Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκκολάπτονται οι ταύροι των κρατικών ομολόγων – Έρχεται κορύφωση του sell off ή θα γίνει τελικά το κραχ παρασύροντας τις αγορές;

Εκκολάπτονται οι ταύροι των κρατικών ομολόγων – Έρχεται κορύφωση του sell off ή θα γίνει τελικά το κραχ παρασύροντας τις αγορές;

Η Vanguard, ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, δήλωσε ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται κοντά στο τέλος μιας επώδυνης πτώσης

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους, ακόμη και όταν οι αγορές συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι πιο "επιθετική" και θα προσπαθήσει να τιθασεύσει τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, πρόκειται για ένα «ρεφρέν» που έχει ακουστεί περισσότερες από μία φορές το 2022, καθώς το απότομο sell off των κρατικών ομολόγων έπληξε τους επενδυτές που στοιχημάτισαν ότι οι αγορές θα αντιστρέψουν σύντομα την πορεία τους, ενώ παράλληλα πλήττει τις μετοχές και τροφοδοτεί την άνοδο του δολαρίου.
Η πτώση των ομολόγων έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων - οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές - έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, λόγω των ανησυχιών ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά για να μειώσει τις τιμές καταναλωτή.
Εν τω μεταξύ, τα προθεσμιακά συμβόλαια Fed Funds αργά το βράδυ της Πέμπτης τιμολογούσαν τα μέγιστα επιτόκια των ΗΠΑ στο 5% τον Μάιο του επόμενου έτους, σε σχέση με τα στοιχήματα αυτού του μήνα που έβλεπαν το επιτόκιο στο 4,4% μέχρι τότε.

Έρχεται το τέλος;

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ότι το sell off των κρατικών ομολόγων πλησιάζει στο τέλος του, πιστεύοντας ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί ή η οικονομία πέφτει σε ύφεση.
Ο John Vail, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Nikko Asset Management, αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης συνολικά τους επόμενους δύο μήνες και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
"Αυτή η πρόβλεψη είναι χαλαρή μετά τον Ιανουάριο, γεγονός που θα πρέπει να προσφέρει σημαντική ανακούφιση στις αγορές μετοχών και ομολόγων", δήλωσε.
Άλλοι πιστεύουν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις θα αρχίσουν σύντομα να προσελκύουν τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα.
Ο Joachim Fels, διευθύνων σύμβουλος και παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος στον αμερικανικό γίγαντα ομολόγων PIMCO, έγραψε πρόσφατα ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων και "τα απόλυτα επίπεδα αποδόσεων εμφανίζονται πολύ πιο ελκυστικά από ό,τι εδώ και πολύ καιρό".
<a href=
Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων αναφοράς διαμορφώνονται στο 4,23%, ενώ οι αποδόσεις των διετών τίτλων διαμορφώθηκαν στο 4,61%, παρουσιάζοντας μια πιο ελκυστική εικόνα για τους επενδυτές που αναζητούν εισόδημα σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, όταν οι αποδόσεις αυτές ήταν στο 1,5% και 0,7% , αντίστοιχα.
Μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την άποψη περί επερχόμενης κορύφωσης των αποδόσεων είναι ο διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital, Jeffrey Gundlach, ο οποίος έγραψε ότι υπάρχουν "σημάδια εξάντλησης της αύξησης των αποδόσεων.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί κάλλιστα να κορυφωθούν μεταξύ τώρα και του τέλους του έτους".

Αισιοδοξία στους διαχειριστές

Οι διαχειριστές κεφαλαίων σε πρόσφατη έρευνα της BofA Global Research, εν τω μεταξύ, είναι οι πιο αισιόδοξοι για τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων από τον Νοέμβριο του 2008, με το 38% να αναμένει χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια τους επόμενους 12 μήνες.
Η Vanguard, ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Reuters ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται κοντά στο τέλος μιας επώδυνης πτώσης.
Οι εκκολαπτόμενοι ταύροι των κρατικών ομολόγων επισημαίνουν επίσης ότι πολλές αποδόσεις είναι πολύ κοντά στο σημείο όπου η Fed έχει δηλώσει ότι πιστεύει ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν το επόμενο έτος.

Οι σκεπτικιστές

Ορισμένοι επενδυτές είναι πιο διστακτικοί στο να σηματοδοτήσουν μια κορύφωση, επικαλούμενοι την αποκλειστική εστίαση της Fed στη μείωση των τιμών καταναλωτή, οι οποίες έχουν αποδειχθεί πολύ πιο επίμονες από ό,τι πολλοί περίμεναν φέτος.
"Με τον πληθωρισμό τόσο υψηλό και εξακολουθεί να αυξάνεται, θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα στραφούν προς τη χαλάρωση, αν όντως κάτι σπάσει", έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της BoFA.
"Ανάλογα με το πού βρίσκονται στον κύκλο σύσφιξης, μπορεί να μην κάνουν καν παύση".
Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος.
Οι traders προθεσμιακών συμβολαίων της Fed εκτιμούν ότι υπάρχει 95% πιθανότητα αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 2 Νοεμβρίου, με τις απόψεις του προέδρου της Fed Jerome Powell για τον πληθωρισμό και την οικονομία να θεωρούνται ως ο επόμενος πιθανός καταλύτης για τις κινήσεις των αποδόσεων.
Ο Zhiwei Ren, διευθύνων σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Penn Mutual Asset Management, πιστεύει ότι οι αποδόσεις μπορεί να υποχωρήσουν εάν η οικονομία εισέλθει σε ύφεση.
Αλλά είπε ότι οι επίμονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι σπασμένες αλυσίδες εφοδιασμού και άλλες μακροπρόθεσμες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
"Μόλις πριν από τρεις μήνες σκεφτόμουν ότι το 3,5% ήταν ένα εξαιρετικό επίπεδο για το 10ετές", είπε.
"Τώρα νομίζω ότι το 10ετές θα μπορούσε να φτάσει στο 5% ή και υψηλότερα τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης