ χρέος στον κόσμο, επομένως πρέπει να το φουσκώσουν, κάτι που μπορούν να κάνουν. Θα το κάνουν. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε."  

«Λοιπόν, έχουμε τον πληθωρισμό που συζητήσαμε τελευταία», είπε ο Viking, ο κορυφαίος αναλυτής τακτικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων για μια από τις ισχυρές σκανδιναβικές δεξαμενές περιουσιακών στοιχείων στην Δουηδία. 
«Αλλά οι εταιρείες που πίστευαν ότι οι επενδύσεις τους σε εμπορικά ακίνητα θα τους απομάκρυναν από τον πληθωρισμό νομίζω ότι δεν τα κατάφεραν πολύ καλά με αυτό».
«Αν κοιτάξετε τις εισηγμένες εταιρείες εμπορικών ακινήτων εδώ στο χρηματιστήριό μας - το οποίο έχει συνολικά πτώση 35% - θα διαπιστώσετε ότι αυτά τα ονόματα μειώνονται κατά 60-80%,» είπε ο ίδιος Viking.
 
«Παρόλα αυτά, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 10%, που είναι μια πραγματική απώλεια, και η κορώνα έχει μειωθεί κατά 20% έναντι του δολαρίου επίσης». 
Η ίδια η Στοκχόλμη ήταν τόσο μαγευτική  αλλά η οικονομική αρχιτεκτονική της με υψηλή μόχλευση έμπαζε από.... παντού. «
Και δεν έχουμε δει ακόμη τις ιδιωτικές αγορές να σημειώνονται πραγματικά χαμηλότερα».
«Είμαστε 200% χρηματοδοτούμενοι», είπε ο επικεφαλής κινδύνου για ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. 
Τι σημαίνει αυτό;
«Έχουμε διπλάσια περιουσιακά στοιχεία από τις υποχρεώσεις», είπε υπομονετικά. 
«Οι συντάξεις των ΗΠΑ που σε ορισμένες περιπτώσεις χρηματοδοτούνται μόλις κατά 40%. Δεν έχω ακούσει ποτέ για το 200%. 
Πώς τα πας τόσο καλά με τις χρηματοδοτήσεις;» Ρώτησα. «Καλή επένδυση, νομίζω, ίσως και καλή τύχη», είπε χαμογελώντας. 
«Και έτσι είστε σε καλή θέση για τις επερχόμενες  δυσοίωνες πωλήσεις;» 
«Πώς επενδύουμε για αυτό το νέο περιβάλλον;» ρώτησε ένας CIO στη Στοκχόλμη. «Δεν ξέρω ακόμα τι κατέχετε αυτήν τη στιγμή, οπότε είναι δύσκολο να απαντήσω» δήλωσε. 
«Αλλά γενικά, πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να επαναλάβουμε αυτό που λειτούργησε τις τελευταίες δύο δεκαετίες χαμηλού πληθωρισμού, χαμηλών επιτοκίων, χρηματιστικοποίησης, αναστροφής, μόχλευσης, παγκοσμιοποίησης και ειρήνης. 
Ρωτήστε πώς θα αποδώσουν τέτοιες στρατηγικές καθώς αυτές οι δυναμικές αντιστρέφονται. Ρωτήστε πώς θα πάνε οι στρατηγικές σας σε μια μακρά περίοδο οικονομικής καταστολής, όπου οι κεντρικές τράπεζες διογκώνουν το δημόσιο χρέος».
«Για να εκμεταλλευτείτε νέες ευκαιρίες και να απομονωθείτε από κινδύνους, θα πρέπει να είστε αρκετά ανοιχτόμυαλοι. Η πλήρης δέσμευσή μου στα ψηφιακά στοιχεία αντανακλά αυτή την αλλαγή. Και οι συστηματικές στρατηγικές παρακολούθησης τάσεων είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να αξιοποιήσετε την κβαντική αλλαγή στις παραδοσιακές αγορές. Αυτή η αλλαγή μόλις ξεκίνησε. Συνδυάζουμε την παρακολούθηση τάσεων με τις συναλλαγές αστάθειας. Αυτές ήταν μη αγαπημένες στρατηγικές την τελευταία δεκαετία. Νομίζω ότι οι στρατηγικές που δυσκολεύτηκαν τότε θα λειτουργούν καλά για χρόνια. Και το αντίστροφο .”

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης