Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

TS Lombard: Αυταπάτη των αγορών η «χαλάρωση» της Fed, στο 5,5% το τερματικό επιτόκιο - Έρχεται και άλλος πόνος

TS Lombard: Αυταπάτη των αγορών η «χαλάρωση» της Fed, στο 5,5% το τερματικό επιτόκιο - Έρχεται και άλλος πόνος
Η TS Lombard επισημαίνει πόσο λίγο έχουν «σφίξει» οι χρηματοοικονομικές συνθήκες
Σχετικά Άρθρα

Τo sell off που σημειώνεται στη Wall Street, πλην ολίγων ανοδικών συνεδριάσεων, που αποτελούν εξαίρεση, προσομοιάζει σε… επενδυτικό μακελειο.
Ωστόσο, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, σύμφωνα με την εταιρεία Dow Jones Market Data, παραμένει στο +17,1% σε σχέση με τα επίπεδα το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου 2019.
Αυτό το ύψος δεν είναι αρκετά χαμηλό, δεδομένου του πιθανού εύρους των ενεργειών της Federal Reserve που απαιτούνται για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, σύμφωνα με τον Steven Blitz, επικεφαλής οικονομολόγο των ΗΠΑ στην TS Lombard.
«Οι οικονομικές συνθήκες γίνονται πιο αυστηρές, οπότε η οικονομία και οι αγορές πρόκειται να υποχωρήσουν και άλλο».
Στη συνέχεια, ο Blitz επισημαίνει πόσο λίγο έχουν «σφίξει» οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σε σχέση με τις προηγούμενες υφέσεις, για να υποστηρίξει την άποψή του γιατί η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο.
Το κύριο πρόβλημα, για τον Blitz, είναι ότι η φετινή πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ ήταν «αποκλίνουσα».
Στην ύφεση του 1974-75 και εκείνη του 2008-09, οι μετοχές υποχώρησαν περίπου 50%.
«Στην ουσία, η αγορά έφτασε ως εδώ προεξοφλώντας τερματικό επιτόκιο εκ μέρους της Fed στο 4,5% (4,5% πληθωρισμός, 4,5% ανεργία, 4,5% επιτόκιο ταμείων) και όλοι πιστεύουν ότι αυτό θα είναι αρκετό για να ασκηθεί μέγιστη πτωτική πίεση στον πληθωρισμό», είπε ο Blitz. «Δεν θα γίνει τίποτε».
Αντίθετα, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτής, η Fed μπορεί να χρειαστεί να φτάσει στο 5,5%, ιδιαίτερα με τους ισολογισμούς των νοικοκυριών να παραμένουν ανθεκτικοί μέχρι στιγμής, ακόμη και όταν τα επιτόκια έχουν ανέβει δραματικά, γεγονός που έχει δροσίσει την αγορά κατοικίας καθώς το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών πλησιάζει στο 7%.
im-637882.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης