Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η μεγάλη ημέρα του OpEx στη Wall Street έφτασε - Το όριο των 3.800 μονάδων για τον S&P 500 και οι καταλύτες

Η μεγάλη ημέρα του OpEx στη Wall Street έφτασε - Το όριο των 3.800 μονάδων για τον S&P 500 και οι καταλύτες

Λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης ύψους 2 τρισ. δολαρίων σήμερα, 21 Οκτωβρίου 2022, ένα μηνιαίο γεγονός γνωστό ως OpEx

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο trading που αγαπήθηκε από τους επενδυτές λιανικής και τους επαγγελματίες των θεσμικών φορέων και το οποίο απέδωσε πολλά φέτος: Πώληση μετοχών λίγο πριν λήξουν δικαιώματα προαίρεσης αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η στρατηγική έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην τελευταία περίπτωση μιας τιμωρητικής χρηματιστηριακής αγοράς που προκαλεί τα κάποτε αξιόπιστα εγχειρίδια επενδύσεων.
Στη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα, 21 Οκτωβρίου 2022, ένα μηνιαίο γεγονός γνωστό ως OpEx, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο άνω του 2% αυτή την εβδομάδα - παρά την πτώση του την Πέμπτη.
Αυτό είναι μια απόκλιση από τους προηγούμενους εννέα μήνες, όπου όλα, εκτός από ένα τέτοιο επεισόδιο, είδαν τις μετοχές να πέφτουν.
Στην πραγματικότητα, το σερί απωλειών στο εξάμηνο έως τον Σεπτέμβριο ήταν το μεγαλύτερο από το 2004.

Οι καταλύτες

Το τι υπογραμμίζει τη μετατόπιση υπέρ των μετοχών τον τελευταίο καιρό είναι συζητήσιμο.
Κάποιοι την αποδίδουν στα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη, στην υποτονική τοποθέτηση των επενδυτών ή στο ευνοϊκό εποχικό μοτίβο.
Άλλοι επισημαίνουν τη βιασύνη των επενδυτών να αγοράσουν bullish επιλογές για να προλάβουν μια αναπήδηση της αγοράς.
Όποιος και αν είναι ο λόγος, όποιος στοιχημάτιζε ότι το γεγονός θα βοηθούσε στην υποτίμηση των μετοχών θα είχε πιαστεί χαμένος.
Περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα προαίρεσης πρόκειται να λήξουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοχοι θα πρέπει είτε να μετακυλήσουν τις υπάρχουσες θέσεις είτε να ξεκινήσουν νέες.
Το γεγονός περιλαμβάνει περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια συμβολαίων που συνδέονται με τον S&P 500 και 375 δισ. δολάρια παραγώγων σε μεμονωμένες μετοχές που έχουν προγραμματιστεί να λήξουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του στρατηγικού αναλυτή της Goldman Sachs, Rocky Fishman.

Μεταβλητότητα

Οι καθημερινές ανατροπές έχουν γίνει πιο συχνές, καθώς οι αφηγήσεις εναλλάσσονται μεταξύ μιας ύφεσης που προκαλείται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και μιας ακόμη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια ανάκαμψη του κινδύνου τελικά.
Προσθέστε τα πυροτεχνήματα της αγοράς που προκαλούνται από την ολοένα αυξανόμενη βιομηχανία αγοράς και πώλησης δικαιωμάτων προαίρεσης και τα πράγματα φαίνονται επικίνδυνα εκεί έξω.
Μια αμφιλεγόμενη θεωρία υποστηρίζει ότι η άνοδος της διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προαίρεσης έχει καταστήσει τις μετοχές ομήρους των δικών τους παραγώγων, βοηθώντας κατά καιρούς άφθονα τις κινήσεις της αγοράς.
Τα δικαιώματα προαίρεσης "έχουν γίνει ένα μεγαλύτερο μέρος του παζλ", δήλωσε ο Chris Murphy, συν-επικεφαλής της στρατηγικής παραγώγων στη Susquehanna International Group.
"Συμβάλλουν στην μεταβλητότητα της αγοράς, αλλά δεν αποτελούν πρωταγωνιστικό παράγοντα".

Άμυνα

Ενόψει της λήψης της Παρασκευής, οι επενδυτές υποχωρούσαν μαζικά από τις μετοχές.
Οι ιδιώτες επενδυτές, για παράδειγμα, πούλησαν μετοχές για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με εκτίμηση της JPMorgan που βασίζεται σε δημόσια στοιχεία των χρηματιστηρίων.
Εν τω μεταξύ, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που παρακολουθούνται από την εταιρεία την περασμένη εβδομάδα είδαν την καθαρή μόχλευση - ένα μέτρο της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου που λαμβάνει υπόψη τις μακροχρόνιες έναντι των βραχυχρόνιων θέσεών τους - να βρίσκεται στο κατώτατο σημείο ενός εύρους από το 2017.
Μια τέτοια αμυντική στάση, μαζί με την ιστορική τάση της αγοράς για ράλι στο τέλος του έτους, ώθησε τον Elan Luger, επικεφαλής της JPMorgan για τις συναλλαγές στις ΗΠΑ, να μετατοπιστεί από τη λειτουργία του sell-the-rally στο buying the dip, παρά τις επιφυλάξεις για το μακροοικονομικό σκηνικό.
"Η εποχικότητα είναι πλέον με το μέρος σας, οι ροές λιανικής φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί και κάθε hedge fund και αμοιβαίο κεφάλαιο είναι τοποθετημένα αμυντικά", έγραψε ο Luger σε σημείωμά του.
"Σίγουρα φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα/πόνος στις κινήσεις προς τα πάνω παρά στις κινήσεις προς τα κάτω, γεγονός που μου υποδηλώνει ότι τα δίχτυα μπορεί να βρεθούν σε αδυναμία για να προστατεύσουν τη σχετική απόδοση στο τέλος του έτους".
Αν και αυτό αντιπροσωπεύει μια αλλαγή τακτικής, ο Luger παραμένει επιφυλακτικός σχετικά με το να συγκεντρωθεί σε αυτό το στάδιο.
Στην πραγματικότητα, θεωρεί ότι ο S&P 500 πάνω από τις 3.800 μονάδες είναι για "πώληση".

Το επίπεδο των 3.800 μονάδων

Ο Brent Kochuba, ιδρυτής της SpotGamma, συμφωνεί ότι το επίπεδο των 3.800 μονάδων πιθανότατα θα βάλει ένα όριο στον δείκτη.
Υπάρχουν αρκετά μεγάλες θέσεις πώλησης που λήγουν την Παρασκευή και καθώς η αξία αυτών των συμβολαίων μειώνεται, οι market makers που είχαν σορτάρει μετοχές για να εξισορροπήσουν τα ανοίγματά τους θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους.
"Ο λόγος για τον οποίο αναζητούμε μια κορυφή στις 3.750-3.800 μονάδες είναι ότι εκεί το μοντέλο μας δείχνει ότι η απομείωση των put δεν τροφοδοτεί πλέον τις αγορές", δήλωσε ο Kochuba.
"Μετά την OpEx, πιστεύουμε ότι η αγορά θα διαρρήξει αυτή την περιοχή των 3.700 λόγω της συγκέντρωσης των θέσεων που λήγουν σε αυτή την περιοχή.
Δίνουμε προβάδισμα στις αγορές να κινηθούν χαμηλότερα, προς τη γραμμή των 3.600 μονάδων, καθώς δεν βλέπουμε τους traders να επιλέγουν να αγοράσουν δικαιώματα αγοράς αυτή τη στιγμή".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης