Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα εννέα οδυνηρά στάδια μιας bear market - Συμβουλές επιβίωσης για τους επενδυτές

tags :
Τα εννέα οδυνηρά στάδια μιας bear market - Συμβουλές επιβίωσης για τους επενδυτές
Σε μια bear market τα μετρητά είναι o βασιλιάς
Σχετικά Άρθρα

Κατά τον πλέον επίσημο ορισμό, έχουμε bear market όταν έχουμε πτώση 20% ή μεγαλύτερη από τα προηγούμενα υψηλά ενός δείκτη.
Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς - ο Nasdaq ο S&P 500 και ο Dow Jones Industrial Average - βρίσκονται επί του παρόντος σε bear market.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό χρηματιστηριακό αναλυτή Mark D. Cook, συνεργάτη του Marketwatch, κάθε τυπική bear market περνά από εννέα στάδια.
Αυτήν τη στιγμή η Wall βρίσκεται στο Στάδιο 4.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε bear market ακολουθεί πάντα αυτά τα στάδια με την ακριβή σειρά.

  1. Αποτυχημένα ράλι: Τα αποτυχημένα ράλι αντιπροσωπεύουν την πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει μια bear market. Τα αποτυχημένα ράλι εμφανίζονται συχνά πριν η αγορά γίνει και «επίσημα» bear market. Εάν ένα ράλι δεν έχει δυναμική και δεν μπορεί να πάει ψηλότερα τους δείκτες για τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, επιβεβαιώνεται ότι έχουμε bear market. Στην πορεία, πολλά αποτυχημένα ράλι θα ξεγελάσουν τους «ταύρους» και θα τους κάνουν να πιστέψουν ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει. Παρακολουθούμε τα ράλι αναζητώντας τις ενδείξεις που θα μας πουν αν είμαστε σε bear market. Το ράλι αυτής της εβδομάδας ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η αποτυχία του ράλι επιβεβαίωσε ότι οι μετοχές δεν έχουν ακόμη βγει από την bear market.
  2. Ράλι με χαμηλούς όγκους: Μια άλλη ένδειξη bear market είναι ότι οι μετοχές κινούνται υψηλότερα αλλά με χαμηλό όγκο. Αυτή είναι μια ένδειξη ότι δεν αγοράζουν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αν και μπορεί να αγοράζουν τα hedge funds. Είναι εύκολο για τα funds να ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα σε περιβάλλον χαμηλών όγκων, αλλά για αυτό τα συγκεκριμένα ράλι δεν οδηγούν πουθενά την επόμενη μέρα - παράγουν δηλαδή «θαύματα της μιας ημέρας».
  3. Τρομακτικά γραφήματα: Ο ευκολότερος τρόπος για να αντιληφθείτε μια bear market είναι να δείτε τα γραφήματα των μετοχών. Είναι αυτονόητο ότι τα γραφήματα, τόσο τα καθημερινά όσο και τα εβδομαδιαία, δείχνουν τρομακτικά. Ενώ τα ράλι βελτιώνουν την κατάσταση, συνήθως δεν διαρκούν πολύ.
  4. Ισχυρά sell off: Έχουν περάσει μερικά χρόνια από τότε που είδαμε μεγάλα sell off στις αγορές αλλά αυτό το ρεκόρ καταρρίφθηκε την εβδομάδα της 26ης Σεπτεμβρίου, όταν ο S&P 500 έφτασε σε νέο χαμηλό για το 2022. Αυτά τα ισχυρά sell off είναι χαρακτηριστικά μιας bear market και ακολουθούνται από ράλι χωρίς διάρκεια (ένα έργο που το είδαμε αρκετές φορές τον Οκτώβριο).
  5. Εξαγορές αμοιβαίων κεφαλαίων: Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, κάποιοι επενδυτές κοιτάνε τις τρίμηνες και εξάμηνες ενημερώσεις, τρομοκρατούνται και πουλάνε τα αμοιβαία κεφάλαιά τους (επίσης, ορισμένοι επενδυτές αρνούνται να δουν αυτά τα χαρτιά). Έτσι οι εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων αναγκάζονται να πουλήσουν, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά το χρηματιστήριο. Συνήθως, όταν οι δείκτες πέφτουν πάνω από 20%, αυξάνονται οι εξαγορές αμοιβαίων κεφαλαίων.
  6. Ο εφησυχασμός μετατρέπεται σε πανικό: Καθώς αυξάνεται το χρήμα που βγαίνει από την αγορά, πολλοί επενδυτές πανικοβάλλονται. Οι πιο αισιόδοξοι αντέχουν και κρατούν τα χαρτιά τους αλλά στο εξής περιορίζουν τις αγορές. Οι πιο νευρικοί επενδυτές πουλάνε για να αποφύγουν να χάσουν τα πολύτιμα κέρδη τους.
  7. Όλες οι ειδήσεις πια είναι κακές: Καθώς η bear market ωθεί τις τιμές των μετοχών χαμηλότερα, φαίνεται ότι τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία και χρηματοοικονομικά νέα είναι αρνητικά. Πολλοί άνθρωποι γίνονται δύσπιστοι απέναντι στις bullish προβλέψεις των επαγγελματιών της αγοράς, οι οποίοι είχαν νωρίτερα υποσχεθεί ότι η αγορά θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Στα βάθη των χειρότερων bear markets, ορισμένοι bullish επαγγελματίες γίνονται στόχος χλευασμών ή απλά τους αγνοούν. Ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί «ταύροι» είναι όλο και πιο νευρικοί καθώς η αγορά κατευθύνεται όλο και χαμηλότερα (με περιστασιακά ράλι στην πορεία).
  8. Οι ταύροι σηκώνουν λευκή σημαία. Καθώς ο όγκος των συναλλαγών αυξάνεται κατά τις πτωτικές συνεδριάσεις και ορισμένοι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με απώλειες 30% ή και υψηλότερες, εγκαταλείπουν τις ελπίδες τους και πωλούν. Η αγορά περνάει σε ελεύθερη πτώση. Ακόμη και η Fed φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο. Οι περισσότεροι αναλυτές στα ΜΜΕ παραδέχονται ότι έφτασε η bear market.
  9. Συνθηκολόγηση: Μετά από εβδομάδες και μήνες πωλήσεων (και περιστασιακών ράλι), ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών πανικοβάλλεται. Κάποιοι συνειδητοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι τα χαρτοφυλάκιά τους να μηδενίσουν τις ζημιές, και ορισμένες μετοχές ίσως να μην το κάνουν ποτέ. Στο τελικό στάδιο μιας bear market, ο όγκος συναλλαγών είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερος από το κανονικό. Ακόμη και ορισμένοι πραγματικοί πιστοί της αγοράς ρευστοποιούν θέσεις, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια μειώνονται κατά 40% ή 50% και άνω. Σχεδόν κάθε χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο γράφει μεγάλες ζημιές, με εξαίρεση τους τίτλους σταθερού εισοδήματος όπως τα δημόσια ή εταιρικά ομόλογα. Τις μεγαλύτερες ζημιές φυσικά γράφουν εκείνοι που κάνουν συναλλαγές με margin.
Συμβουλές επιβίωσης


Αυτή η bear market είναι αρκετά κανούργια αλλά έχουν ήδη σημειωθεί τόσα πολλά αποτυχημένα ράλι που πολλοί επενδυτές φοβούνται να αγοράσουν.
Μερικοί επενδυτές με μετρητά αναζητούν ευκαιρίες, αλλά χρειάζονται ατσάλινα νεύρα για να αγοράσεις όταν όλοι πουλάνε.
Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας στην αγορά είναι να αγοράζει κανείς αυτό που οι άνθρωποι δεν θέλουν.
Τρεις σημαντικές συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν εκείνοι για τους οποίους δεν είναι ακόμη πολύ αργά είναι οι εξής:
Πρώτον, κατά τη διάρκεια μιας bear market, το κλειδί για την επιβίωση είναι η διαφοροποίηση.
Στα πρώτα στάδια μιας bear market, καλό είναι να βγαίνει κανείς παίρνοντας κρατικά ή εταιρικά ομόλογα.
Καλό είναι επίσης να έχουμε μετρητά αν και ο πληθωρισμός θα περιορίσει ορισμένα από αυτά τα κέρδη.
Πάντως η απώλεια λόγω πληθωρισμού είναι πιο περιορισμένη από μια απώλεια 30% στο χρηματιστήριο.
Ο στόχος είναι να μην χάσουμε χρήματα.
Σε μια bear market τα μετρητά είναι βασιλιάς.

Το μήκος και η αστάθεια κάθε bear market είναι διαφορετική.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η τρέχουσα bear market αλλά με βάση τις προηγούμενες bear markets, έχει ακόμη πολύς δρόμος για να τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης