Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη «κάψει» το 1/3 των αποταμιεύσεών τους - Σκληρή ύφεση στον ορίζοντα

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη «κάψει» το 1/3 των αποταμιεύσεών τους  - Σκληρή ύφεση στον ορίζοντα
Τα στοιχεία του Αυγούστου έδειξαν ότι τα νοικοκυριά των ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περίπου 270 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα μαξιλάρι αποταμίευσης 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis
Το οικονομικό μαξιλάρι που προστατεύει τους Αμερικανούς από τον υψηλό πληθωρισμό είναι μικρότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, κααθώς οι αποταμιεύσεις μειώνονται, αυξάνονται οι πιθανότητες σοβαρής ύφεσης.
Τα οικονομικά των νοικοκυριών βρίσκονται σε ανησυχητική πτώση στην Αμερική, καθώς οι αποταμιεύσεις σημείωσαν άνθηση κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, ενώ αυτή η τάση κορυφώθηκε στα μέσα του 2021 καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά και οι δαπάνες ανέκαμψαν.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός όμως, οδήγησε πολλούς να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους για να αντέξουν οικονομικά τα καθημερινά βασικά είδη, και καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, το απόθεμα μετρητών συνεχίζουν να συρρικνώνονται.

Tα στοιχεία

Τα στοιχεία του Αυγούστου έδειξαν ότι τα νοικοκυριά των ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περίπου 270 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα μαξιλάρι αποταμίευσης 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis.
Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 11% αυτών των επιπλέον συσσωρευμένων μετρητών που έχουν δαπανηθεί από τότε που άρχισαν να πέφτουν τα υπόλοιπα πέρυσι.

Αλλά οι πρόσφατες αναθεωρήσεις δίνουν μια πιο ζοφερή εικόνα.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν στις 30 Σεπτεμβρίου, το απόθεμα αποταμίευσης κορυφώθηκε στα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του 2021 και έχουν δαπανηθεί περίπου 630 δισεκατομμύρια δολάρια — ή το 31% — αυτού του μαξιλαριού.
Αυτό το μικρότερο μαξιλάρι μετρητών σηματοδοτεί, ότι "ο κίνδυνος ύφεσης είναι υψηλότερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως", δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, σε σημείωμα της Δευτέρας.

Η ύφεση προ των πυλών

Η μείωση των αποταμιεύσεων δεν εγγυάται από μόνη της ύφεση.
Η χαλάρωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να βοηθήσει τις αποταμιεύσεις των Αμερικανών να προχωρήσουν περισσότερο και η ανάκαμψη του χρηματιστηρίου θα μπορούσε να δώσει στα νοικοκυριά κάποια ευελιξία να ξοδέψουν περισσότερα.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο "πού θα σταματήσει η υποβάθμιση των αποταμιεύσεων", καθώς τα οικονομικά των νοικοκυριών "δεν έμοιαζαν ποτέ με κάτι τέτοιο", είπε ο Shepherdson.
Εάν η σημερινή τάση συνεχιστεί, μια πτώση των δαπανών θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ σε μια ζοφερή ύφεση και τα νοικοκυριά θα έχουν λιγότερο απόθεμα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα.
"Η διαρκής ισχύς στην κατανάλωση, επομένως, θα είναι απαραίτητη για να κρατηθεί η οικονομία εκτός ύφεσης. Είμαστε λιγότερο σίγουροι για αυτό από ό,τι πριν από την δημοσίευση των αναθεωρημένων δεδομένων αποταμίευσης", κατέληξε ο Shepherdson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης