Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ακόμη δεν έχουμε δει την κρίση στη Μ. Βρετανία - Το μέγα λάθος της Truss

Morgan Stanley: Ακόμη δεν έχουμε δει την κρίση στη Μ. Βρετανία - Το μέγα λάθος της Truss

Ένας αποτελεσματικός δρόμος για την επιβράδυνση του πληθωρισμού θα ήταν η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και αντιμετωπίζει ένα περίπλοκο, αλληλένδετο σύνολο προκλήσεων.

Και αυτές οι προκλήσεις πλέον διατρέχουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Πρώτη μεταξύ αυτών των προκλήσεων είναι ο πληθωρισμός.
Ο υψηλός πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλεται εν μέρει σε παγκόσμιους παράγοντες, όπως οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων, αλλά ακόμη και χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια ο βασικός πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 6,3%.
Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (5,5% του ΑΕΠ), ένα αδύναμο νόμισμα οδηγεί σε υψηλότερο κόστος στα εισαγόμενα είδη.
Εν τω μεταξύ, το Brexit μείωσε την προσφορά εργασίας και αύξησε το κόστος του εμπορίου, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και μειώνοντας το όφελος που θα έφερνε διαφορετικά ένα ασθενέστερο νόμισμα.

Φαύλος κύκλος

Η κυκλικότητα εδώ είναι αδιαμφισβήτητη: ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί στην αδυναμία του νομίσματος και το αντίστροφο.
Ο υψηλός πληθωρισμός έχει συμπιέσει τα πραγματικά επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας το νόμισμα λιγότερο ελκυστικό για κατοχή.
Και ο υψηλός πληθωρισμός σε σχέση με άλλες χώρες υπονομεύει τις αποτιμήσεις: σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση (δηλαδή σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης) η βρετανική λίρα έχει "φτηνύνει" κατά ένα παρόμοιο ποσοστό με το ελβετικό φράγκο κατά το τελευταίο έτος, και πολύ λιγότερο από, ας πούμε, τη νορβηγική κορώνα.
Αυτό δεν είναι καθόλου παράλογο.

Η επιφύλαξη της ΒοΕ

Αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, γιατί η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αυξάνει απλώς τα επιτόκια για να επιβραδύνει τη ζήτηση;
Η BoE κινείται, αλλά έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά λιγότερο από ό,τι περίμενε η αγορά σε έξι από τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις της.
Αυτό έχει αφήσει τους επενδυτές να αναμένουν ~320 μ.β. αυξήσεων της BoE από τώρα έως τον Μάιο του 2023, ~140 μ.β. περισσότερο από ό,τι αναμενόταν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την ίδια περίοδο.
Ο δισταγμός της BoE είναι κατανοητός, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ενυπόθηκου χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σταθερό μόνο για 2-5 χρόνια, με περίπου 100 χιλ. δάνεια να επανακαθορίζονται κάθε μήνα.
Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων μπορεί επομένως να περάσει γρήγορα στην οικονομία, ιδίως καθώς τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν επίσης μια ασυνήθιστα μεγάλη ετήσια αύξηση του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Ο ρόλος της κυβέρνησης

Ένας άλλος δρόμος για την επιβράδυνση του πληθωρισμού θα ήταν η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική.
Όμως, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε έναν προϋπολογισμό για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, τον οποίο ακολούθησαν περαιτέρω αυξήσεις των βρετανικών επιτοκίων και μεγαλύτερη νομισματική αδυναμία, η οποία με τη σειρά της άσκησε ιστορικές πιέσεις στον συνταξιοδοτικό τομέα της χώρας και συνέβαλε στην πτώση των 30ετών βρετανικών ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό κατά 67% από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών παραιτείται και ότι τα πρόσφατα σχέδια για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα αναβληθούν, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές.
Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν- η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιθυμεί μια οικονομία "χαμηλής φορολογίας" και η δημοσιονομική πολιτική θα εξακολουθήσει να χαλαρώνει σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης.
Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής με την ανακοίνωση αυτών των αλλαγών, η στερλίνα υποχώρησε και οι αποδόσεις αυξήθηκαν.

Υπάρχουν λύσεις... αλλά όχι βούληση

Τα προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ανυπέρβλητα, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Αλλά προς το παρόν, παραμένουν τρομακτικά.
Η αγορά αναμένει ότι η στερλίνα θα εξασθενήσει στην ισοτιμία με το δολάριο.
Μια αδύναμη στερλίνα μπορεί να βοηθήσει τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου να υπεραποδώσουν σε σχέση με τις μετοχές της ΕΕ, αλλά τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να υποχωρήσουν.
Για τους επενδυτές που αναζητούν βαθιά αξία, η Morgan Stanley πιστεύει ότι η καλύτερη ευκαιρία βρίσκεται στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, τις οποίες μόλις αναβάθμισε μετά από μια μακρά περίοδο σκεπτικισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης