Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κόπωση στα αρνητικά νέα δείχνει η Wall Street - Μειώνουν το hedging, αγνοούν τη Fed και την ύφεση οι traders

Κόπωση στα αρνητικά νέα δείχνει η Wall Street - Μειώνουν το hedging, αγνοούν τη Fed και την ύφεση οι traders
Όλοι φοβούνται μήπως χάσουν το ράλι ανάκαμψης
Κρίνοντας από τις δυσοίωνες δηλώσεις των αναλυτών της Wall Street, κάθε trader θα πρέπει να προετοιμάζεται για νέες αναταράξεις στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου.
Ωστόσο, η αντιστάθμιση πλέον είναι δύσκολη, σύμφωνα με το Bloomberg, εξαιτίας της ιστορικής πτώσης των μετοχών που έχει ήδη διαγράψει 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία αγοράς φέτος και έχει επηρεάσει τόσο τους ιδιώτες όσο και τους θεσμικούς επενδυτές.
Στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, το σχετικό κόστος των συμβολαίων που αποδίδουν αν ο δείκτης S&P 500 βυθιστεί άλλο ένα 10% έχει καταρρεύσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.
Και η διάθεση για ανοδικά στοιχήματα βρίσκεται σε άνοδο.
Ο δημοφιλής δείκτης μεταβλητότητας της Cboe βρίσκεται πολύ κάτω από τα υψηλά πολλών ετών, ακόμη και όταν οι δείκτες αναφοράς μετοχών βυθίζονται σε χαμηλά επίπεδα bear-market.
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται παράξενα, δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης είναι πλέον ορατός.
Αλλά οι traders έχουν κουραστεί να απαγγέλλουν τα ίδια και τα ίδια πτωτικά μάντρα.
Τα ανοίγματα σε μετοχές έχουν ήδη μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ο αυξημένος πληθωρισμός και η επιθετική νομισματική πολιτική δεν αποτελούν νέες απειλές.
df5c0a0ee7758d0c546865ccc62161ef.jpg

Κόπωση στα κακά νέα...

"Όταν υπάρχει τόσος σκεπτικισμός εκεί έξω, ίσως τα πράγματα να μην είναι στην πραγματικότητα τόσο άσχημα", δήλωσε ο Gary Bradshaw, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Hodges Capital Management.
"Είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε τιμολογήσει όλους τους αντίθετους ανέμους.
Η αφήγηση γίνεται όλο και πιο επαναλαμβανόμενη και οι traders σιγά σιγά βαριούνται", πρόσθεσε.
Η αίσθηση της εξάντλησης, ο χαμηλός πήχης για τα καλά νέα και ο υψηλότερος πήχης για τα κακά νέα βοηθούν να εξηγηθεί γιατί η αργή πτώση του S&P 500 φαίνεται να δημιουργεί λιγότερες καθημερινές αναταράξεις.
Εν τω μεταξύ, η παρόρμηση να κυνηγήσει κανείς τα πιθανά κέρδη του χρηματιστηρίου σε μια ιστορικά ισχυρή εποχή του έτους έχει εμφανιστεί τελευταία.
Κατά τη διάρκεια των σπάνιων συνεδριάσεων κατά τις οποίες ο S&P 500 όντως προχώρησε τον Οκτώβριο, σημείωσε μέσο κέρδος 2,4%, μια κίνηση που είναι 1,8 φορές μεγαλύτερη από τη μέση πτώση αυτόν τον μήνα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναλογία από τον Οκτώβριο του 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Επανήλθε η αισιοδοξία;

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι traders είναι αισιόδοξοι.
Ο δείκτης VIX εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο 30, αντανακλώντας τις προσδοκίες ότι οι τιμές των μετοχών θα ταλαντεύονται περισσότερο από το κανονικό σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς.
Ωστόσο, δεδομένου του ιστορικού πληθωρισμού και των τρομακτικών προοπτικών για τα επιτόκια, θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.
Το σκεπτικό λέει ότι μειώνεται η ανάγκη για πτωτικές αντισταθμίσεις.
Η έκθεση των συστηματικών διαχειριστών σε μετοχές, για παράδειγμα, κυμαίνεται κοντά σε χαμηλά επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί μόνο δύο φορές την τελευταία δεκαετία - κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της πανδημίας του Μαρτίου 2020 - σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Με τα μετρητά στο περιθώριο, ορισμένοι επενδυτές έλκονται από την ιδέα ότι τα περισσότερα από τα κακά νέα έχουν περάσει και ότι ευνοϊκά εποχικά μοτίβα μπορεί να μπουν ακόμη στο παιχνίδι.
Από το 1990, η τρίμηνη περίοδος που ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου έχει αποφέρει στον S&P 500 ένα μέσο κέρδος 7%, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Bespoke Investment Group.
Σε κυλιόμενη βάση, αυτό είναι το ισχυρότερο τρίμηνο παράθυρο συναλλαγών για ολόκληρο το έτος.
"Η αντίληψη είναι ότι, ενώ δεν είμαστε ακόμη εκεί, ίσως είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση του βέλτιστου πυθμένα", δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers.
"Έχουμε ένα υγιές πακέτο μεταβλητών, αλλά μετά από μια 10μηνη περιδίνηση, θα μπορούσαμε να πλησιάζουμε στο να βρούμε τον πάτο", εξήγησε.

Μπροστά ακόμη η ύφεση

Όπως και να έχει, μια πλήρους κλίμακας οικονομική ύφεση απειλεί να έλθει το επόμενο έτος και η Fed μοιάζει αδύναμη να παράσχει ένα χαλαρό αντιστάθμισμα όπως σε προηγούμενες υφέσεις.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance, προτρέπει σε προσοχή.
"Πολλοί άνθρωποι που διαπραγματεύονται αυτή την αγορά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το εγχειρίδιο buy-the-dip", δήλωσε.
"Έχει δουλέψει και στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που ο πληθωρισμός αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και τα πράγματα είναι διαφορετικά".
Προς το παρόν πάντως, κρίσεις πανικού είναι δύσκολο να δούμε στον κόσμο της αντιστάθμισης δικαιωμάτων προαίρεσης.
Πάρτε τον δείκτη Skew Index της Cboe, ο οποίος παρακολουθεί το κόστος των out-of-the-money δικαιωμάτων προαίρεσης S&P 500, αντανακλώντας τη ζήτηση για προστασία από τον κίνδυνο.
Ο δείκτης υποχώρησε σε έξι από τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες και έφτασε στο κατώτερο δεκατημόριο των μετρήσεων που ξεκινούν από τις αρχές του 2010.
Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση να στοιχηματίσει κανείς σε έναν υψηλότερο VIX αγοράζοντας calls, με τον δείκτη Cboe VVIX Index, ένα μέτρο της μεταβλητότητας του δείκτη, να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.
Και γενικότερα, η ζήτηση για ανοδικά συμβόλαια S&P 500 αυξάνεται σε σχέση με τις αντισταθμίσεις καθοδικών κινδύνων.
"Η ζήτηση των πελατών επικεντρώνεται μήπως χάσουν το μεγάλο ράλι, ανέφερε ο Charlie McElligott της Nomura Securities International.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης