Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Overweight η HSBC στην Ελλάδα, οι 3 λόγοι - Φθηνές με βάση το P/E οι ελληνικές τράπεζες, ακριβές με βάση το P/BV

Overweight η HSBC στην Ελλάδα, οι 3 λόγοι - Φθηνές με βάση το P/E οι ελληνικές τράπεζες, ακριβές με βάση το P/BV
Παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών που επηρεάζει την κυβέρνηση, ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα παραμένει χαμηλός κατά την άποψη της HSBC
Για ακόμη μία φορά η HSBC επαναλαμβάνει ότι η σύσταση της για τις ελληνικές μετοχές είναι overweight, ήτοι για αποδόσεις μεγαλύτερες από το μέσο όρο, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση της για τη στρατηγική των αναδυόμενων αγορών.
Στην πολυσέλιδη (82 σελίδες) ανάλυσή της, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η HSBC εξηγεί ότι η διεύρυνση των spreads της Ευρωζώνης, όπως πάντα, ήταν δύσκολη για τις μετοχές, ωστόσο, τα ελληνικά μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη είναι ισχυρά.
Η ανάπτυξη είναι επιτέλους ζωντανή και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, κατά την άποψή της.
Οι τράπεζες συνέχισαν τη στροφή τους και παραμένουν στο επίκεντρο της ιστορίας των ελληνικών μετοχών.
Image
Καταλύτης τα spread

Οι ελληνικές μετοχές υπήρξαν άλλη μια τουλάχιστον μερική απώλεια του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και του υψηλότερου παγκόσμιου πληθωρισμού, αναφέρει η HSBC.
Ειδικότερα, μια πιο επιθετική ΕΚΤ (ευγενική προσφορά της απότομης αύξησης του πληθωρισμού της Ευρωζώνης) έχει οδηγήσει σε νέες ανησυχίες για τα αυξημένα επίπεδα χρέους σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών.
Αυτό έχει διευρύνει απότομα τα spreads των ομολόγων, ιδίως στην Ιταλία, αλλά και αλλού, όχι λιγότερο στην Ελλάδα.
Η διεύρυνση των spreads έχει επιβαρύνει την συμπεριφορά των ελληνικών μετοχών, όχι λιγότερο επειδή έχει ωθήσει προς τα πάνω το κόστος των μετοχών στην αγορά.
Αυτό μπορεί να θυμίζει σε ορισμένους επενδυτές την Ημέρα της Μαρμότας και είναι πιθανό να συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό μέρος της του τοπίου που επηρεάζει τις ελληνικές μετοχές.
Image

Ισχυρά τα θεμελιώδη

Παρ' όλα αυτά, τα εγχώρια ελληνικά θεμελιώδη μεγέθη φαίνονται όλο και πιο ισχυρά.
Το ελληνικό ΑΕΠ πραγματοποιεί ισχυρή επιστροφή.
Το β' τρίμηνο του 2022 το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε κατά 5% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.
Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα δεν θα αλλάξουν αυτή την ιστορία- οι τράπεζες έχουν τη στήριξη της φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και η κυβέρνηση έχει μια πολύ υγιή καθαρή ταμειακή θέση.
Μετά την επαναλειτουργία του τουρισμού, ο κλάδος αποτελεί σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας.
Επίσης, η υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα αποτελέσει, επίσης σημαντικό παράγοντα που θα οδηγήσει τόσο τις ιδιωτικές όσο και τις δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα (η χώρα θα μπορούσε να λάβει 31 δισ. ευρώ έως το 2026).

Το story των ελληνικών τραπεζών

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εξακολουθεί να φαίνεται μάλλον χαμηλά αποτιμημένη σε βάση το PE ιστορικά, αν και πιο ακριβή κρινόμενη με βάση την τιμή προς λογιστική αξία (P/BV).
Εξίσου, από κάτω προς τα πάνω, οι αναλυτές μετοχών της HSBC έχουν Buy αξιολογήσεις για όλες τις μετοχές υπό κάλυψη εντός της Ελλάδας, με τις τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το 26% του του συνολικού δείκτη.
Image
Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν την ανάκαμψή τους - τα αποτελέσματα β' τριμήνου εξέπληξαν ανοδικά με ισχυρή αύξηση των δανείων, ταχύτερη επανεκτίμηση των τίτλων και ισχυρές προμήθειες.
Λιγότερο από το 10% των τραπεζικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα (τέλος β' τριμήνου), από 50% στο αποκορύφωμα της μακράς ελληνικής κρίσης χρέους.
Παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών που επηρεάζει την κυβέρνηση, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός κατά την άποψη της HSBC.
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αυτές να είναι πλέον προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης