Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗSBC για Ελλάδα: Ανάπτυξη +6,5% το 2022 αλλά +2% το 2023 – Κίνδυνοι η ενεργειακή κρίση και τα δημοσιονομικά

ΗSBC για Ελλάδα: Ανάπτυξη +6,5% το 2022 αλλά +2% το 2023 – Κίνδυνοι η ενεργειακή κρίση και τα δημοσιονομικά
Σε προ πανδημίας επίπεδα ο Τουρισμός, σύμφωνα με την HSBC...
Σχετικά Άρθρα

Aνάπτυξη +6,5% το 2022 και +2% το 2023 εκτιμά για την Ελλάδα η HSBC, τονίζοντας ότι το τοπίο «θολώνει» η κρίση στην Ενέργεια…
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την τράπεζα, η Ελλάδα συνέχισε να απολαμβάνει σταθερές οικονομικές επιδόσεις το β’ τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση (7,7% σε ετήσια βάση) και πλέον είναι 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν ελαφρώς (-1,0% τ.μ.) μετά την άνοδο κατά +30% από το τέλος του 2020.
Παρόλο που οι εξαγωγές (+2,5 % σε τριμηνίαια βάση) ξεπέρασαν τις εισαγωγές (+5,8%) το β' τρίμηνο, η απότομη άνοδος εξακολουθεί να σηματοδοτεί την επιστροφή αλλοδαπών τουριστών στην Ελλάδα. 
Τον Ιούλιο, οι εισπράξεις από τον Τουρισμό επανήλθαν στα προ πανδημίας επίπεδα.
Μόνο τον Αύγουστο, οι επιβάτες στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας ήταν 34% περισσότεροι από το 2021 και κατά 10% περισσότεροι από το 2019.
Επίσης, οι εισερχόμενες τουριστικές ροές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο (12% σε σχέση με πριν από την πανδημία).
Σύμφωνα με την HSBC, ο Τουρισμός θα μπορούσε να συνεισφέρει 4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, με περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης το επόμενο έτος.
Αν και ο Τουρισμός έχει αυξήσει το πλεόνασμα των εξωτερικών υπηρεσιών της Ελλάδας (πάνω από 5 δισ. ευρώ το έτος έως τον Ιούλιο), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας συνεχίζει να διευρύνεται, λόγω της επιδείνωσης κατά παρόμοιο ποσό (4 δισ. ευρώ) του ισοζυγίου καυσίμων και των υποκείμενων (πρώην καύσιμα και πλοία) ισοζύγιο αγαθών.
Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει φέτος το υψηλότερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της από το 2010 (περίπου 9% του ΑΕΠ), κάτι που θα μπορούσε να εγείρει προκλήσεις στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, φαίνεται τουλάχιστον πιο σταθερή από ό,τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους, με τις ΑΞΕ σε ιστορικό υψηλό πέρυσι (2,8% του ΑΕΠ) σε σχέση με μόλις 0,2% το 2010.
Όσον αφορά την κατανάλωση, παρόλο που ο πληθωρισμός παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα τον Αύγουστο (11,2% σε ετήσια βάση), κοντά στο ιστορικό υψηλό του Ιουνίου (11,6%), μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος της συμπίεσης του πραγματικού εισοδήματος στην κατανάλωση ήταν αρκετά περιορισμένος, με τις λιανικές πωλήσεις να διατηρούνται σε αρκετά καλά επίπεδα, κατι τις ταξινομήσεις αυτοκινήτων να είναι σταθερές έναντι του 2021.
Η δε καταναλωτική εμπιστοσύνη σταθεροποιήθηκε μετά τις αρχικές απώλειες.
Η τουριστική έκρηξη και η ισχύς της αγοράς εργασίας (παρόλο που το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 12,6% τον Αύγουστο μετά την πτώση στο χαμηλό 12 ετών του 12,1% τον Ιούνιο) πιθανότατα βοήθησαν, παράλληλα με τις αυξήσεις των μισθών (η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά περίπου 10% φέτος) και τη γενναιόδωρη δημοσιονομική στήριξη που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση.
Ακόμα κι έτσι, αναμένεται ότι η κατανάλωση θα επιβραδυνθεί αργότερα μέσα στο έτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρείται η πρόβλεψή για ΑΕΠ για 6,5% το 2022.
Στον αντίποδα, επί τα χείρω αναθεωρείται το ΑΕΠ για το 2022, στο 2% (από 2,5%), ενώ το 2024 εκτιμάται ανάπτυξη 1,7% χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα υποστηρίζει τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις. 
2_395.JPG
Θέματα πολιτικής 

Όπως αναφέρει η HSBC, η ελληνική κυβέρνηση έχει παράσχει γενναία στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ).
Από αυτά, περίπου τα δύο τρίτα είναι μόνιμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής των συνταξιοδοτικών εισφορών και της κατάργησης της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης» (1,6 δισ. ευρώ), της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα (0 ευρώ. 5 δισ.) και αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
Το υπόλοιπο είναι προσωρινό (π.χ. εφάπαξ 250 ευρώ που θα καταβληθεί σε 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες τον Δεκέμβριο).
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 13,2 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ), με το καθαρό δημοσιονομικό κόστος να είναι 4,3 δισ. ευρώ.Ακόμη και έτσι, όμως, ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2022 εξακολουθεί να είναι εφικτός ενώ οι δημοσιονομικές επιδόσεις μέχρι στιγμής (μικρό πλεόνασμα έως τον Αύγουστο σε σχέση με έλλειμμα 6,4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι) το επιβεβαιώνουν.
Ωστόσο, όπως λέει η HSBC, «βλέπουμε τον κίνδυνο η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα – πιθανώς προσωρινά κατά την άποψή μας – απροσδόκητα φορολογικά έσοδα (τα φορολογικά έσοδα είχαν αυξηθεί 25% σε ετήσια βάση μέχρι τον Αύγουστο) για να χρηματοδοτήσει μόνιμες αυξήσεις δαπανών και φορολογικές περικοπές».
Αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει την Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023, κάτι το οποίο, με τη σειρά του, θα θέσει σε κίνδυνο τον δεδηλωμένο στόχο της κυβέρνησης να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα το 2023.
Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλα αποθέματα μετρητών (περίπου 40 δισ. ευρώ), έχει αποπληρώσει πλήρως 28 δισ. δάνεια του ΔΝΤ και πρόσφατα ξεκίνησε τη διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής 52 δισ. ευρώ δανείων από άλλες χώρες της ευρωζώνης, που εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο του λεγόμενου Ελληνικός Δανεισμός το 2010-12.
Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του χρέους, αλλά και στην εξομάλυνση του προφίλ του.

Κίνδυνοι

Ο κύριος αρνητικός κίνδυνος για την ανάπτυξη σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση.
Ωστόσο, η ενεργειακή μετάβαση παρέχει επίσης μια ευκαιρία, ιδίως όσον αφορά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που πιθανώς χρηματοδοτούνται από το σχέδιο RePowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 210 δισ. ευρώ.
Παρά το πρόσφατο σκάνδαλο υποκλοπών που επηρεάζει, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει αρκετά χαμηλός.
Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με τις εκλογές να έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο (κοντά στο τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης), καταλήγει η HSBC.
1_508.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης